Muggen op de camping? Voorkom bulten en jeuk met deze tips

Door op

Zit je net lekker in je kampeerstoel, komen er ineens alleen muggen op je af. Of nog erger: lig je fijn in je slaapzak en heb je net het licht uit, hoor je ineens: bzzzzz…

Hier zit natuurlijk geen enkele kampeerder op te wachten. Om vervelende steken, bulten en jeuk te voorkomen delen wij de allerbeste tips tegen muggen. Jou pakken ze deze zomer niet!

Anti-muggen

Muggen verjagen


Het liefst werk je je niet helemaal in het zweet bij de bestrijding van muggen. Het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Daarom beginnen we met tips om muggen op afstand te houden.

Voorkom als eerste dat muggen in je tent, camper of caravan komen. Gebruik hiervoor horren of gaas voor je ramen en deuren. Scherm eventueel ook je bed af met een klamboe voor een goede nachtrust.

Als je buiten bent, is het dragen van bedekkende kleding een goede optie. Of zet eens een ventilator aan, want muggen houden niet van wind. Vooral thuis werkt een ventilator echt goed.

Je kan ook geur als afweermiddel gebruiken. Kies voor een insectenwerende spray, neem meer vitamine B of leg een bosje lavendel op tafel. Sommige kampeerders beweren zelfs dat het een goed idee is om veel knoflook te eten!

Wat te doen tegen muggen

Elektrische vliegenvanger - Ideaal tegen muggen zonder vlekken
Elektronische vliegenvanger

Lukt het niet om de steekmuggen op afstand te houden? Dan is het tijd om de strijd aan te gaan. Rol een krantje op of pak de vliegenmepper erbij en knallen maar. Of kies voor iets meer gemak (en minder vlekken) met een elektrische vliegenvanger.

Je kan ook een insectenlamp (ook wel vliegenlamp of muggenlamp genoemd) met uv-licht ophangen. Deze apparaten beloven insecten te lokken en vervolgens onder stroom te zetten.

Een andere optie is een muggenstekker. Je hebt stekkers met ultrasone geluiden die muggen op afstand moeten houden en stekkers met een vloeistof die muggen het loodje laten leggen.

Wat helpt tegen muggen?

Spiraal branden tegen muggen

Problemen kun je het beste bij de bron aanpakken. Bij muggen is het net zo. Als je voorkomt dat muggen in jouw buurt eitjes kunnen leggen, zul je al gauw minder last van muggen hebben.

Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Veelvoorkomende broedplaatsen zijn emmers, schoteltjes onder bloempotten, dakgoten en regentonnen. Gooi het water weg, ververs het of sluit het af. Zo voorkom je de voortplanting van een nieuwe generatie en kun je weer rustig slapen.

Ook op een kampeerplaats kun je een rondje maken, op zoek naar stilstaand water. Als je het aan het begin van je vakantie doet, heb je er al gauw profijt van. Eitjes van muggen komen namelijk binnen een paar dagen uit.

Waar komen muggen op af

Muggen zijn heel goed in het vinden van mensen. Hoe ze dat precies doen, daar hoor je vaak verschillende verhalen over. Komen ze af op licht? Op kleur? Op warmte? Of toch op geur?

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat geur de bepalende factor is. Muggen vinden hun slachtoffers met hun neus. Ze kunnen namelijk koolstofdioxide (CO²) ruiken, een gas dat wij uitademen. Om deze reden vliegen muggen ook vaker rond je hoofd dan rond de rest van je lichaam.

Zwangere vrouwen, lange mensen of mensen met overgewicht stoten trouwens meer CO² uit dan gemiddeld. Deze groepen mensen hebben dus dubbel pech en kunnen een steekje extra verwachten.

Komen muggen op licht af?

‘Doe het licht uit, straks hebben we de hele tent vol muggen!’ Dat heb je vast wel eens gehoord, maar het klopt niet dat muggen op licht afkomen. Muggen kunnen bijna niets zien, dus het licht uitzetten heeft in dit geval weinig nut.

Andere vliegende insecten komen wel op licht af. Verschillende vliegbeestjes gebruiken het licht van de maan als vast oriëntatiepunt en raken in de war van kunstlicht. Om bijvoorbeeld motten of vliegen weg te houden, is het dus wel verstandig om het licht uit te doen.

Soorten muggen

De meest voorkomende muggen in Nederland zijn

  • steekmuggen
  • motmuggen
  • dansmuggen
  • kriebelmuggen
  • langpootmuggen
  • .. en soms ook tijgermuggen.

Wij krijgen er gelijk al jeuk van. Gelukkige steken niet alle muggen ons. Motmuggen, dansmuggen en langpootmuggen kunnen weinig kwaad.

Steekmuggen, tijgermuggen en kriebelmuggen prikken ons wel graag. Die stellen we even aan je voor:

Steekmuggen

Steekmuggen vallen ons vooral ‘s nachts lastig en hebben een lange zuigsnuit. Daarmee steken ze ons en zuigen ze bloed op. Ze voeden zich met ons bloed, dat ze nodig hebben als voedsel voor hun eitjes.

Deze mug zuigt zich vol met bloed
Mug zuigt zich vol met bloed

Een steekmug gebruikt speeksel om het bloed te stollen. Omdat ons lichaam niet zo goed tegen dit speeksel kan, krijgen we een jeukende bult. Handige tip: niet gaan krabben, want dan stroomt er meer bloed naar de bult. Dat maakt de jeuk alleen maar erger.

In Nederland hebben we zo’n dertig soorten inheemse steekmuggen. Deze zijn ongevaarlijk en brengen geen ziektes met zich mee. Sommige soorten uit deze muggenfamilie worden ook wel muskieten genoemd. Zie ook het artikel op Wikipedia: Steekmuggen.

Tijgermuggen

Aziatische tijgermuggen zijn kleiner dan steekmuggen en hebben een patroon van zwarte en witte strepen. Deze muggen komen uit Azië en verspreiden zich vanwege internationale transporten sinds kort ook over Europa.

Tijgermuggen steken vooral overdag. Zo’n steek is vaak behoorlijk pijnlijk. Tijgermuggen kunnen tropische infectieziekten overdragen, maar volgens het RIVM is de kans klein dat dit in Nederland gebeurt.

Om te voorkomen dat invasieve exotische muggen als tijgermuggen zich vestigen in Nederland, worden ze bestreden. Het is dus te hopen dat er niet veel tijgermuggen in Nederland bij komen.

Kriebelmuggen

Kriebelmuggen hebben een zwarte, grijze tot oranjerode kleur. Ze hebben korte pootjes,  antennes en een kleine zuigsnuit. In Nederland komen bijna twintig soorten kriebelmuggen voor.

Deze muggen zijn vooral ‘s ochtends en ‘s avonds actief. Een steek van de kriebelmug kan voor vervelende jeuk en een kleine zwelling zorgen. Verder zijn kriebelmuggen voor mensen ongevaarlijk.

Conclusie: pak de bron aan en jaag ze weg

Al met al kun je dus heel veel doen om te voorkomen dat muggen je lek prikken. Als eerste is het altijd het beste om de bron aan te pakken. Dat doe je door stilstaand water af te voeren.

Als er dan toch nog veel muggen zijn, kun je ze maar beter op afstand houden. Dat doe je met horren, gazen, klamboes, bedekkende kleding, ventilatoren en geuren die muggen niet prettig vinden.

De laatste optie is om muggen te bestrijden. Hiervoor gebruik je een ouderwetse vliegenmepper, een elektronische vliegenvanger, een muggenlamp of een muggenstekker. Wij zijn serieus fan van de elektronische vliegenmepper en die kun je overal scoren, bij de lokale Action of natuurlijk makkelijk online.

Nog veel meer tips!

Heb je een andere tip tegen muggen? Laat het vooral weten in de reacties.


Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.