Muggen bestrijden en verdelgen? Zo pak je muggen het beste aan

Door op

Heb je alles al geprobeerd en vliegen er toch nog bloeddorstige muggen om je heen? Dan is het tijd om de strijd aan te gaan.

Met behulp van meppers, lampen en stekkers gaan we de muggenoverlast overwinnen. Lees verder en ontdek wat het beste werkt.

Dit artikel is onderdeel van ons hoofdartikel: Muggen op de camping

Vliegenmeppers en muggenmeppers

Rol een krantje op

Onze eerste tip is een ouderwetse. Heb je even geen muggenmepper bij je op de camping, rol dan gewoon een krantje of een tijdschrift op. Daar kun je prima mee meppen. Met een krantje heb je ook nog eens een groter raakoppervlak dan met een echte muggenmepper.

Voorkom dat je in het wilde weg gaat meppen. Wacht eerst tot de mug is geland op een plek waar je ‘m goed kan raken. Daarna is het tijd voor de uithaal. Splatsj!

Gebruik een elektrische muggenmepper

Elektrische muggenmepper
Elektrische muggenmepper

Een goed alternatief voor de traditionele muggenmepper is de elektronische muggenmepper. Met een druk op het stroomknopje zet je de mepper onder stroom. Daarna kun je op jacht.

Met een elektrische muggenmepper moet je natuurlijk niet tegen een muur gaan slaan. Daar gaat ‘ie van kapot. Als een mug in de lucht zit, kun je ‘m wel proberen te raken met een mooie zwaai.

Als een mug op een voorwerp zit, is het slim om de elektrische muggenmepper er zo dicht mogelijk bij te houden. Je sluit de mug als het ware op, waardoor de mug alleen nog maar tegen de stroomdraden aan kan vliegen.

De elektrische vliegenmepper heeft nog een groot voordeel ten opzichte van de ouderwetse variant. Met een elektrische muggenmepper maak je geen vieze vlekken. 

Insectenlampen, vliegenlampen en muggenlampen

Hang een insectenlamp op

Insectenlamp
Insectenlamp

Muggen komen in principe niet op licht af, maar vinden een UV-lamp wel heel interessant. Het blauwe licht trekt muggen, vliegen en andere insecten aan. Daarna komen de muggen onder stroom te staan tegen een rooster of komen ze in een andere val terecht. 

Er zijn veel verschillende insectenlampen met UV-licht op de markt. Voor je er eentje koopt, is het verstandig om de recensies te lezen. De resultaten en gebruikservaringen lopen namelijk behoorlijk uiteen.

Met een effectieve insectenlamp in de buurt, hoef je niet veel meer te doen. Zo nu en dan hoor je ‘Pats!’ en dan weet je dat er weer een mug gesneuveld is. Het enige dat je nog moet doen, is het opvangbakje een paar keer legen.

Muggenstekkers

Net als muggenlampen zijn muggenstekkers makkelijk in gebruik. Je stopt de muggenstekker in een stopcontact en klaar is Kees. Maar werkt het ook?

Muggenstekkers met ultrasoon geluid

Sommige muggenstekkers verspreiden een ultrasone geluidstoon. De toon is niet hoorbaar voor mensen en huisdieren, maar wel voor muggen, andere insecten en muizen. Die schijnen er allemaal een hekel aan te hebben en gaan daarom gauw weer weg.

Toch hebben wetenschappers hun bedenkingen bij deze aanpak. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat het ultrasone geluid wel goed werkt tegen kleine zoogdieren, maar niet echt tegen muggen. Daarom raden wij deze muggenstekkers niet aan.

Muggenstekkers met werkzame stoffen

Muggenstekker met vloeistof
Muggenstekker met vloeistof

Andere muggenstekkers bevatten werkzame stoffen. In zo’n muggenstekker zit een verdamper, die een vloeistof omzet in een geur die zich langzaam verspreidt. Het gaat hier om een geur waar mensen geen last van hebben, maar muggen wel.

De ervaringen met muggenstekkers met werkzame stoffen zijn goed. Deze muggenstekkers zijn ook geschikt om te gebruiken in je tent, camper of caravan. Hier heb je uiteraard wel stroom voor nodig.

Conclusie: meppers, lampen en stekkers

Als je overlast van muggen niet kunt voorkomen, zijn er dus nog genoeg opties om de overlast te bestrijden. De ene optie kost alleen wat meer moeite of geld dan de andere.

De goedkoopste optie is een ouderwetse vliegenmepper. Als je goed kan mikken en het niet erg vindt om wat vlekken te maken, kun je je hier prima mee redden.

Iets handiger is een elektrische muggenmepper. Hiermee heb je meer kans op succes en laat je geen vlekken achter. Dat scheelt weer poetsen.

Als je niet achter de muggen aan wil, kun je kiezen voor een insectenlamp met UV-licht of een muggenstekker met werkzame stoffen. Let bij je aankoop wel goed op de recensies, want de kwaliteit van de producten in deze markt kan flink verschillen.

Nog veel meer tips tegen muggen!

Heb je een andere tip tegen muggen? Laat het vooral weten in de reacties. Zoek je juist meer tips, dan kun je verder lezen:

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.