Rolgordijn camper of caravan repareren

Door op

Krijg jij het niet meer voor elkaar om je rolgordijn netjes op te laten rollen in je camper of caravan? Gek kan je er van worden. Je blijft maar heen en weer rollen, maar helemaal ingaan lukt pas na 10 keer. Ik ben aan de slag gegaan ermee en heb een handleiding gemaakt hoe je dit rolgordijn kunt repareren. En het is echt niet lastig!

Wat heb je nodig voor het repareren van camper rolgordijn?

Wat ik heb gebruikt is vrij standaard gereedschap dat iedereen wel in huis heeft:

Stappenplan caravan rolgordijn repareren

Hier moet je even de tijd voor nemen en niet te snel willen werken.

Stap 1: Met een stanleymes ga je eerst alle afdicht knopjes halen van de cassette.

Voorzichtig met een stanleymes de afdicht dopjes eruit halen
Ga voorzichtig te werk met een stanleymes

Je kunt voorzichtig aan de rand het stanleymes erin steken en met een beetje wiebelen en friemelen haal je de knopjes eraf. Werk zo rond de hele casette en berg de dopjes meteen even op in een bakje.

Voorzichtig met een stanleymes de afdicht dopjes eruit halen
Zo haal je zonder schade de afdicht dopjes uit je rolgordijn cassette


Let op dat ze er soms uitvallen en dan kunnen ze achter schotjes vallen waar je niet meer bijkomt. Of bijna niet meer, I’ve been there 🙂

Stap 2: Schroef alle schroeven uit de cassette

Nu kun je alle schroeven eruit halen. Tip: als je nu de schroeven op alle hoeken erin laat zitten, en vervolgens de onderste als eerste eruit haalt en vervolgens de bovenste twee als laatste, dan valt de cassette niet naar beneden.

Met een schroevendraaier de schroeven uit de rolgordijn casette halen
Doe de bovenste schroeven als laatste

Stap 3: Leg de cassette neer en verwijder de klemmen

Je hoeft niet alle klemmen te verwijderen, maar in ieder geval de bovenste, je moet namelijk wel het verduisteringsdoek weg kunnen halen uit de zijgeleider.

De klemmen verwijderen van de zijgeleider

Als je de schroevendraaier onder de klem zet, kun je ‘m zo voorzichtig omhoog werken. Doe dit aan beide kanten.

Stap 4: Verwijder de schroeven van de rolgordijn houder

Dit zijn kleine schroefjes en onthou goed hoe deze bevestigd zitten. Zodra je deze losschroeft, kun je namelijk het rolgordijn uit de houder halen. En zodra je dat doet, draait hij alle spanning ervanaf af, dus zorg dat je een tang bij de hand houdt en snel het uiteinde kunst vasthouden.

Stap 5: De spanning opnieuw op het rolgordijn zetten

Dit is een listig klusje en heb al een vloek af toe net weten te onderdrukken. Wat je doet is het rolgordijn beethouden met 1 hand en met de andere hand pak je met de combinatietang het uiteinde beet en ga je het rolgordijn weer op spanning brengen.

Met de combinatietang de spanning er opnieuw opzetten
Met de combinatietang de spanning er opnieuw opzetten


Dit is een mooi karweitje en misschien zul je deze stap een paar keer moeten herhalen, omdat het een gevoelskwestie is hoeveel spanning er op het rolgordijn moet zitten.

Stap 6: Het rolgordijn weer in de zijgeleiders en in de houder schuiven

Dus met de tang nog op het uiteinde ga je nu het rolgordijn weer in de houders schuiven en daarna in de zijgeleiders. Snel vastschroeven en testen of de spanning nu wel in orde is. Klopt het nog niet? Dan stap 5 en stap 6 herhalen totdat het gewenste resultaat gehaald is.


Stap 7: De cassette terughangen op zijn plek

Dit is een kwestie van omgekeerde volgorde uitvoeren van stap 1 en 2 uitvoeren. Je schroeft een aantal schroeven terug en je probeert nog één keer of het gordijn goed werkt. Als alles naar je zin in schroef je alle schroeven erin en duw je de dopjes terug.De reparatie van het rolgordijn is klaar!

Jaha! Naast dat je nu helemaal recht hebt op een biertje en je even in de rondte hebt gekeken met een trotse blik, is nu ook nog echt het repareren van je rolgordijn gelukt. Hoe stoer?

Als het jou ook gelukt is, laat je het dan weten in de comments hieronder? Vind ik leuk!


Ook interessant om te lezen

10 gedachten over “Rolgordijn camper of caravan repareren”

 1. Dank voor de top handleiding. Het rolgordijn op spanning zetten kan gemakkelijker. Zet een dopsleutel 6mm op het platte uiteind en draaien maar. Gebruik een punttang om hem onderspannen terug op zijn plek te zetten. Schroef vast en klaar

  Beantwoorden
  • Hey Guido,

   Leuk dat je reageert!

   Dat is een slimme oplossing en geeft wat minder stress denk ik tijdens het aanpassen, bij mij schoot hij soms terug en kon je weer overnieuw beginnen. Bedankt voor de tip! Als je nog meer handigheidjes hebt, dan hoor ik het graag 🙂

   Gr,

   Hans

   Beantwoorden
 2. Werkt dit ook bij een plisse gordijn, onze gordijnen zijn in zo’n dusdanige staat dat ze vervangen moeten worden. Willen eigenlijk nu gladde verduistering. Hebben geïnformeerd bij de dealer (hymer camper) maar die zegt een gehele nieuwe cassette. Tjing tjiing 600 euro per stuk. Wie kan ons helpen

  Beantwoorden
  • Hoi Pean,

   Dat durf ik niet te zeggen, misschien dat een andere bezoeker het weet? Als je ze sowieso moet vervangen, zou ik de oude eerst uit elkaar halen en kijken hoe dat werkt. Zou je dat -als je dat gaat doen- willen laten weten en foto’s van maken? Dan plaats ik dat op deze site. Dank!

   Gr,

   Hans

   Beantwoorden
 3. Hi Hans,

  Wat voor rolgordijnen zijn dit, ik heb precies dezelfde, maar zou niet weten welk merk het is voor onderdelen. Bij mij is het losklik klemmetje los van de zijkant en heeft die een nieuwe nodig.

  Beantwoorden
  • Hoi Maurice,

   Poeh, ik weet niet welk merk dit is. Het lijkt me het handigst om even een caravan/camper zaak binnen te lopen en te vragen of zij nog een onderdeeltje hebben liggen. Op internet lijkt me dat een behoorlijke uitdaging om te vinden. Laat je het weten als het gelukt is? Dan kunnen we die informatie weer delen hier!

   Gr,

   Hans

   Beantwoorden
 4. Goedendag. Wij hebben een Burstner Scala van 1993, en nu is de rechterzijde van het frame van de combinatie hor- verduisteringgordijn los geschoten. Hoe kan ik die weer goed monteren?
  Vriendelijke groet Eltjo Vijn

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.