Milieusticker Frankrijk – alle benodigde informatie

Door op

Ga je op reis naar Frankrijk? Dan kan het zo zijn dat je een milieusticker nodig hebt. Franse steden en departementen mogen namelijk zelf een milieuzone instellen. Deze kan permanent zijn, maar ook tijdelijk wanneer er te veel luchtvervuiling wordt gemeten. In dit artikel lees je wanneer je een milieusticker nodig hebt in Frankrijk, waar je deze kan kopen en hoe je deze op moet plakken.

Wil je meer weten over vignetten en milieustickers? Lees dan ons artikel Vignetten en milieustickers voor op vakantie in Europa: de volledige uitleg.

Welke milieustickers zijn er?

In Frankrijk heet de milieu sticker: certificat qualité de l’air (CQA), maar het wordt ook vaak pastille Crit’Air of vignette Crit’Air genoemd. De milieustickers zijn opgedeeld in zes categorieën.

Frankrijk Stempel

Het idee hiervan is dat een milieusticker vervuilende voertuigen uit de steden kan weren. Deze vervuilende voertuigen zorgen namelijk voor fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dit komt de kwaliteit van de lucht en de gezondheid niet ten goede. Om extreme vervuiling te voorkomen, is de milieusticker ingesteld.

Welke categorie je nodig hebt, is afhankelijk van het voertuig dat je hebt, hoe oud jouw voertuig is en hoeveel CO2 het voertuig uitstoot. Dit zijn de categorieën:

  • 0 – groen: De groene sticker is voor de schoonste voertuigen. Deze voertuigen hebben toegang tot iedere milieuzone. Denk hierbij aan voertuigen die elektrisch rijden of op waterstof.
  • 1 – paars: De paarse sticker is bedoeld voor relatief schone en nieuwe voertuigen. Voertuigen die rijden op lpg kunnen in aanmerking komen voor een paarse sticker (ongeacht de leeftijd).
  • 2 – geel: De gele sticker is voor wat oudere voertuigen die meer vervuilen. Op dit moment mogen ze nog bijna overal de milieuzones in. Maar Parijs heeft al vastgesteld dat de voertuigen met gele stickers worden geweerd vanaf 2024.
  • 3 – oranje: De oranje sticker is ook voor oudere en meer vervuilende voertuigen. De voertuigen die in aanmerking komen voor de oranje sticker, hebben voorlopig nog toegang tot milieuzones. Maar bijvoorbeeld Parijs weert deze voertuigen vanaf 2022.
  • 4 – rood: De rode sticker is voor oude voertuigen die vervuilend zijn en (voornamelijk) een dieselmotor hebben. Deze voertuigen worden per 2021 geweerd in Parijs.
  • 5 – grijs: De meest zware sticker is de grijze sticker. Deze is voor zeer vervuilende voertuigen, met wederom voornamelijk diesel motoren. Dit zijn voertuigen die op korte termijn in alle milieuzones van Frankrijk worden geweerd.

De meest vervuilende voertuigen, zoals personenauto’s geregistreerd voor 1 januari 1997 en motoren van voor 2000, krijgen helemaal geen sticker. Deze mogen dus geen milieuzone binnenrijden.

Via de officiële site: https://certificat-air.gouv.fr/ ontdek je in welk klassement jouw voertuig valt.

Wanneer heb je een milieusticker nodig in Frankrijk?

Doordat iedere Franse stad en alle departementen een milieuzone kunnen instellen, is het aan te raden om in alle gevallen een milieusticker te plakken als je naar Frankrijk gaat. Mits jouw voertuig in aanmerking komt voor een milieusticker natuurlijk. De milieusticker is geldig in heel Frankrijk. Het kan enkel verschillen per stad wat de beperkingen zijn van jouw sticker.

In Frankrijk hebben ze drie soorten milieuzones: lage-emissiezone (ZFE), tijdelijke milieuzone (ZPA) en permanente milieuzone (ZCR). Op dit moment heeft Parijs een permanente lage-emissiezone, welke van kracht is tussen 08:00 en 20:00 uur op doordeweekse dagen. (Franse feestdagen uitgezonderd.) Hierbij geldt bijvoorbeeld dat in het centrum van de stad enkel voertuigen met een milieusticker van 0 tot 3 mogen rijden. En Grenoble heeft bijvoorbeeld een permanente milieuzone in de binnenstad op doordeweekse dagen van 06:00 tot 19:00 uur.

Daarnaast zijn er steden en departementen welke een tijdelijke milieuzone hanteren. Verdiep je dus goed in de milieuzones voordat je op reis gaat. Zo voorkom je een eventuele boete.

Hoe kan ik een milieusticker voor Frankrijk aanvragen?

Een milieusticker voor Frankrijk is niet overal verkrijgbaar, hieronder lees je alles over waar je een milieusticker kan aanvragen en wat de bijbehorende kosten zijn.

Waar kan ik de milieusticker kopen?

Je koopt een Franse milieusticker via de officiële site: https://certificat-air.gouv.fr/. Het is namelijk niet mogelijk om de milieusticker ter plaatse te kopen. Je hebt hierbij te maken met een levertijd van ongeveer 10 dagen. Maar er staat zelfs een maximale levertijd van 30 dagen voor, dus zorg ervoor dat je de sticker op tijd aanschaft.

Er zijn, naast de officiële Franse site, ook nog andere websites waar je een Franse milieusticker aan kan schaffen. Maar deze zijn vaak een stuk duurder en er gelden ook vaak anderen algemene voorwaarden. Denk aan geen aansprakelijkheid, als de sticker niet aankomt. Dus bekijk dat even goed of bestel hem gewoon via de algemene site.

Kan ik ook ter plaatse een milieusticker kopen, bijvoorbeeld bij het tankstation?

Helaas is het niet mogelijk om ter plaatse een milieusticker te kopen bij bijvoorbeeld het tankstation. Maar ze zijn ook niet te koop in de Nederlandse ANWB winkels. Je zal de milieusticker toch echt online moeten aanschaffen.

Wat kost een milieusticker?

Een milieusticker kost niet veel. De officiële Franse site vraagt €4,51 inclusief verzending naar Nederland. Voor de prijs hoef je het dus echt niet te laten en je voorkomt een eventuele boete!

Wat heb ik nodig voor het bestellen van de milieusticker?

Je bestelt de milieusticker online via de website van de Franse overheid. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is jouw kenteken. Je betaalt vervolgens met een creditcard en dan krijg je de milieusticker thuisgestuurd. Heb je geen creditcard? Er zijn, zoals eerder genoemd, ook andere websites die de sticker verkopen. Zo zijn er ook partijen die de milieusticker van Frankrijk vanuit Nederland verkopen. Op deze manier kan je met iDeal betalen. Houd dan alleen wel rekening met een toeslag.

Waar moet ik de milieusticker opplakken?

Zodra je de sticker hebt ontvangen, plak je hem aan de binnenkant van de voorruit. Dit doe je aan de rechterkant van de voorruit. Je hoeft hem er na de reis niet meer af te halen, want hij blijft de gehele levensduur van jouw voertuig geldig.

Ik heb al een andere milieusticker, is deze ook geldig?

Heb je bijvoorbeeld een Duitse milieusticker en vraag je je af of je hiermee naar Frankrijk mag rijden? Helaas is dat nog niet zo. Voor Frankrijk heb je echt een speciale Franse milieusticker nodig. Hierover zijn nog geen Europese afspraken gemaakt.

Krijg ik een boete als ik geen milieusticker opplak en naar Frankrijk ga?

Er staan zeker boetes op het niet plakken van een benodigde milieusticker, maar er zijn meer regels en wetten rondom de milieusticker. Denk aan: geen geldige sticker hebben, niet op de juiste plaats aanbrengen of een onleesbare sticker opplakken. Dit kan niet alleen leiden tot een boete vanaf €68, maar ook tot een rijverbod voor het desbetreffende voertuig. Je wilt dus zeker een geldige milieusticker opplakken!

Is jouw sticker niet op tijd binnen? Na bestelling ontvang je een foto van de milieusticker en een factuur. Neem deze mee op reis, zodat je in ieder geval kunt bewijzen dat je er een in ontvangst gaat nemen. Hiermee heb je kans om een boete te ontlopen.

Zijn er uitzonderingen?

Er gelden een aantal uitzonderingen rondom de milieusticker in Frankrijk. Ze worden hieronder kort uiteengezet.

Gehandicapten

Voor gehandicapten gelden die milieumaatregelen in de milieuzones niet, mits zij in bezit zijn van een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Maar let wel op, want het voertuig moet wel voorzien zijn van de bijpassende milieusticker. Daarnaast moet de gehandicaptenparkeerkaart goed zichtbaar onder de voorruit liggen. Verder gelden de regels niet als het voertuig wordt gebruikt door iemand anders en de eigenaar van het voertuig niet aanwezig is.

Oldtimers

Er geldt een vrijstelling voor oldtimers welke in Frankrijk geregistreerd staan en minimaal 30 jaar oud zijn. Zij moeten een aantekening hebben op het kentekenbewijs met de vermelding: véhicule de collection. Oldetimers die geregistreerd staan in het buitenland komen niet in aanmerking voor een vrijstelling.

Huurauto’s

Wanneer je een huurauto’s huurt in Frankrijk, zijn deze over het algemeen wel voorzien van een milieusticker. Maar wanneer je een huurauto in een ander land huurt en meeneemt naar Frankrijk, dan is deze meestal niet voorzien van een Franse milieusticker. Informeer daarom tijdig bij de verhuurder over jouw vertrek naar Frankrijk.

Écotaxe

Als laatste geldt er ook een uitzondering voor vrachtwagens. Hierbij wordt in sommige Franse departementen een écotaxe geheven, maar dit geldt dus alleen voor vrachtvervoer.

Andere belangrijke zaken voor in de auto naar Frankrijk

In Frankrijk is niet enkel een milieusticker verplicht, maar je moet nog meer dingen bij je hebben onderweg naar Frankrijk. Zo moet je een veiligheidshesje, gevarendriehoek en alcoholtester bij je hebben volgens de wet. Daarnaast ben je verplicht om een navigatiesysteem te hebben, welke geen flitsmeldingen laat zien. Flitsmeldingen zijn namelijk verboden in Frankrijk. Verder is het ook handig om een tolbadge mee te nemen, op deze manier kun je gewoon doorrijden. Je hoeft niet te stoppen om tol te betalen, de badge rekent achteraf het juiste bedrag af.

Conclusie

Kortom, verdiep je voor vertrek in de Franse milieusticker en kijk in welke categorie jouw voertuig valt. Bestel hem op tijd, want er zit over het algemeen een levertijd van 10 dagen op. Plak hem vervolgens zorgvuldig rechtsonder de ruit. Zo voorkom je een eventuele boete en rijverbod. Dit geldt overigens niet enkel voor Frankrijk. In meer landen gelden regels rondom het milieu.

Reis je bijvoorbeeld wel eens naar Oostenrijk? Lees dan ook deze blog eens over het vignet Oostenrijk.


Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.