Winterkamperen: Doen of niet doen?

Door op

Winterkamperen is een trend. Gelokt door de rust op de camping, de lage prijs en de afwezigheid van insecten beginnen steeds meer mensen met kamperen in de winter.

Waar kamperen normaal gesproken draait om tafeltennis spelen tot je erbij neervalt, lekker in de zon een boek lezen en door de hitte al vroeg in de morgen uit je tent te worden gejaagd, is dat in de winter toch wat anders. Maar dat betekent niet dat winterkamperen minder leuk is!

Waar 20 jaar geleden geen enkele camping in de winter zijn deuren open hield, zijn er tegenwoordig in Nederland alleen al ongeveer 190 campings open komende winter. Steeds meer campingeigenaren merken dat hun gasten niet alleen meer in het hoogseizoen op de camping willen staan; de winter wordt steeds vaker ook als een fijn moment gezien om toch te gaan kamperen. Maar hoe is het om in de winter op een camping te staan? Wat heb je nodig of is werkelijk onmisbaar? En waar moet je op letten als je deze winter op pad gaat met je camper, tent of caravan?

Wat is winterkamperen?

De titel spreek natuurlijk al voor zich: winterkamperen is kamperen in de herfst of winteren dus als het kouder is als gemiddeld, en een tent of caravan niet de eerste plek is waaraan je denkt om op vakantie te gaan.

Winterkamperen doen de meeste kampeerders voornamelijk voor de rust. Geen drukte op je camping en toch de natuur om je heen. Eigenlijk is winterkamperen ideaal. Het vooroordeel dat winterkamperen enkel voor de ervaren wildkampeerders is weggelegd, is in 2020 echt achterhaald.

Voordelen kamperen in de winter

Winterkamperen heeft vele voordelen: het is goedkoper en er zijn geen insecten zoals muggen of zandvlooien. Maar vooral de rust is voor veel campingbezoekers toch wel het grootste pluspunt. Rondom de jaarwisseling is er nog een bijzondere groep die geniet van de rust op de wintercamping: hondeneigenaren. Eindelijk geen bange hond onder de keukentafel want op de camping mag er geen vuurwerk worden afgestoken.

Natuurlijk is het ‘back to basics’ gevoel onderdeel van het kamperen, zeker in de winter. Net uit je tent moet je toch direct een vuurtje stoken om je water voor een kop koffie warm te krijgen. Een laatste voordeel is dat er op bijna alle wintercampings een vuurtje gestookt mag worden. Niks zo fijn als even je handen warmen bij een gezellig kampvuur na een stevige wandeling in het bos.

Nadelen van winterkamperen

Een nadeel van kamperen in de winter is natuurlijk de koude. Een ander nadeel wat zeker in Nederland vaak voorkomt is regen. Gelukkig kan je je daar goed tegen beschermen met de juiste materialen.

Ook breng je tijdens winterkamperen veel meer tijd door in je tent en dat kan een nadeel zijn. Vergeet in ieder geval niet om een fijn boek of een e-book mee te nemen.

Ga je voor het eerst kamperen deze herfst of winter, dan is het aan te raden een camping te nemen met privé sanitair. Dit is vaak verwarmt en je kan dan in ieder geval even ergens opwarmen als het erg koud is. Meer over campings met prive sanitair lees je in de blog: Kamperen met prive sanitair

Wat heb je nodig?

Waar je tijdens je zomerse kampeertrip gewoon kan vertrekken met je rugtas, slaapmatje en je tent, is het ‘s winters wel zaak dat je je iets beter voorbereid.

Onmisbaar is een boor: probeer die haringen namelijk maar eens in de grond te krijgen als deze hard bevroren is. Daarnaast wil je zeker ook een goed isolerend slaapmatje aanschaffen, met een hoge R-waarde. Laat je luchtbed overigens thuis want daar ga je het heel snel koud op krijgen. Ook een slaapzak type “mummy” is erg aan te raden.

Op de camping heb je in de winter ook goede, warme schoenen nodig. Dus waar je in de zomer gewoon op je slippers naar het toiletgebouw kan lopen, zijn in de winter snowboots echt een aanrader.

Wanneer je tent of caravan vochtig of nat is krijg je het veel sneller koud. Zorg dus dat je alles goed droogt en kies voor sneldrogende handdoeken en kleding.

Ventileer je tent ook voldoende: omdat de lucht die je uitademt vochtig is, wordt je tent toch steeds iets vochtiger en dus ook steeds kouder van binnen. De droge winterlucht doet dan wonderen.

Een laatste tip: ga warm je slaapzak in. Want begin je koud aan de nacht, dan wordt je nooit meer helemaal warm. En een frisdrank fles gevuld met warm water kan net even zorgen dat je voeten lekker warm worden.

Waar moet je op letten als je in de winter gaat kamperen?

Allereerst is het verstandig om te informeren of de camping die je wil bezoeken in de winter geopend is. Ook een verwarmd sanitair gebouw of eigen sanitair is natuurlijk erg fijn, zeker als er sneeuw ligt.

De locatie van je camping is ook belangrijk: aan zee is er vaak meer wind en ga je naar een bergachtig gebied, check dan of je camping op de berg of in het dal zit.

Winterkamperen: Doen dus!

Als je nog voor de rust op winter kampeervakantie gaat, is het wel verstandig dit binnenkort te gaan doen. Kamperen in de winter heeft een enorme vlucht genomen en steeds meer campings passen de faciliteiten ter plaatse aan zodat je er, ook met een laagje sneeuw, fijn en comfortabel kunt verblijven.

Ga deze winter dus eens kamperen! Je bent gelijk een ervaring rijker en je hebt er wellicht een nieuwe hobby bij!

Doen dus dat winterkamperen!


Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.