Wifi op de camping

Door op

Zodra je de auto, camper of de caravan inpakt om op avontuur te gaan denk je niet altijd na of je makkelijk gebruik kunt maken van internet. Dat hoeft ook niet altijd, veel mensen kiezen juist voor een camping waar ze even geen internet hebben.

Maar wat nou als je toch op zoek bent naar goed en stabiel internet terwijl je op de camping staat?  In onderstaand blog artikel leggen we uit waar je rekening mee kunt houden, zodat jij goed voorbereid op pad kunt gaan.

Ter voorbereiding voor je op vakantie gaat

Vaak is het internet dat de meeste campings aanbieden niet beschikbaar in de snelheid die je van thuis gewend bent. Dan is het een goed idee om van tevoren na te denken over wat je kan doen om toch een goed draadloos internet te hebben op de camping. 

Natuurlijk kun je ook je eigen smartphone als Wifi hotspot gebruiken, maar hierdoor gebruik je de eigen databundel van je provider, wat erg duur kan worden. Hieronder zullen we bespreken wat je kan doen om ook op de camping goed draadloos internet te krijgen.

Wifi signaal, watte?

Hoe kun je het beste de sterkte van een Wifi signaal uitdrukken? Er zijn meerdere manieren om de signaalsterkte van je Wifi uit te drukken. De meest accurate manier is in milliwatt, maar hiermee krijg je ontzettend veel decimalen vanwege het lage zendvermogen van Wifi, waardoor het moeilijk is om uit te lezen. 

De manier die het meest gebruikt wordt is in dBm, wat staat voor een decibel in verhouding tot een milliwatt. Dit aantal in dBm is altijd onder de nul. Hoe dichter het aantal bij de 0 zit, hoe beter het Wifi signaal is. Hier onder kun je zien wat een goede verbinding is:

  • -30 tot -40 dBm: uitstekend. Hierbij sta je waarschijnlijk direct naast je access point en heb je snel internet. 
  • -41 tot -65 dBm: goed. Deze range varieert tussen een geweldig signaal en een signaal dat nog steeds betrouwbaar is. 
  • -66 tot -75 dBm: matig. Je kan met deze internetsnelheid nog net je e-mail checken, maar verwacht niet veel meer. 
  • -75 dBm en lager: slecht. Als dit het signaal van je Wifi is kun je er misschien nog net mee verbinden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. 

Mifi router – handig

Mifi’s of Mifi routers zijn draadloze apparaten die meestal iets kleiner zijn dan je mobiele telefoon. Het is eigenlijk een klein mini accesspoint. Je zet ‘m aan en via een eigen simkaart dat voor internet zorgt, maakt hij een wifi netwerk aan waar je verbinding mee kunt maken via je telefoon, tablet of laptop. Ze geven een een gelokaliseerd Wifi-signaal af dat je onderweg en op de camping kunt gebruiken.

TIP: Lees nu ons artikel “Beste Mifi Router van 2021

Het woord ‘Mifi’ is een samenvoeging van de woorden ‘mobile’ en ‘Wifi’: mobiele Wifi. Het grote verschil tussen Mifi en Wifi is dat je Wifi wordt ondersteund door een router die een vaste kabelverbinding nodig heeft. 

Een Mifi router heeft alleen een mobiele verbinding nodig, bijvoorbeeld met een simkaart. Een zwak Wifi signaal van de camping maakt dan niet meer uit: je hebt je eigen internet op je computer, laptop of je mobiele apparaten. 

Je kan een Mifi zien als je eigen Wifi hotspot, waar je vaak ook een externe antenne bij kan gebruiken voor nog beter en sneller internet. Met een Mifi kun je bij de instellingen je eigen naam en wachtwoord instellen. 

Een leuke youtube film van Viv and James geeft ook een mooie uitleg:

Uitleg MiFi in het buitenland met prepaid simkaarten

Voordelen Mifi router

Wat zijn de grootste voordelen van een Mifi router? 

Je kan overal ter wereld internetverbinding met goed bereik maken. Ook als je voor werk veel moet reizen kan dit handig zijn. Zo ben je niet afhankelijk van de camping Wifi, waar je vaak minder goed bereik hebt.

Het formaat van een Mifi router is zo klein dat je hem altijd mee kan nemen. 

Met een Mifi router kun je meerdere apparaten met het internet verbinden. Ook als je met je gezin op vakantie bent kan iedereen gebruik maken van het Wifi netwerk. Zie het dus als je eigen Wifi netwerk, dat je altijd met je mee kan nemen.

Nadelen Mifi router

Zijn er ook nadelen aan een Mifi router?

De snelheid van een Mifi router is afhankelijk van de sterkte van de mobiele verbinding. Vooral zodra er meerdere apparaten verbinden met de Mifi router kan de internetsnelheid lager worden. 

Mifi routers werken op een batterij, als deze leeg is zul je een stroomaansluiting moeten vinden.

Wil je een Top 5 horen van Mifi Routers die wij hebben bekeken?

Wifi versterker om het signaal te versterken van de camping

Als je niet wil investeren in je eigen Mifi maar je wil toch een betere verbinding op de camping, dan kun je gebruik maken van Wifi versterkers, ook wel een Wifi extender genoemd. Met een Wifi versterker kun je de bestaande camping Wifi versterken, waardoor het bereik en de prestaties van dat Wifi netwerk worden verbeterd. H

Een Wifi hotspot extender ziet er uit als een kleine doos die je in het stopcontact steekt. Daardoor heeft het apparaat een hele eenvoudige installatie. Zodra de versterker is aangesloten op het stroomnetwerk, ontvangt deze het signaal van de draadloze router van de camping en zal het signaal versterkt worden. Hierdoor krijg je een beter signaal en is het bereik van de al bestaande Wifi een stuk sterker. 

Je kan nu per apparaat verbinding maken, of dat nou in je camper, caravan of tent is, zonder dat je een aparte inlogcode nodig hebt. 

De meest efficiënte manier om je camping Wifi te verbeteren is door een Wifi hotspot extender te gebruiken. Je kan er zelfs voor kiezen om meer dan een Wifi versterker te gebruiken, zo zorg je voor een nog beter Wifi bereik. Met een hotspot extender weet je zeker dat je overal rond je campingplek goed internet hebt.

Wifi antenne

Tussen een Wifi versterker en een Wifi antenne zit niet bijzonder veel verschil – behalve dan waar je ze moet installeren. Ze zorgen beiden voor stabielere verbinding, maar waar je een Wifi versterker in het stopcontact steekt moet je een Wifi antenne aansluiten aan je computer of laptop om te zorgen voor beter bereik. 

Er zijn twee categorieën als je kijkt naar Wifi antennes: een eenrichtings-antenne en een directionele antenne. De eenrichtings-antenne kun je eigenlijk alleen gebruiken als er geen obstakels zijn tussen je antenne en de Wifi router. 

Dit komt op de camping maar weinig voor, vaak zijn er bomen of gebouwen die in de weg staan. Daarom kun je beter gebruik maken van een directionele antenne. 

Deze antennes zien er uit als een USB adapter en kunnen zelf verbinding maken met het Wifi hotspot netwerk, waardoor het Wifi bereik verbeterd wordt. Wifi antennes hebben vaak een hoog zendvermogen, waardoor je Wifi op de camping, ook in het buitenland, veel sneller wordt.

Slechte Wifi op de camping

Zoals eerder benoemd hebben de meeste campings niet een hele geweldige Wifi verbinding. Soms is er helemaal geen Wifi op de camping. Je bent vaak niet de enige die de Wifi op de camping gebruikt. Vaak moet je naar het restaurant voor een goed signaal, maar dan kan je wel meteen een lekker kopje koffie drinken. Overigens hebben we een artikel geschreven over een lekker kopje koffie op de camping zelf zetten.

Wifi op de camping - Jonge vrouw met ipad
Een krantje lezen op je tablet bij een vers bakje koffie op de camping

Je kan altijd je eigen mobiele hotspot instellen, maar dit kan erg in de papieren lopen. Daarnaast hangt het bereik van je persoonlijke hotspot af van je mobiele provider, als die geen internet geeft op de plek waar de camping is zal je hotspot ook geen internet bieden op de camping. Hier zijn wat tips voor je om het internetten op de camping zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Kijk voordat je een kampeerplek kiest eerst eens rond op de camping. De meeste campings hebben een enkele antenne hangen, waardoor de internetverbinding per plek veel kan verschillen. Waar heb je het beste internet? Kies die plek uit om te gaan staan.
  • Let op dat er geen obstakels zitten tussen jou en de Wifi antenne van de camping. Misschien is het internet buiten beter, of helpt het al als je een deur of raam openzet.

Wifi op campings – wat heb je nu geleerd?

Om alles even samen te vatten: de Wifi op de camping is vaak niet voldoende, al helemaal niet als je met meerdere personen op dezelfde hotspot aangesloten zit.

Mifi

Je maakt gebruik van je eigen internet via een simkaart, en er kunnen wel meerdere apparaten zich aansluiten op jouw eigen wifi netwerk. De beperkende factor zal de hoeveelheid dataverkeer zijn die je mag verbruiken en de meerkosten als je boven je limiet gaat.

Wifi versterker

Als je de snelheid van je internet niet ontzettend belangrijk vind, maar je wil wel af en toe gebruik kunnen maken van het internet tijdens het kamperen dan kun je een Wifi hotspot versterker of een Wifi antenne aanschaffen om te gebruiken voor de Wifi camping. 

De Wifi versterker maakt verbinding met de bestaande Wifi en (zoals de naam zegt) versterkt deze internetverbinding. 

Voordat je een Wifi versterker koopt moet je op twee dingen letten: Op welke frequentie werkt de versterker en wat is de snelheid van de versterker?

Wifi antenne

Een andere oplossing is door gebruik te maken van een Wifi antenne. Een Wifi antenne plug je in je eigen computer of laptop, is erg klein (en dus handig) om mee te nemen, waar je ook heen gaat. 

Laat je weten waar jij voor hebt gekozen? Als je zelf een hele andere oplossing bedacht hebt, horen we dat ook graag 🙂


Ben je op zoek naar nog meer handige kampeertips? Kijk dan ook eens op onze andere blogs.


Vaakgestelde vragen

Hoe krijg ik wifi in mijn caravan?

Om draadloos internet te krijgen in de caravan kun je een gebruik maken van een Wifi versterker, een (grotere) externe antenne of een MiFi.

Is er wifi op de camping?

Op bijna elke camping is er vandaag de dag wel WiFi aanwezig. Controleer wel of dit ook aanwezig is op je kampeerplek, het kan soms alleen bij de faciliteiten aanwezig zijn.

Wat is het verschil tussen MiFi en WiFi

Het verschil tussen MiFi en Wifi is dat MiFi internet via een simkaart (3G/4G/5G) krijgt en WiFi krijgt internet via een bedrade, vaste internet verbinding.

Wat is de beste WiFi versterker voor buiten

De beste WiFi versterker is diegene die echt goed werkt, een mooi model is de Amiko WR-558 die ook nog eens waterdicht is. Zie ons blogartikel voor meer informatie.

Hoe kan ik tv kijken op de camping?

Als je tv wilt kijken op de camping dan kun je dat het makkelijkst doen met een app. NLZiet is een app die op elk mobiel apparaat werkt en waarmee je alle Nederlandse zenders kunt kijken voor een laag bedrag per maand. Je kunt ook vaak de app van je eigen provider gebruiken. Internet gebruik je via Wifi op de camping of via mobiel internet/mifi.

Hoe krijg ik goede wifi op de camping?

Indien je een zwak signaal hebt bij je caravan, camper of tent dan kun je een wifi versterker gebruiken. Deze versterkt het zwakke signaal zodat je sneller en stabieler internet hebt.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.