Natuurkampeerterrein: De mooiste plekjes in een overzicht

Door op

Slapen bij de boswachter op een natuurcamping is natuurlijk een van de leukste dingen die je maar kunt doen. Door te kiezen voor een natuurkampeerterrein weet je namelijk zeker dat je je echt helemaal in de natuur zult bevinden. Dit maakt het mogelijk om er pas echt even op uit te gaan. Aangezien er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het kiezen van een natuur camping hebben we hieronder alles voor je op een rijtje gezet. Door de onderstaande informatie krijg je een veel beter beeld bij de wereld van het natuurkamperen!

Welke soorten natuurkampeerterreinen zijn er?

We zullen je straks meer laten zien over wat je va neen verblijf op een natuurkampeerterrein kunt verwachten. maar voor het zover is zullen we eerst even in moeten zoomen op het natuur kampeerterrein zelf. Er zijn verschillende soorten natuurkampeerterreinen te vinden die je kunt kiezen voor je verblijf op de camping. Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder de belangrijkste soorten natuurkampeerterreinen voor je onder elkaar gezet: 

 • Puur natuur
  Dit is de natuurcamping die echt bedoeld is voor de mensen die even helemaal los willen raken van het dagelijks leven. Op deze natuurkampeerterreinen vind je alleen sanitaire voorzieningen. Dit betekent dan ook dat er geen stroom te vinden is voor je tent of caravan. Mocht je het leuk vinden om op een soort primitieve manier te kamperen dan zal een dergelijk natuurkampeerterrein een prima optie zijn om te maken 
 • Natuur Plus
  Dit soort natuurkampeerterrein lijkt sterk op de bovenstaande optie, echter zijn er net even wat meer faciliteiten en voorzieningen te vinden. Hier moet je op de eerste plaats denken aan stroom voor op  de plaats. In sommige gevallen is er ook internet te vinden. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een filmpje te kijken als je wilt. Het is als het ware het natuurkamperen alleen dan met net even wat extra’s, hier komt de naam dan ook vandaan.
 • Natuur Comfort
  Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor het natuurkampeerterrein volgens het Natuur Comfort principe. Ook hier kan je het eigenlijk al wel aan de naam zien. Bij een dergelijke camping ben je voorzien van handige dingen om je vakantie net even wat makkelijker te maken. Dit zijn bijvoorbeeld een koelkast, een wasmachine maar ook sanitair met verwarming. Soms is er ook een campingwinkeltje te vinden waar je jouw spulletjes bij kunt kopen.  

Het is niet echt mogelijk om een van de bovenstaande natuurkampeerterreinen aan te wijzen als het beste. Het hangt er namelijk echt vanaf wat je zelf prettig vindt en wat je zoekt voor het kamperen. Mocht je graag echt helemaal op willen gaan in de natuur dan zou je voor de eerste optie kunnen kiezen. Heb je daarentegen kinderen die toch wat meer luxe willen hebben dan is het beter om te kiezen voor de tweede of derde categorie. Door voor jezelf even je wensen en eisen onder elkaar te zetten is het niet zo lastig om uit te komen bij de natuurkampeerterrein die aansluit bij wat je zoekt. 

Wat kun je verwachten op een natuurkampeerterrein?

Je weet nu welke soorten natuurkampeerterreinen er te vinden zijn. Wat je alleen nog niet weet is wat je er precies van kan verwachten. Zoals je wel aan de naam zelf kunt zien is dit een speciaal terrein waarop je kunt kamperen. In tegenstelling tot een reguliere camping zijn er vaak geen vaste plekken. Je kunt dus gaan staan waar je het zelf mooi vindt. Het is over het algemeen een erg rustige camping. Hier moet je dan ook echt van houden. Doordat de natuurkampeerterreinen vaak wat meer afgelezen liggen zal je er niet zo makkelijk met de auto kunnen komen. Dit is ideaal, hierdoor hoor je ook niet allerlei auto’s rijden in de avond.

Op het natuurkampeerterrein kan je gewoon sanitair vinden, dit maakt het dus mogelijk om je dagelijkse behoefte te doen. Sommige natuurkampeerterreinen hebben wel een douche, anderen hebben dit echter weer niet. Het hangt er zoals je hierboven wel hebt kunnen zien vanaf hoe primitief jij het wilt hebben. Tijdens je vakantie op een natuur camping zal je echt even helemaal tot rust kunnen komen. Geen herrie aan je hoofd, maar een met de natuur voor een aantal leuke dagen. 

Wat mag wel en wat mag niet op een natuurkampeerterrein

Als het aankomt op het kamperen op een natuurkampeerterrein is er vaak een speciale etiquette te vinden. Dit is natuurlijk niet zo raar, het is nu eenmaal zo dat er bepaalde regels zijn voor op de camping zelf. Hieronder hebben we de belangrijkste dingen voor je verzameld die je wel en niet mag doen op de camping. Let hier echt even goed op als je op vakantie gaat: 

 • Wat mag je wel doen?
  Er zijn heel veel dingen die je gewoon mag doen op een natuurkampeerterrein. Een natuur camping is nu eenmaal een normale soort camping. Een van de grootste voordelen is dat er vaak niet wordt gewerkt met vaste plaatsen. Dit maakt het dus mogelijk om zelf een plekje te kiezen wat past bij wat je zoekt. Doordat je zoveel vrijheid hebt is het echt een stuk leuker kamperen. Daar komt bij dat je vaak ook gewoon met je camper of caravan naar de natuur camping mag komen. Controleer altijd wel even hoe dit zit bij de camping die je hebt uitgekozen. Door je even goed in te lezen kom je niet meer voor verrassingen te staan.
 • Wat mag je niet doen?
  Er zijn een paar dingen die je niet mag doen op een natuurkampeerterrein. Het eerste is dat je geen rotzooi mag maken. Dit is natuurlijk voor alle campings van belang, maar bij de natuurcampings is het nog belangrijker nu de plek niet altijd wordt nagelopen. Doe je afval dus altijd netjes in de zak en laat niets rondslingeren. Het draait bij een natuurkampeerterrein nu eenmaal om respect voor de natuur. Hieruit volgt dan ook dat je niet teveel herrie mag maken op een natuurkampeerterrein. Bij het natuurkamperen vinden mensen het prettig om de rust op te zoeken. Zet dus niet harde muziek op en denk een beetje aan de mensen om je heen. 

Natuurkampeerterreinen Nederland

Er zijn veel natuurkampeerterreinen te vinden in ons land. Door deze verscheidenheid vinden veel mensen het lastig om een keuze te maken. Gelukkig zijn wij er om het je wat makkelijker te maken. Om je wat beter op weg te helpen hebben we hieronder een selectie gemaakt met de beste natuurkampeerterreinen die je kunt vinden in ons land. Wanneer je kiest voor een van deze campings zal ook jij in staat zijn om echt alles uit je vakantie te halen.

Handige websites met overzichten

Van onze schrijvers is Hans geweest op Natuurkampeerterrein de Vlagberg in Sint Anthonis, waar je echt supermooie plekjes kunt vinden, waar je letterlijk in het bos staat. Je kunt de herten bij wijze van spreken voor je camper voorbij zien lopen. Het leuke aan de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer is dat er vaak een centrale plek is waar je een vuurtje kunt stoken en hout al aanwezig is.

Moet je lid zijn van een club voor een natuurcamping in Nederland?

Er bestaat de mythe dat je lid moet zijn als je graag wilt verblijven op een natuurcamping in Nederland. Dit is niet voor niets een mythe, het klopt namelijk gewoonweg niet. De natuurkampeerterreinen in ons land zijn aangesloten bij de Groene Koepel stichting. Hiervoor hoef je geen lid te zijn. Wel is het zo dat je een natuurkampeerkaart moet hebben. Het is mogelijk om deze te kopen op de camping zelf, maar he is ook mogelijk om hem te bestellen bij bijvoorbeeld de website van de ANWB. Je zal naast de kaart zelf ook het Groene Boekje krijgen. Zoals je eigenlijk al wel aan de naam kunt zien is dit een handig boekje waarin alle bekende natuurkampeerterreinen van het land te vinden zijn. 

Is het geschikt voor kinderen?

Veel mensen denken, ten onrechte, dat kinderen het niet leuk zouden vinden om op een natuur camping te verblijven. Dit is echter volledig verkeerd gedacht. We zien namelijk dat er juist ontzettend veel natuurkampeerterreinen zijn die juist kindvriendelijk zijn. In veel gevallen is er op de natuur camping wel het een en ander te vinden voor kinderen om te doen. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een zandbak, een schommel of aan een leuke plas om te zwemmen. Daar komt natuurlijk bij dat er in de natuur genoeg te zien en te beleven is voor de kinderen. 

Conclusie – natuurkamperen is dé keuze

Door te kiezen voor een natuurkampeerterrein ben je in staat om echt optimaal van de natuur te kunnen genieten. Het maakt het mogelijk om de natuur pas echt te kunnen ontdekken en om er echt even op uit te kunnen gaan .We hopen dat je dankzij dit artikel in ieder geval een beter beeld hebt gekregen bij de mogelijkheden. Mocht je nog meer te weten willen komen over het kamperen in de natuur dan is het geen verkeerd idee om hier op de site even te blijven hangen. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je hier echt alles over laten zien!


Vaak gestelde vragen

Wat is een natuurcamping?

Een natuurcamping is vaak kleinschalig van opzet, maar de kampeerplaatsen zelf zijn vrij ruim en je geniet er echt van rust, ruimte en privacy. Het zijn met name campings midden in de natuur waar je echt tot rust komt.

Wat is een vuurhut?

Dit is een beschutte plek waar je vuur kunt maken. Met name de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer hebben een vuurhut. Er ligt genoeg hout en vaak ook een hakbijl.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.