Wat kost een camper per jaar?

Door op

Jij bent al serieus op weg om een camper te kopen. Misschien twijfel je nog en ben je op zoek naar meer informatie naar de kosten van een camper. Dat snap ik, de aanschaf van een nieuwe camper is al vrij hoog, maar de jaarlijkse kosten van een camper zijn zeker niet om te vergeten.

In dit artikel leg ik uit welke kosten je kunt verwachten. Dit werk ik uit in kosten per maand, maar ook maak ik een opsomming wat je ongeveer per jaar kwijt bent aan een camper per jaar. Lees je mee?

Kosten van een camper

In dit artikel ga ik niet in op wat een nieuwe camper kost of wat je kunt verwachten qua prijs voor een occassion camper. Daar heb ik een ander artikel voor geschreven: Camper kopen? Wij helpen met je keuze!

Jij bent benieuwd wat je kunt verwachting aan vaste lasten per maand of jaarlijks voor je camper. Aangezien we nu zelf een camper ongeveer een jaar hebben, heb ik daar redelijk een beeld van gekregen qua kosten. Er zijn natuurlijk wel wat afhankelijkheden van welk type camper, of het een nieuwe camper is, een jonge tweedehands of een die nog net de tand des tijds heeft doorstaan.

Voor nu ga ik in op alle kosten die je sowieso altijd hebt, waarbij ik voor een gemiddelde ga.

Camper Verzekering

De verzekering van een camper is natuurlijk sterk afhankelijk van jouw eigen opgebouwde no-claim korting. Ter illustratie; ik rij zelf inmiddels 20 jaar schadevrij en heb 80% no-claim korting opgebouwd. Onze camper is uit 2013 en kostte ons dit jaar qua aanschaf ongeveer 40.000 euro. Ik heb verschillende offertes opgevraagd en bij Aveco verzekeringen kwam ik voor onze camper uit op een premie van EUR 815,- jaarlijks . Daar is wel een verplichte camper keuring bij, omdat ze natuurlijk willen weten hoe de camper eruit ziet en of hij wel echt die opgegeven waarde waard is. Je kunt wat aan premie besparen door het eigen risico te verhogen, die standaard EUR 125,- is. De premie zakt dan niets naar ongeveer EUR 750,- per jaar. Waar aveco zelf aangaf als voordeel is dat ze erg sterk zijn met het regelen van vervangend vervoer, ze helpen ze bij het huren van een camper als je eigen reisverzekering dat niet afdekt bijvoorbeeld. Qua pechhulp hebben wij nog geen ervaring en wat het gemak van de camperverzekering daaraan bijdraagt.

Logo camperverzekerd.nl

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een verzekering van camperverzekerd.nl, simpelweg omdat we daar in het forum goede verhalen over hoorden. De premie is voor exact dezelfde camper een stukje lager jaarlijks, te weten € 628,71. Dit is inclusief assurantiën belasting. Ook zij sturen een taxateur langs, de kosten zijn voor de camperverzekering en jij hebt meteen een bewijst en mooi rapport van jouw camper. Daarnaast doen ze een vochtmeting, dat geeft ook wel (hoop ik dan) een prettig gevoel. Verder hebben ze een duidelijke klantenportal en kun je alles digitaal regelen.

Overigens ben ik van een all risk camperverzekering uitgegaan en niet van een wa verzekering. Daarnaast zouden er misschien voor jou overlappende zaken kunnen zijn met jouw reisverzekering, laat een specialist dat uit zoeken. Je kunt alvast ons blogartikel lezen wat veel meer informatie geeft: Veilig op pad met een Camper Verzekering.

Camper Taxatie

Deze kosten komen gemiddeld elke drie jaar terug. De prijs hiervoor verschilt en natuurlijk de waarde van jouw camper. Het ligt aan het type camper, bouwjaar en huidige geschatte waarde. De verzekeraar zelf zal hier een bepaalde eis in stellen. Vraag er naar en probeer ook meteen te achterhalen of je zelf voor deze taxatie kosten op moet draaien. Wil je meer weten hierover, lees dan ons blogartikel: Camper Taxatie waarom en wanneer doe je dit?

Motorrijtuigenbelasting

Aangezien wij op elk moment onze camper willen pakken en altijd de camper uit de stalling willen halen, brandstof erin en rondrijden maar, hebben we gekozen voor een doorlopende motorrijtuigenbelasting.

Als jij liever alleen een paar maanden rondrijd, dan kun je de wegenbelasting kosten een stukje omlaag krijgen. Helaas moet je altijd nog wel betalen, maar de keuze is aan jou. Als jij de wegenbelasting tijdelijk wilt schorsen van je camper moet je rekening ermee houden dat dit voor een periode van minimaal 12 maanden is. Het voordeel is dat je geen wa verzekering en wegenbelasting hoeft te betalen en dat je geen APK verplichting hebt.

Camper onderweg bij landschap

Daarnaast zijn de kosten van de motorrijtuigbelasting afhankelijk van het gewicht van de camper, de leeftijd, of je de camper wel of niet verhuurt en in welke provincie je woont.

Wil je echt alles weten over de wegenbelasting? Lees dan ons artikel: Wegenbelasting Camper.

Wij betalen € 239 per kwartaal. Ik denk dat wij geen gekke uitzondering op de regel zijn, dus als je gemiddeld € 1.000 voor vier kwartalen als kostenpost aanhoud voor de wegenbelasting, dan zit je veilig.

De vaste lasten worden nu langzaam al duidelijker voor je, maar wat kost onderhoud aan een camper?

Onderhoud van een camper

Mensen realiseren zich niet altijd dat een camper eigenlijk gewoon ook een doornormaal vervoermiddel is. Er kan van alles stuk gaan, hoeveel hangt af van het gebruik en hoe de camper gebruikt wordt. De reparaties kunnen natuurlijk een behoorlijk bedrag van de jaarlijkse onderhoudskosten zijn. Gemiddeld genomen blijkt dat de jaarlijkse kosten ongeveer tussen de € 300,- en € 700,- zijn.

Jaarlijks onderhoud camper in garage
Vergeet niet het jaarlijkse onderhoud voor campers

Daarnaast kun je misschien zelf wat onderhoudskosten voor je rekening nemen, zodat de kosten van een onderhoudsbeurt weer meevallen.

Zelf ben ik super a-technisch en laat het liever doen. Wel let ik op dat ik een kleine, lokale garage gebruik waar de baas zelf meehelpt. Mijn ervaring is dat de kosten dan minimaal de helft lager zijn van een onderhoudsbeurt.

Voor de jaarlijkse kosten van het onderhoud hou ik in de eindberekening rekening met 500 euro. Ik neem daar voor het gemak de jaarlijkse APK erin mee, want als er niets mis is, zijn de kosten van een APK vandaag de dag heel goed te overzien.

Afschrijving van de camper

Niemand vind het leuk, maar je ontkomt er niet aan. Ook jouw camper zal minder waard worden. Nu is het wel zo dat de campers vandaag de dag niet aan te slepen zijn in verband met corona en uberhaupt een trend dat mensen graag met een camper op pad gaan.

Dat neemt niet weg dat je met een behoorlijke afschrijving moet rekening houden voor nieuwe campers, voor tweedehands campers is de afschrijving minder, maar toch zien we dat deze absoluut aanwezig is.

Rekenmachine ter illustratie afschrijving camper
Op campers schrijf je zomaar 10% per jar af

In de regel gaan we uit van 10% afschrijving per jaar en dat is afhankelijk natuurlijk van het model, leeftijd, staat van onderhoud etcetera. Je kunt overigens bij een nieuwe camper rekening houden met een afschrijving van minimaal 10.000 euro het eerste jaar. Dat maakt ook meteen de afschrijving één van de grootste kostenposten van een camper.

In ons geval hebben we 40.000 euro betaald voor onze camper, als ik rekening hou met 10% afschrijving dan zijn de kosten dus 4.000 euro per jaar.

Stalling

Waarschijnlijk woon je niet in een vrijstaand huis met een enorme garage van 4 meter hoog waar je je camper in kunt onderbrengen. In de regel moet je een stalling huren en nog erger, die wil je ook graag dichtbij huis hebben.

Overdekte stalling met campers
Een mooie overdekte stalling voor campers – copyright stalling31.nl

Dat lukt lang niet altijd, vaak zitten de stalling van campers vol en moet je nog een stukje rijden voordat je eindelijk bij je camper bent.

Wij hadden het geluk dat er nog plaats was in de buurt. We kozen ervoor om onze camper op te slaan in een overdekte stalling. Dit is in de regel iets duurder, maar je wilt echt niet je camper in weer en wind onnodig laten staan. Het bedrag dat wij betalen voor de stalling is 30 euro per maand. Dat maakt het totaal per jaar op 360 euro aan stallingskosten.

Wil je meer weten over stallingskosten? Wij hebben een blog geschreven erover: Kosten camper stallen.

Brandstofkosten

Die zou je bijna vergeten! Dit is ook een grote kostenpost als je rechtervoet heel zwaar is. Dit ligt wel aan het type camper dat je hebt. Wij rijden zelf in een alkoof camper rond en doordat het bed boven de stuurhut zit, is dit verre van aerodynamisch en is ons gemiddelde verbruik zo ongeveer 1 liter op 10 kilometer. We rijden dan gemiddeld 100 km/h en doen geen gekke dingen.

Om de kosten te berekenen zou je rekening moeten houden met zoveel variabelen. De ene persoon rijd 4x per jaar naar spanje en 4x naar de veluwe, de ander zet ‘m neer in frankijk en komt niet van zijn plaats. Voor jezelf kun je dit het beste inschatten. Ga uit van gemiddeld 1 liter per 10 kilometer en dat een liter brandstof ongeveer 1,40 kost. Ook hier geldt dat je kunt besparen als je rustig en niet te snel rijdt.

De kosten van gas en gasflessen

Naast de standaard kosten zoals hierboven opgesomd zijn er ook nog variabele kosten voor bijvoorbeeld het gebruik van gas. Afhankelijk van het seizoen kan dit vrij snel gaan. Natuurlijk is de winter de grootste uitdaging. Dan kan een gasfles er in 2 dagen doorheen gejaagd worden, terwijl in de zomer je rustig twee weken met een fles doet. Een gasfles kost zo rond de 20 a 30 euro per stuk. Je leest er alles over in ons blog: gasverbruik camper.

APK Camper

Is je camper vier jaar of ouder? Dan ontkom je er niet aan, jouw camper moet gekeurd gaan worden. We hebben er een blog over geschreven om je alle ins en outs te vertellen: APK Camper

Alle vaste lasten van de jaarlijkse kosten op een rij

Alles bij elkaar kost een camper best wat in een jaar. Je kunt natuurlijk ook een camper huren, maar dan ben je echt wel even verder voordat alles geregeld is en je echt kunt wegrijden. Wij houden van het vrije gevoel, camper halen, inladen en wegwezen.

Dus wat kost een camper nu jaarlijks? In het volgende overzicht zie je wat campers kosten per onderdeel.

KostenPrijs per maandPrijs per jaar
Camperverzekering€ 60,-€ 720,- all risk / 80% no-claim
Motorrijtuigenbelasting€ 239,-€ 956,-
Onderhoud€ 300,- tot € 700,-
Afschrijving10% per jaar van aanschafwaarde
APK€ 25,- tot € 100,-
Stalling€ 30,- a € 75,-€ 360,- tot € 900,-
Brandstofafhankelijk gebruik
Gasverbruikafhankelijk seizoen
Overzichtstabel kosten camper jaarlijks

Conclusie

Als ik ervan uit ga dat wij gemiddeld zo’n 5.000km per jaar rijden met de camper, zouden dat 500 liters aan diesel zijn. Even berekenen: 500 * 1,40 = 700 euro. Onze jaarlijkse kosten voor een gezinscamper zijn dan opgeteld 3.236 euro. Als ik daar de afschrijving ook bij optel, dan kom ik op 7.236 euro jaarlijks uit. En dan vergeet ik voor het gemak de aanschafprijs.

Dat lijken hoge kosten, maar een vakantie met vliegtuig met 3 kinderen en 2 volwassen gaat ook al snel richting de 5.000 euro en zo niet hoger. En dat is maar 1 vakantie. Met de camper kun je het hele jaar rondreizen. Vergeet dan niet de kosten van een camping overnachting maar daar heb ik een andere blog over geschreven 🙂


Meer over campers


Vaakgestelde vragen over kosten camper

Wat zijn de kosten van een camper?

Daar is niet eenduidig een antwoord op te geven, in ons blogartikel leggen we uit welke variabele kosten erbij komen kijken. Gemiddeld spreek je al gauw van een bedrag tussen de 5 a 10.000 per jaar.

Wat kost een gemiddelde camper verzekering?

In ons blogartikel “Veilig op pad met een camper verzekering” vind je alle kosten netjes vermeld en uitgewerkt, maar ga uit van een bedrag van tussen de 400 en 1.000 euro per jaar.

Wat is de goedkoopste nieuwe camper?

De goedkoopste camper is een buscamper op een Fiat Dutato onderstel. Hou rekening met vanaf prijzen van 48.000 euro.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.