Vignet en milieusticker in Europa: de volledige uitleg

Door op

Ga je binnenkort op vakantie door Europa? Lekker even weg met de camper, of met de caravan of de vouwwagen achter de auto? Heerlijk! Vergeet alleen niet dat je in sommige landen een vignet of een milieusticker nodig hebt.

In dit artikel geven we je uitleg over de milieustickers die in Duitsland en Frankrijk verplicht zijn en over de vignetten die je in Zwitserland en Oostenrijk nodig hebt. Zo kan jij straks goed voorbereid de weg op en voorkom je boetes!

Milieusticker Duitsland 2021

Als je in Duitsland door een milieuzone (Umweltzone) wil rijden, heb je een milieusticker (Umweltplakette) nodig. Dit is vooral van toepassing in veel Duitse binnensteden. Als je alleen over de snelweg gaat rijden, heb je geen sticker nodig.

Milieusticker Duitsland: geldigheid en regels

Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood. Welke sticker je krijgt, is afhankelijk van je uitstoot. Inmiddels worden auto’s met een rode sticker in geen enkele milieuzone meer toegelaten en auto’s met een gele sticker alleen in de gemeente Neu-Ulm.

Kijk voor een actueel overzicht van alle milieuzones op de website van de UBA. Daar vind je ook een lijst met plaatsen waar oude diesels niet meer worden toegelaten.

De geldigheid van een milieusticker is onbeperkt. Wel is het zo dat de milieusticker verbonden is aan het kenteken van het desbetreffende voertuig. Als het kenteken verandert, heb je ook een nieuwe milieusticker nodig.

Milieusticker Duitsland: voor auto’s, campers en caravans

Alle auto’s, campers, bussen en vrachtwagens hebben binnen een milieuzone een sticker nodig. Dit geldt ook voor elektrische wagens en voertuigen met een buitenlands kenteken. Motoren, bromfietsen en snorfietsen zijn vrijgesteld en hoeven dus geen sticker.

Voor een caravan of een vouwwagen achter de auto heb je geen extra milieusticker nodig. Deze aanhangers zorgen niet voor uitstoot en hebben dus niets te maken met de stickers.

Verkeer op een Duitse snelweg
Verkeer op een Duitse snelweg

Milieusticker Duitsland: online of in de winkel kopen

Een milieusticker kun je in Duitsland kopen bij garages of TÜV-keuringsstations. Maar dan moet je er langer op wachten en betaal je meestal meer.

Het is slimmer om de sticker ruim op tijd in Nederland aan te vragen. Dat kan bijvoorbeeld via de webshop van de ANWB of in een fysieke ANWB-winkel. Dan kost het iets minder dan 14 euro.

Meer informatie? Lees dan ons artikel over de milieusticker Duitsland 2021.

Milieusticker Frankrijk 2021

Net als in Duitsland heb je in Frankrijk ook milieustickers. Alle departementen en grote steden kunnen een milieuzone instellen. Er bestaan permanente en tijdelijke milieuzones, dus het is altijd verstandig om voor vertrek de boel nog even te checken.

Milieusticker Frankrijk: geldigheid en regels

Kijk voor een actueel overzicht van alle milieuzones op de website van de ANWB. Op de Franse website van LCSQA vind je ook een kaart van alle tijdelijke milieuzones.

Net als bij de Duitse sticker is de geldigheid van de Franse milieusticker onbeperkt. En ook hier is het zo dat de milieusticker verbonden is aan het kenteken van het desbetreffende voertuig. Als het kenteken verandert, heb je ook een nieuwe milieusticker nodig.

Zoals alle vignetten en milieustickers dien je de sticker op de binnenkant van de voorruit te plakken. Zorg ervoor dat de sticker in de hoek zit en vanaf de buitenkant goed zichtbaar is.

Milieusticker Frankrijk: voor auto’s, campers en caravans

Er zijn stickers in zes categorieën: 0 (groen), 1 (paars), 2 (geel), 3 (oranje), 4 (rood) en 5 (grijs). De categorie wordt bepaald door het type voertuig (auto, motor, camper etc.), de mate van CO2-uitstoot en de leeftijd van het voertuig.

Op deze website of aan de hand van dit schema kun je herleiden in welke categorie jouw voertuig valt. De meest vervuilende voertuigen, zoals auto’s van voor 1997, krijgen helemaal geen sticker. Deze Camper die aan een meer geparkeerd staat.

Camper op een Franse snelweg onderweg naar zijn bestemming
Camper op een Franse snelweg onderweg naar zijn bestemming

Milieusticker Frankrijk: online of in de winkel kopen

Je koopt een Franse milieusticker via de officiële site van de overheid. De sticker kost ongeveer 4,50 euro inclusief verzending naar Nederland. Houd rekening met een levertijd van ongeveer 10 dagen.

Bestellen via de Franse site is de enige manier. Het is niet mogelijk om ter plaatse een milieusticker te kopen bij bijvoorbeeld een tankstation en ze zijn ook niet te koop via de ANWB.

Meer informatie? Lees dan ons artikel over de milieusticker Frankrijk 2021.

Vignet Zwitserland 2021

Om in Zwitserland over de (snel)wegen te mogen rijden, heb je een tolvignet nodig. Officieel heet dit vignet het Autobahnvignet. Je kan er absoluut niet zonder als je in Zwitserland op vakantie gaat of door Zwitserland rijdt op weg naar je bestemming.

Vignet Zwitserland: geldigheid en regels

In Zwitserland bestaat er alleen een vignet voor een heel kalenderjaar. Je hebt dus geen keuze uit verschillende soorten vignetten, je moet het met het algemene vignet doen.

De geldigheid gaat telkens van 1 december van het vorige jaar tot 31 januari van het volgende jaar. Een voorbeeld: het vignet Zwitserland 2021 is geldig van 1 december 2020 tot 31 januari 2022.

Het vignet voor Zwitserland dient altijd aan de binnenkant van de voorruit zitten, aan de kant van de bestuurder. Plak het vignet aan de rand van het raam, boven of onder in de hoek. Zorg er hierbij voor dat het vignet goed zichtbaar is aan de buitenkant van de auto.

Vignet Zwitserland: voor auto’s, campers en caravans

Een Autobahnvignet voor Zwitserland is verplicht voor alle auto’s en motoren tot 3500 kilo. Met een caravan of vouwwagen achter de auto, heb je twee vignetten nodig.

Voor voertuigen boven de 3500 kilo, zoals zware campers, heb je geen vignet nodig. In dit geval moet je de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betalen. De Schwerverkehrsabgabe regel je aan de Zwitserse grens met behulp van dit formulier of met de app Via van de Zwitserse douane.

Camper op de hoge Alpenbergweg in Zwitserland
Camper op de hoge Alpenbergweg in Zwitserland

Vignet Zwitserland: online of in de winkel kopen

Het vignet voor Zwitserland kost zo’n CHF 40, oftewel 40 Zwitserse frank. Dat is ongeveer 37 euro. Je kunt het vignet kopen aan de Zwitserse grens, daar kun je met euro’s betalen.

Het is ook mogelijk om het vignet online of in de winkel te kopen. Je kunt bijvoorbeeld naar een ANWB-winkel gaan, dan heb je meteen het vignet in handen. Een andere optie is om het vignet in de ANWB-webshop of in een andere webshop te bestellen. Dan krijg je het vignet binnen een paar dagen thuisbezorgd.

Meer informatie? Lees dan ons artikel over het vignet Zwitserland 2021.

Vignet Oostenrijk 2021

Om in Oostenrijk over de (snel)wegen te mogen rijden, heb je ook een tolvignet nodig. Je hebt de keuze uit een ouderwetse sticker (Klebevignette) of een digitaal vignet dat aan je kenteken wordt gekoppeld.

Vignet Oostenrijk: geldigheid en regels

Anders dan bij het Zwitserse tolvignet heb je in Oostenrijk ook keuze als het gaat om de geldigheidsduur van je vignet. Er zijn vignetten met een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 kalenderjaar.

Het vignet voor Oostenrijk dient altijd aan de binnenkant van de voorruit zitten, aan de kant van de bestuurder. Plak het vignet aan de rand van de ruit, boven of onder in de hoek. Zorg er hierbij voor dat het vignet goed zichtbaar is aan de buitenkant van de auto.

Een digitaal vignet hoef je uiteraard niet te plakken. Er is ook geen elektronisch kastje nodig, het kenteken wordt geregistreerd in een centrale database.

Vignet Oostenrijk: voor auto’s, campers en caravans

Op de Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) in Oostenrijk is een tolvignet verplicht voor voertuigen met een gewicht tot en met 3500 kilo. Voor een caravan of aanhangwagen is geen apart vignet nodig.

Motorvoertuigen (ook campers) zwaarder dan 3500 kg moeten op de tolwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-Box. Met een GO-Box betaal je automatisch per kilometer.

De hoge bergweg Alpendal in Oostenrijk
De hoge bergweg Alpendal in Oostenrijk

Vignet Oostenrijk: online of in de winkel kopen

Het fysieke Oostenrijkse tolvignet is te koop bij een aantal grensovergangen en ook bij tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. Op deze kaart vind je de verkooppunten.

Het digitale vignet is te bestellen via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder ASFINAG of via de app Unterwegs. Het is ook te koop bij tolstations van ASFINAG.

Als je met de auto reist, betaal je voor een vignet van 10 dagen een bedrag van 12,45 euro. Voor 2 maanden is het 30,75 euro en voor een heel kalenderjaar betaal je 95,45 euro.

Je kunt het fysieke vignet ook in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij een ANWB-winkel. Een andere optie is om het vignet in de ANWB-webshop te bestellen. Dan krijg je het vignet binnen een paar dagen thuisbezorgd.

Meer informatie? Lees dan ons artikel over het vignet Oostenrijk 2021.

Conclusie

Goed dat je je hebt verdiept in de vignetten en milieustickers! We hopen dat je alle antwoorden op je vragen hebt gevonden.

Voor meer informatie kun je de specifieke artikelen lezen over de milieusticker in Duitsland, de milieusticker in Frankrijk, het tolvignet in Zwitserland en het tolvignet in Oostenrijk.

We wensen je een fijne reis toe, zonder boetes!


Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.