Muggen op afstand houden? Zo houd je ze buiten de deur.

Door op

Bzzzz…. Prik! Jeuk. Daar hebben we allemaal een hekel aan, vooral op vakantie. Het liefst houden we muggen op afstand en ver weg van onze kampeerplek.

We hebben een heleboel tips voor je om dit voor elkaar te krijgen. Zo bescherm je je huisje en huidje tegen die stekende muggen!

Dit artikel is onderdeel van ons hoofdartikel: Muggen op de camping

Muggen weghouden

Plaats horren voor ramen en deuren

De boel potdicht houden, dat is vaak geen optie. Je moet toch naar binnen en buiten kunnen en wil ook nog een beetje ventileren. Maarja, dan glippen juist die muggen naar binnen.

De oplossing: hordeuren en horramen. Met horren voor de ramen en deuren blijven de muggen buiten en houd je toch ook frisse lucht. Horrengaas is dus ideaal om je tent, camper of caravan mugvrij te houden.

Hang een klamboe op tegen muggen

Klamboe tegen de muggen
Klamboe tegen de muggen

Is er toch een mug door je eerste verdedigingslinie gevlogen? Dan is het tijd voor stap twee: een klamboe rond je bed. Zo voorkom je nachtelijke steken van bloeddorstige muggen.

Let er wel op dat je je klamboe de hele dag gesloten houdt. Een mug in je klamboe, dat is namelijk geen pretje. Probeer trouwens ook niet tegen de klamboe aan te liggen. Ten eerste kan de klamboe dan kapot gaan en ten tweede kan een mug dan door het net heen steken.

Draag bedekkende kleding

Bedekkende kleding werkt ook goed tegen muggen. Hoe minder blote huid, hoe minder prikgebied voor de mug. ‘s Zomers is het natuurlijk wel fijn als de bedekkende kleding een beetje luchtig zit.

Zet een ventilator aan tegen muggen

Muggen zijn geen al te sterke vliegers. Als je een ventilator aan zet, kunnen ze niet door de grote luchtverplaatsing heen vliegen. Bovendien kunnen muggen je minder goed ruiken als ze tegenwind hebben.

Een ventilator zorgt ook voor een lagere luchtvochtigheid in de omgeving, terwijl muggen juist houden van een hogere luchtvochtigheid. Op die manier kan een ventilator ook zorgen voor een afname van het aantal muggen om je heen.

Muggen op afstand houden met geur

Kies voor een anti-muggen spray met DEET of eucalyptusolie

Als je op een camping met veel muggen toch lekker wil zonnen, kun je een insectenwerende spray op je lichaam spuiten. Vrij bekend zijn de anti-muggen sprays met de werkzame stof DEET. Die zijn heel effectief, omdat muggen een hekel hebben aan de geur en smaak van deze stof.

Het is wel verstandig om DEET met mate te gebruiken. Het is namelijk best een agressief middeltje. Als je voor DEET gaat, is het volgens wetenschappers een goed idee om te kiezen voor een spray met een lage concentratie van DEET en het ook niet elke dag te gebruiken.

Flesje eucalyptusolie - natuurlijk alternatief voor DEET
Flesje eucalyptusolie

Er bestaat ook een natuurlijk alternatief voor DEET, namelijk eucalyptusolie. Het werkt bijna net zo goed als DEET, maar wel iets minder lang. Je zult je dus iets vaker moeten insmeren. Gelukkig kan dat bij eucalyptusolie gewoon, omdat het een volledig natuurlijke vloeistof is.

Helpt Vitamine B tegen muggen?

Steeds vaker horen we dat vitamine B1 zou helpen om muggen op afstand te houden. Het zou je lichaamsgeur veranderen en minder aantrekkelijk maken voor muggen. Sommige kampeerders vertellen dat ze er succes mee hebben. 

Vitamine B1 zit in graanproducten, aardappelen, groente, vlees en melkproducten. Ook kun je er tabletten van slikken. Er is alleen nog geen wetenschappelijk bewijs dat een toename van vitamine B1 ook echt zorgt voor een afname van het aantal muggen in je buurt.

Wil je het zelf proberen? Dan is het natuurlijk wel verstandig om onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te blijven.

Gebruik natuurlijke anti-muggen geuren

Citronellakaars om de muggen op afstand te houden
Citronellakaars om de muggen op afstand te houden

Er zijn nog veel meer geuren waar muggen een hekel aan hebben. Hier komen ze: lavendel, kattenkruid, chrysanten, citroengras, rozemarijn en munt. Volgens ervaren kampeerders blijven muggen op afstand als deze bloemen en planten op tafel staan.

Veel kampeerders zweren ook bij een citronella kaars. Toch denken wetenschappers dat zo’n kaars weinig nut heeft. De fruitgeur vervliegt zo snel, dat een mug er een meter verderop al geen last meer van heeft.

Tot slot hoor je wel eens het advies om veel bier te drinken en knoflook te eten. Dit zou je lichaamsgeur onaantrekkelijk maken voor muggen. Helaas komen wetenschappers ook hier tot de conclusie dat het niet werkt. Met het eten van veel knoflook houd je vooral andere mensen op afstand.

Conclusie: Horren, waaien en sprayen

Muggen weghouden is zeker mogelijk. Om muggen op afstand te houden, kun je als eerste horren voor ramen en deuren plaatsen. Als tweede kun je ook een klamboe rond je bed doen en ten derde kun je ook nog eens bedekkende kleding dragen.

Andere oplossingen hebben te maken met wind en geur. Muggen kunnen niet goed tegen de sterke en droge luchtstroom van een ventilator en hebben daarnaast een hekel aan allerlei geurtjes. Anti-muggen sprays met DEET of eucalyptusolie werken in die laatste categorie het beste.

Nog veel meer tips tegen muggen!

Heb je een andere tip tegen muggen? Laat het vooral weten in de reacties. Zoek je juist meer tips, dan kun je verder lezen bij gerelateerde berichten.


Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.