De beste manier om snel een Oostenrijk Vignet 2022 te kopen

Door op

Het is weer die tijd van het jaar; je bent op zoek naar een vignet voor Oostenrijk. In dit artikel vertellen we graag wanneer je deze nodig hebt, hoe je kunt voorkomen dat je ‘m nodig hebt en als je ‘m dan toch wilt hebben, wat een vignet Oostenrijk kost en waar je deze het voordeligst kunt krijgen.

Wil je meer weten over vignetten en milieustickers? Lees dan ons artikel Vignetten en milieustickers voor op vakantie in Europa: de volledige uitleg.

Wat is een vignet?

Een vignet is een sticker of digitaal bewijs dat aangeeft dat je betaalt hebt om te mogen rijden op specifieke snelwegen in een land.

Wanneer heb ik een Tolvignet Oostenrijk 2021 nodig?

Zodra je met een voertuig door Oostenrijk wilt rijden op de Oostenrijkse snelweg heb je een Vignet nodig. Dit zijn zogenaamde tolwegen waar je gebruikt van wilt maken. En waarom wil ik dat dan hoor ik je denken.. Simpel, dat zijn de wegen waarmee je het snelst op je bestemming komt. Er is nog een onderscheid in welke wegen en wat voor type voertuig. Daar ga ik in de komend alinea’s verder op in.

Voor welke wegen heb ik het Vignet nodig?

 • Autobahnen (A)
 • Schnellstrassen (S)

De volgende trajecten zijn tolvrij in Oostenrijk

Overzicht snelwegen Vignet Oostenrijk
Overzicht tolwegen – Foto van afinag.at
 • A1 Westautobahn, tussen de grens bij Walserberg en knooppunt Salzburg Nord
 • A7, tussen knooppunt Hafenstraße en knooppunt Urfahr bij Linz
 • A12 Inntalautobahn, tussen de grens bij Kufstein en knooppunt Kufstein-Süd
 • A14 Rheintal/Walgau-Autobahn, tussen de grens bij Hörbranz en knooppunt Hohenems
 • A26 Linzer Autobahn

Welke voertuigen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen voertuigen tot 3500kg en boven 3500kg. Heb je een voertuig tot 3500kg, dan heb je alleen een tolvignet nodig.

Go Box

Is jouw voertuig zwaarder dan 3500 kg? Dan heb je een GO-Box nodig, het normale vignet is dan niet geldig. Het geldt alleen voor het trekkende voertuig qua gewicht, dus een caravan of aanhangwagen telt niet mee. Met een GO-Box betaal je automatisch per kilometer (prijs is afhankelijk van EURO-emissie, aantal assen en het aantal gereden kilometers).

Soorten Vignet Oostenrijk

Voor het gemak zijn er twee soorten; welk vignet je koop is persoonlijke voorkeur.

 • Tolvignet in stickervorm
  • Deze plak je op de vooruit. Vanaf binnen gezien plak je deze linksboven of onder de binnenspiegel.
 • Digitaal vignet Oostenrijk
  • Je kunt deze bij verschillende sites kopen (zie verderop in dit artikel). Hierbij wordt het kenteken geregistreerd, zodat je ook niets op of in je auto hoeft te plakken.
Youtube film van asfinag.at met uitleg over het digitale vignet


Geldigheid van een tolvignet in Oostenrijk

De geldigheid is voor alle vignetten hetzelfde en er zijn drie mogelijkheden:

 • 10 dagen
  • Dit zijn 10 aaneengesloten dagen, bijvoorbeeld 1 februari t/m 11 februari.
 • 2 maanden
  • Dit zijn 2 aangesloten maanden, dus van 1 februari t/m 31 maart.
 • 1 jaar
  • Dit geldt voor 1 kalenderjaar. Als voordeel is het zo dat het al de maand voor het nieuwe jaar ingaat en een maand langer geldig is. Dus 1 december tot en met 31 januari. Dat is dus eigenlijk 14 maanden.

Kan ik niet onder dat vignet uitkomen met een paar slimme manieren?

Heel irritant dat je een vignet moet kopen. Ik wordt daar altijd een beetje kriegel van. Mijn eerste gedachte vaak is; kommop, moet dat nou echt? Daar ben ik dus even in gedoken. Ze hebben dat toch best goed getackeld helaas 🙂

Hoe hoog is de bekeuring zonder vignet

Als je in heel de alpen zonder Vignet rondrijdt, dan riskeer je een boete van maar liefst 240 euro in Oostenrijk. Heb je wel een vignet gekocht maar niet goed geplakt, of met plakband vastgeplakt, of op de verkeerde plek geplakt? Ook dan riskeer je een boete. En als je denkt; die betaal ik gewoon niet, ze komen toch niet achter me aan.. think again, er zijn verhalen dat boetes oplopen tot 3000 euro. Helaas. Zorg dus voor een geldig vignet.

Kan ik het vignet omzeilen?

Je kunt natuurlijk gebruik maken van sluiproutes. Het werkt als volgt; je rijdt op de normale manier over snelwegen naar je bestemming toe, maar op het moment dat de tolwegen beginnen, ga je gewoon van de snelweg af. In je navigatie stel je in dat je snelwegen wilt vermijden en je rijdt de rest gewoon lekker binnendoor. Simpel toch?

Nee! Wat die slimmeriken dus doen; ze sluiten de afritten van de snelwegen af op cruciale plaatsen, juist om sluipverkeer tegen te gaan. Damned!

Hoe controleren ze het vignet Oostenrijk?

Je moet sowieso altijd het aankoopbewijs bewaren van je vignet. Mocht bijvoorbeeld je vooruit kapot gaan, dan heb je recht op een nieuw vignet.

Waar plak je het Oostenrijk vignet

Vignet Oostenrijk © Asfinag
Vignet Oostenrijk © Asfinag

Heb je eindelijk dat vignet, maar ja, waar moet je het vignet plakken? Zo lastig is het niet. Stel je voor dat je in de auto zit. Pak het vignet en plak ‘m dan linksboven. Je mag ‘m ook onder de binnenspiegel plakken. Als het vignet maar goed zichtbaar is.

Let op: het moet op één van die twee plekken! Als je dat niet doet, riskeer je een (hoge) boete. Zorg er ook voor dat je de oude verwijderd, je mag nog wel die van het voorgaande jaar laten zitten, maar de rest moet er echt af.

Bij een motor plak je het vignet op de tank, de kuip of het windscherm.

Handig om te weten: bij een digitaal vignet oostenrijk hoef je niets te plakken en niets bij je te hebben, alles staat bij Oostenrijk in de computer en ze scannen automatisch jouw kenteken.

Wat kost een vignet (en aan de grens?)

Een handig overzicht met de prijs van een vignet in Oostenrijk. Er is een onderscheid in voertuigen tot 3500kg en motorfietsen. Is jouw voertuig zwaarder dan 3500kg? Dan heb je een GO-Box nodig in plaats van een vignet en je betaalt per km.

Voertuigsoort10-dagen vignet2-maanden vignetjaar vignet
Auto’s en motorvoertuigen tot 3500 kg€ 9,50€ 27,80€ 92,50
Motorfiets€ 5,50€ 13,90€ 36,70
Alle prijzen zijn incl. BTW

Waar kun je een vignet kopen voor Oostenrijk?

In de winkel

Je kunt terecht voor een sticker vignet oostenrijk bij alle ANWB winkels.

Verder is het ook mogelijk om het te kopen in de buurt van de grens. Kijk dan bij een aantal tankstations in de buurt van de grens, bij de grensovergang zelf of een postkantoor in de buurt van de Oostenrijkste grens. Je kunt op de website van asfinag.at kijken naar alle verkooppunten.

Of koop gewoon een digitaal vignet oostenrijk

Ook heeft de ANWB een website gemaakt waar je eenvoudig via de website een oostenrijk vignet kunt vinden, die je makkelijk kunt kopen via de website. Ga naar de Webwinkel van ANWB. Je kunt eenvoudig betalen met ideal. Dit is geen digitaal vignet, maar een vignet dat je thuisgestuurd krijgt.

Als laatste kun je het nog proberen via de app van Unterwegs.

Ben je op zoek naar een Vignet voor Zwitserland? Ga naar de online winkel om een Zwitserland Vignet 2021 te kopen.

Conclusie

Je weet nu alles over het vignet Oostenrijk, wanneer je deze nodig hebt, wat een sticker vignet of digitaal vignet kost en hoe lang deze geldig is. Het is simpelweg verplicht voor alle voertuigen die op snelwegen rijden, voor auto of motor. Zo lang je maar tol betaald ben je safe. Heb je zelf nog extra informatie of mis je informatie? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit bericht of stuur ons een bericht. Persoonlijk heb ik mijn eerste ervaring achter de rug met het digitale vignet en dat is super handig gewoon, ik kon vanuit huis betalen met ideal en ik plak niet meer.


Heb je hier ook nog iets aan?

2 gedachten over “De beste manier om snel een Oostenrijk Vignet 2022 te kopen”

  • Hoi Edwin,

   Dank je wel voor de tip, ik heb meteen de tekst aangepast. Het gaat hier inderdaad om een Vignet Oostenrijk dat je via de site kunt bestellen en thuisbezorgd krijgt. De wereld is weer een stukje netter zo 🙂

   Gr,

   Hans

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.