Wegenbelasting camper: kwart en halftarief voor campers

Door op

Als je de trotse bezitter bent van een camper, dan ben je verplicht tot het betalen van wegenbelasting. Tenminste, als het voertuig op jouw naam staat. In dat opzicht verschilt de camper wegenbelasting of camper motorrijtuigenbelasting niet veel met die van personenauto’s. Toch zijn er een aantal verschillen als het aankomt op wegenbelasting camper. Je leest er alles over in deze blog. 

Wil je meer weten over alle kosten van een camper die jaarlijks terugkomen? Lees dan ons artikel: Wat kost een camper per jaar.

De verschillende tarieven wegenbelasting voor de camper vanaf 1 januari 2021

Camper motorrijtuigenbelasting wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Dit kan de leeftijd van de camper zijn, maar ook de inrichting. Om in aanmerking te komen voor deze bijzondere tarieven, heeft de Belastingdienst eisen opgesteld. Dat geldt voor campers dier in het kwart of half tarief vallen. De 3 soorten wegenbelasting voor campers zijn:

Kwarttarief

  • As het gaat om een kwarttarief camper, dan is jouw kampeerbus niet ouder dan 40 jaar. Campers van 40 jaar moeten wel aan de inrichtingseisen van de Belasting voldoen. Het kwarttarief wordt ook wel aangemerkt als bijzonder tarief. Voor campers tot 40 jaar betaal je ¼ van het bedrag dat je normaal gesproken zou moeten betalen voor een personenauto met hetzelfde gewicht. 

Halftarief

  • Komt jouw camper in aanmerking voor het halftarief wegenbelasting, dan gebruik je het voertuig bedrijfsmatig door deze te verhuren aan derden. Voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd betaal je de helft aan wegenbelasting die is opgesteld voor deze gewichtsklasse. Het tarief geldt ook als de camper op naam van de huurder staat als je deze bedrijfsmatig verhuurd.

Vrijstelling

  • Geen wegenbelasting voor je camper betalen is mogelijk als het voertuig ouder is dan 40 jaar.  De camper is dan wegenbelasting vrij. Dat geldt ook voor campers die zijn voorzien van een elektro of water verbrandingsmotor.  Je rijdt dan dus 100% elektrisch of op waterstof. De vrijstelling van wegenbelasting geldt niet voor hybride modellen. 

Als je wilt profiteren van het kampeerautotarief, dan moet de inrichting aan de eisen voldoen. De inrichtingseisen voor een halftarief of kwarttarief camper zijn opgesteld door de Belasting. In de eerste plaats is het belangrijk dat het om een kampeerauto gaat. De aantekening kampeerauto moet zijn aangegeven op deel 1 van het kentekenbewijs. Ook qua inrichting en ombouw moet het voertuig aan een aantal eisen kunnen voldoen. Hieronder lees je welke dat zijn.

Welke eisen stelt de Belastingdienst aan de inrichting en ombouw van de camper?

Als je gebruik wilt maken van het half- of kwarttarief motorrijtuigenbelasting, dan moet de inrichting van de camper aan een aantal voorwaarden voldoen. In de eerste plaats moeten er 2 vaste zitplaatsen beschikbaar zijn. Ook een vaste tafel en een slaapplaats voor 2 personen zijn belangrijk. De camper moet ingebouwde  opbergfaciliteiten hebben die kunnen worden afgesloten. Er moet een keukenblok met waterkraan en een spoelbak aanwezig zijn. 

Als je een camper koopt die voldoet aan de eisen voor het bijzondere wegenbelasting tarief, dan kan de verkoper of dealer deze aanvraag verzorgen. Als je een camper importeert vanuit het buitenland, dan kun je zelf ook de wegenbelasting van de camper aanmelden bij de Belastingdienst. De camper belasting kun je ook zelf berekenen.

Wegenbelasting voor een camper berekenen op basis van een kenteken

De camper wegenbelasting kun je eenvoudig berekenen. Bijvoorbeeld aan de hand van het kenteken of door het beantwoorden van een aantal vragen. Dat kun je doen via de website van de Belastingdienst of online. De vragen gaan onder andere over het land en de provincie waarin je woont, of het om een elektrische camper gaat en welke soort brandstof de camper verbruikt. Om te bepalen of je in aanmerking komt voor het halftarief of kwarttarief wegenbelasting, moet je ook aangeven of je het voertuig wilt gaan verhuren. 

Daarnaast zijn ook het gewicht van de camper belangrijk. Nadat je deze gegevens hebt ingevoerd, zie je direct hoeveel wegenbelasting je gaat betalen. Uiteraard kun je het wegenbelastingtarief ook berekenen aan de hand van het kenteken. Als je het bijzondere tarief wilt kunnen toepassen, dan moet de auto dus aan de gestelde inrichtingseisen voldoen. Half- of kwarttarief aanvragen doe je via een speciaal formulier.  

Geen camper wegenbelasting betalen tijdens schorsing

Als je de camper voor een bepaalde tijd schorst, hoef je geen wegenbelasting te betalen. Je mag er dan als vazen sprekend ook niet meer rijden op de openbare weg. Voor de camper apk keuring wordt een uitzondering gemaakt. Je kunt een schorsing aanvragen als je de kampeerbus voor langere tijd niet gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens het herfst- en winterseizoen.  

Schorsen kun je doen bij een RDW balie, zoals bijvoorbeeld het postkantoor. Er zijn eenmalige kosten aan verbonden maar die wegen niet op tegen het tarief van de wegenbelasting. Het is wel verstandig om de camperverzekering door te laten lopen. Bijvoorbeeld als er onverhoopt schade ontstaat in de stalling of op je eigen terrein. 


Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.