Wildkamperen in Nederland: mag dat nu wel of niet?

Door op

Update 2020: Wildkamperen Staatsbosbeheer

Wildkamperen was in Nederland al verboden maar helaas sluit Staatsbosbeheer nu ook de 17 paalcamping plaatsen in Nederland. Deze wildkampeerplekken waren al gesloten in verband met de maatregelen rondom het coronavirus, maar blijven nu dus definitief allemaal dicht en worden ontmanteld.


Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: wildkamperen of vrij kamperen is in Nederland verboden. Dit is besloten om de natuur te beschermen en er zijn eigenlijk in Europa ook maar een paar landen waar je wel, zonder enige belemmering, mag wildkamperen namelijk: Zweden, Noorwegen en Schotland. Dat wildkamperen in deze landen wel is toegestaan is overigens wel verklaarbaar; het zijn namelijk landen met heel veel ruimte en heel veel bos.

Toch zijn er in Nederland ook mogelijkheden om wild te kamperen zonder dat je een boete riskeert of midden in de nacht je tentje uit wordt gezet.

Waarom is wildkamperen verboden in Nederland

Wild of vrij kamperen is in Nederland verboden omdat er simpelweg heel weinig ruimte is in ons kleine landje. Nederland is dichtbevolkt en de natuur en wilde dieren krijgen steeds minder ruimte om te leven. Wildkamperen verstoord dus al snel het leefgebied van wilde dieren of een bijzonder stukje ongerepte natuur. Het verbod op wildkamperen beschermd dus feitelijk onze flora en fauna. Daarnaast is helaas in het verleden door wildkampeerders ook te veel rommel achtergelaten in de natuur.

De boete voor wildkamperen in Nederland is flink, namelijk 140 euro. Gelukkig krijg je vaak gewoon een waarschuwing maar er mag dus ook echt daadwerkelijk bekeurd worden. Als je een boete zou krijgen dan is dat natuurlijk wel echt een heel duur nachtje in de natuur. Over back to basic gesproken.

Legaal wildkamperen: bij particulieren

Als je niet het risico wil lopen ‘s nachts uit je tent te worden gezet en een boete van 140 euro voor wildkamperen te krijgen, zijn er gelukkig nog een aantal andere opties om toch lekker met je tent de natuur in te trekken en even weg te zijn van de dagelijkse sleur.

Waar wildkamperen niet mag op grond van de overheid of van staatsbosbeheer, mag je nog wel degelijk wildkamperen op het terrein van particulieren. Het is dan wel zaak om toestemming te krijgen van de eigenaren voordat je je tent er neerzet. Maak dan natuurlijk ook goede afspraken over wat je doet met het afvalwater en vraag ook vooraf of je bijvoorbeeld een vuurtje mag stoken. Daarnaast is het natuurlijk wel fijn als je ook gebruik mag maken van hun toilet.

Wildkampeerplek boeken

Omdat het best een stap is om bij mensen gewoon maar aan te bellen en te vragen of je op hun grond mag gaan wildkamperen, kan het natuurlijk fijn zijn om vooraf een plekje in het ‘wild’ te boeken. Er zijn een aantal websites waar je, tegen betaling, een mooi plekje in de tuin van iemand kan reserveren. Een van de bekendste websites is camper.com. Daar kunnen particulieren hun stukje tuin, bos of grond aanbieden waardoor jij op legale wijze kunt wildkamperen. Je weet dan vooraf exact wat de faciliteiten op de locatie zijn en wat het gaat kosten, en je komt op prachtige plekken terecht waar je anders niet zomaar zou komen omdat het prive terrein is. Deze wildkampeerplekken zijn allemaal voorzien van een (vorm van) sanitair. Soms is er bijvoorbeeld een composttoilet aanwezig of een watertappunt.

Paalcampings: vrij kamperen in de Nederlandse natuur!

Als wildkamperen bij particulieren je niet ligt is er gelukkig nog wel een andere optie. Staatsbosbeheer heeft in Nederland een aantal plekken gemaakt waarop je vrij mag kamperen. Wildkamperen maar dan een beetje georganiseerd, en zij houden natuurlijk direct rekening met de natuur en de dieren in het gebied. Er zijn 17 paalcampings in Nederland en die danken hun naam aan de paal die er in de grond is geslagen door Staatsbosbeheer. Tot 10 meter rondom die paal mag iedereen, vrij kamperen en dus in het ‘wild’ zijn tentje opzetten. Op de paalcampings is wildkamperen dus toegestaan! Je mag er maximaal 3 nachten verblijven en je moet het gebied natuurlijk wel netjes achterlaten. Er mogen ook maximaal 3 tenten rondom de paal staan en open vuur is uiteraard verboden. Soms zijn er ook simpele faciliteiten zoals een grondwaterpomp, picknicktafel of vuurplaats aanwezig op de kampeerplek.

Andere initiatieven

Naast de paalcampings zijn er ook andere particuliere initiatieven die bijvoorbeeld een simpele lap grond hebben gekocht en deze geschikt hebben gemaakt voor wildkamperen.

Vaak zijn deze plekken aan de hand van coördinaten te vinden.

Conclusie: Is Nederland geschikt om wild te kamperen?

Wildkamperen is dus ook in Nederland met wat moeite zeker mogelijk, maar is het ook de moeite waard? Nederland heeft ontzettend veel mooie natuur, stranden, duinen, bossen en heidevelden. Wat is er mooier dan de nacht door te brengen in de mooiste gebieden van Nederland omringt door enkel natuur, wilde dieren en rust? Wildkamperen is ook in Nederland zeker de moeite waard. Respecteer tijdens je verblijf op de paalcampings of op het terrein van een particulier altijd de natuur en maak geen vuur als dat niet is toegestaan


Je vindt dit ook vast leuk

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.