Vignet Zwitserland 2021: de volledige uitleg

Door op

Ga je met de auto, camper of motor naar Zwitserland? Dan heb je een vignet Zwitserland nodig. Reis je met een caravan of vouwwagen achter de auto? Dan heb je zelfs twee vignetten nodig!

In dit artikel geven we je de volledige uitleg over het vignet Zwitserland 2021. Lees verder en ontdek wat voor jou het beste is. 

Wil je meer weten over vignetten en milieustickers? Lees dan ons artikel Vignetten en milieustickers voor op vakantie in Europa: de volledige uitleg.

Wat is een vignet Zwitserland?

Een Zwitserland vignet is een tolvignet. Met het vignet op je auto mag je over de Zwitserse (snel)wegen rijden. Je kan er dus niet zonder als je in Zwitserland op vakantie gaat of door Zwitserland rijdt op weg naar je bestemming.

Waarom een vignet nodig?

Bergpastunnel in het Alpengebergte van Zwitserland
Bergpastunnel in het Alpengebergte van Zwitserland

Zwitserland staat bekend om zijn geweldige snelwegen door het bergachtige landschap. Ze hebben een gigantisch aantal bruggen en tunnels gemaakt en er ligt prachtig asfalt op de weg.

Het aanleggen van al die mooie wegen heeft Zwitserland natuurlijk veel geld gekost. Dat geld verdienen ze terug door weggebruikers tol te laten betalen met een vignet.

De geldigheid van het vignet

Het vignet voor Zwitserland is één jaar geldig. Ieder kalenderjaar heb je weer een nieuw vignet nodig. Als je een vignet hebt, kun je in dat jaar onbeperkt over de Zwitserse wegen rijden.

Eigenlijk is een vignet iets langer dan een kalenderjaar geldig. De geldigheid gaat telkens van 1 december van het vorige jaar tot 31 januari van volgend jaar. Een voorbeeld: het vignet Zwitserland 2021 is geldig van 1 december 2020 t/m 31 januari 2022.

Je aankoopdatum is niet van invloed op de geldigheidsduur van je vignet. Of je nou een vignet koopt in januari of in juli, de geldigheid van beide vignetten loopt op hetzelfde moment af. 

Autobahnvignet Zwitserland verplicht

Een Autobahnvignet is in Zwitserland verplicht voor alle auto’s en motoren tot 3500 kilo. Met een caravan of vouwwagen achter de auto, heb je twee vignetten nodig.

Voor voertuigen boven de 3500 kilo, zoals zware campers, heb je geen vignet nodig. In dit geval moet je de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betalen.

De Schwerverkehrsabgabe regel je aan de Zwitserse grens met behulp van dit formulier of met de app Via van de Zwitserse douane. Ook op dagen dat je met een camper van boven de 3500 kilo op een camping staat moet je tol betalen.

Auto en campers op een camping
Auto en campers op een camping

Tolvignet Zwitserland – soorten vignetten & kosten

In Oostenrijk kun je vignetten voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar kopen. In Zwitserland heb je geen keuze. Er bestaat alleen een vignet voor een heel kalenderjaar. Je hebt dus geen keuze uit verschillende soorten vignetten.

De prijs van het Autobahnvignet

Kosten vignet Zwitserland 2021

Het vignet kost zo’n CHF 40, oftewel 40 Zwitserse franken. Dat is ongeveer 37 euro. Voor één ritje door Zwitserland is dat vrij duur, maar als je weken door het hele land rijdt, valt het mee.

Waar kun je het wegenvignet Zwitserland kopen?

Je kunt op verschillende manieren aan het wegenvignet voor Zwitserland komen. Eén manier is om gewoon naar Zwitserland te rijden en aan de grens een vignet te kopen voor CHF 40. Aan de grens kun je met euro’s betalen.

Als je al over de grens bent gereden en geen vignet, kun je je foutje alsnog herstellen. Bij tankstations en postkantoren kun je ook een vignet kopen. Let er wel op dat je wisselgeld terugkrijgt in Zwitserse franken, tegen een ongunstige koers.

Online kopen of in de winkel?

Het is ook mogelijk om het vignet online of in de winkel te kopen. Je kunt bijvoorbeeld naar een ANWB-winkel gaan, dan heb je meteen het vignet in handen.

Een andere optie is om het vignet in de ANWB-webshop of in een andere webshop te bestellen. Dan krijg je het vignet thuisbezorgd.

Levertijd: Vignet Zwitserland direct afhalen?

Houd wel rekening met een enige levertijd. Als je morgen of overmorgen op vakantie gaat, is het niet zo handig om nu nog een vignet online te bestellen. Het vignet direct afhalen in een ANWB-winkel is dan een stuk slimmer.

Online aanvragen

Als je op vakantie gaat over bijvoorbeeld twee weken, dan kun je gerust online bestellen. De ANWB geeft aan dat het bestelde vignet binnen 2 tot 3 werkdagen bij je thuis op de mat ligt.

Zwitserland vignet online bestellen

Er zijn meer webshops die het vignet Zwitserland verkopen. Voorbeelden zijn Vignet.nl, Tolvignetten.nl en Vignet.online.

Je moet in Zwitserland kunnen aantonen dat je het vignet bij een officieel verkooppunt hebt gekocht. Neem dus het aankoopbewijs mee op reis.

Wees goed voorbereid, voorkom hoge boetes!

Boete achter de ruitewisser
Boete achter de ruitewisser

Heb je de zaken niet op orde? Dan riskeer je een flinke boete. Als de politie je op de Zwitserse snelwegen ziet rijden zonder vignet, kun je een boete van 200 Zwitserse frank krijgen. Dat is iets meer dan 185 euro. Zonde van het geld natuurlijk!

Met die boete ben je trouwens nog niet klaar. Ze geven je het vignet namelijk niet bij de boete cadeau. Je zult het vignet alsnog verplicht moeten kopen.

Hoe je het vignet van jouw voertuig verwijdert

Het is door de Zwitserse overheid verplicht om tolvignetten van voorgaande jaren te verwijderen. Meestal gaat dit vrij gemakkelijk. Met je nagel een beetje aan een randje pulken is vaak al genoeg om de sticker er af te kunnen trekken.

Wil je het vignet absoluut niet beschadigen en er juist mooi af krijgen? Pak dan even de föhn erbij en maak de sticker heet. Zo komt de lijm los. Hierna kun je het vignet er heel makkelijk afhalen.

Waar moet je het vignet Zwitserland plakken?

Zwitsers zijn dol op precisie. Daarom hebben ze ook duidelijke regels voor het plakken van een vignet. 

Plakinstructies vignet Zwitserland

Het Zwitserse tolvignet moet altijd aan de binnenkant van de voorruit zitten, aan de kant van de bestuurder. Plak het vignet aan de rand van het raam, boven of onder in de hoek. Zorg er hierbij voor dat het vignet goed zichtbaar is aan de buitenkant van de auto.

Bij een caravan plak je het vignet aan de binnenkant van het voorruit. Plak de sticker aan dezelfde kant als bij de auto. Kies wederom voor een zichtbaar plekje onder of boven in de hoek.

Bij een motor moet het vignet natuurlijk ook duidelijk te zien zijn. De aangewezen plekken voor het vignet zijn op de tank, op de kuip of op het windscherm.

En voor de zekerheid: plak het vignet niet met plakband vast. Het is een sticker en het is de bedoeling dat je ‘m ook als sticker gebruikt. 

Conclusie

Als je met je voertuig zonder zorgen over de Zwitserse snelwegen wil rijden, kom je er niet onderuit. Je hebt echt een Zwitsers tolvignet nodig. Met een caravan of vouwwagen achter de auto moet je er nog een extra vignet bij kopen.

Is het de moeite waard? Wij denken van wel. Zwitserland is een prachtig land en het is zeker geen straf om over de prachtige wegen te rijden in dit mooie Alpenland. Ga goed voorbereid op weg, met je verplichte vignet op je voorruit en je aankoopbewijs op zak!


Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.