Muggenplaag voorkomen? Zo stop je de voortplanting van muggen

Door op

Help, daar zijn ze weer. Iedere zomer komen er honderden stekende muggen op je af, rond je huis en op de camping. Heb jij er ook een dagtaak aan om ze van je af te houden?

Gelukkig is er een oplossing. We gaan het probleem bij de bron aanpakken om de volgende muggenplaag te voorkomen. Dat is namelijk veel beter (en makkelijker) dan bestrijden!

Dit artikel is onderdeel van ons hoofdartikel: Muggen op de camping

Verwijderen van broedplaatsen van muggen

Muggen broeden in stilstaand water

Per zwangerschap legt een vrouwtjesmug ongeveer 200 eitjes. Deze eitjes worden eerst een larve, daarna een pop en uiteindelijk heb je een mug. Heel veel muggen dus.

Muggen leggen hun eitjes op het oppervlak van stilstaand water. Daarbij hebben ze aan een klein beetje water al genoeg. Muggen leggen dus niet alleen eitjes in meren, sloten en vijvers, maar ook in kleine plasjes water.

Een rij voorbeelden: gieters, emmers, vogelbadjes, schoteltjes onder bloempotten, afvoerputjes, verstopte dakgoten en met stip op nummer 1: open regentonnen. 

Water weggooien, verversen of afsluiten tegen muggen

Een mug
Een mug

Maak dus een rondje om het huis of over de camping, op zoek naar stilstaand water. Vervolgens heb je drie opties: het water weggooien, verversen of afsluiten.

In de meeste gevallen is weggooien de beste optie. In het geval van een vogelbadje is verversen een goed idee. Hoe schoner het badje, hoe kleiner de kans dat er muggen in gaan broeden.

Bij een regenton is afsluiten met een deksel of gaas een goed plan. Als muggen niet bij het water kunnen komen, kunnen ze er ook geen eitjes in leggen. Zo simpel is het.

Waarschijnlijk pluk je al snel de vruchten van je inspanningen. Eitjes van muggen komen namelijk binnen een paar dagen uit. Als je stilstaand water weggooit, heb je daar na enkele dagen dus al profijt van.

Gebruik een middel ter bestrijding van muggenlarven

Als het weggooien van stilstaand water onbegonnen werk is, kun je ook een middeltje ter bestrijding van muggenlarven gebruiken. Er zijn verschillende vloeistoffen verkrijgbaar die je in stilstaand water kan gieten.

De vloeistoffen vormen een filmlaag op het water, die de ontwikkeling van muggenlarven stopt. Ook voorkomt het middeltje dat muggenvrouwtjes nieuwe eitjes kunnen afzetten in het water. Uiteraard kun je je wel afvragen hoe milieuvriendelijk zo’n aanpak is.

Zorg voor natuurlijke vijanden voor muggen

Kleine aanpassingen zorgen voor een nieuwe natuurlijke balans

Eten en gegeten worden, dat zijn twee belangrijke zaken in het dierenrijk. Als je meer dieren naar je tuin of camping lokt die muggen eten, heb je vanzelf minder last van muggen.

Het vergroten van het aantal natuurlijke vijanden is een uitstekende manier om een muggenplaag te lijf te gaan. Op een camping kunnen zowel campinggasten en campinghouders hier hun steentje aan bijdragen.

Spinnen vangen en eten muggen

De spin is een natuurlijke vijand van de mug
De spin is een natuurlijke vijand van de mug

De meeste mensen zijn niet al te blij met spinnen. Toch zijn spinnen in en rond het huis geweldige vliegenvangers. Ze vangen de muggen in hun web en eten ze vervolgens op.

Als je veel last hebt van muggen, is het dus verstandig om spinnen de ruimte te geven. Maak ze niet dood en houd hun webben heel. Zo kunnen ze de hele dag door muggen aanpakken rond je tent, camper of caravan.

Vissen eten muggenlarven in vijvers

Is er een vijver in de buurt? Dan is dat een potentiële broedplaats voor muggen. Maar met een paar aanpassingen maak je er juist een plek van die muggenoverlast vermindert.

Vissen eten bijvoorbeeld muggenlarven. En als je waterplanten in een vijver hebt, komen er libellen op af. Die eten ook muggenlarven. Verder zijn amfibieën als kikkers heel handig. Die vangen muggen met hun razendsnelle tong.

Vogels happen muggen uit de lucht

Sommige vogels zijn ook milieuvriendelijke insectenbestrijders. Met name huiszwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen. Uit onderzoek blijkt dat een zwaluw wel 50.000 vliegen, muggen en andere insecten per week kan eten!

Er zijn verschillende manieren om zwaluwen te lokken. Veel bloemen, planten en bomen in de buurt is al een goed begin. Het plaatsen van kunstnesten onder overhangende dakranden is ook een heel goed idee.

Conclusie: geen stilstaand water, wel natuurlijke vijanden

Gieters en bak in een tuin - stilstaand water bron voor muggen
Gieters en bak in een tuin

Al met al kunnen campinggasten en campinghouders dus een heleboel doen om een muggenplaag te voorkomen. Met vereende krachten moet het zeker lukken.

Het allerbelangrijkste is om na elke regenbui stilstaand water weg te gooien. Het kan ook trouwens ook handig zijn om emmers, gieters en dergelijke op de kop te zetten. Zo kan er geen laagje water in komen.

Voor de lange termijn is het verstandig om voor een gunstige natuurlijke balans te zorgen. Met voldoende spinnen, vissen en vogels in de buurt is de kans op een muggenplaag minder groot.

Nog veel meer tips tegen muggen!

Heb je een andere tip tegen muggen? Laat het vooral weten in de reacties. Zoek je juist meer tips, dan kun je verder lezen:

– Muggen op de camping? Voorkom jeuk en bulten met deze tips


Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.