Milieusticker Duitsland – Waar en wanneer nodig

Door op

In Duitsland is een milieusticker nodig als je er wil rondrijden met je auto of camper in een Umweltzone. Dit is een wettelijke verplichting en daar kun je dus niet omheen. Deze milieustickers, oftwel Umweltplakette, kosten minimaal 6 euro voor een Duitse wagen. Echter varieert de prijs enorm als je in Duitse steden wil rijden met niet-Duitse auto´s. Als je op vakantie gaat in Duitsland moet je dus meestal een milieusticker hebben, maar welke?

Wil je meer weten over vignetten en milieustickers? Lees dan ons artikel Vignetten en milieustickers voor op vakantie in Europa: de volledige uitleg.

3 kleuren milieustickers, 4 categorieën wagens

De meest vervuilende voertuigen – die nu niet meer toegelaten zijn – kregen een rode milieusticker, de minst vervuilende een groene milieusticker en die tussen in krijgen een gele milieusticker.

Vanaf 1 januari 2006 is de groene milieusticker voor Duitsland nodig voor de meest milieuvriendelijke voertuigen. Om een groene milieusticker te mogen gebruiken in de Umweltzones moet je minstens Euro 4 wagen hebben als je op diesel rijdt of minstens een euro 1 als je op benzine rijdt. Auto´s met elektrische aandrijving en de meeste lpg hybride wagens zullen een groene sticker krijgen.

Vroeger had je nog twee andere soorten stickers. Dieselwagens die de Euro 3 standaard haalden die kregen een gele milieusticker opgeplakt. Euro 2 dieselwagens die kregen de rode sticker.

De Duitse milieusticker is dus niet beschikbaar voor wagens die geen groene milieusticker kunnen krijgen. Alleen deze blijft over, met een enkele kleine uitzondering voor de gele. Dit wil zeggen dat je niet in een Duitse milieuzone mag rijden als je geen euro 4 hebt of beter. Je mag wel in Duitsland rijden met zo een wagen, maar enkel zones die geen milieuzones in Duitsland zijn, zoals de autosnelweg.

Alle voertuigen moeten dus verplicht een milieusticker hebben wanneer zij in een milieuzone rijden. Dit is verplicht voor elk voertuig. Zelf als dit een lpg hybride is of een wagen met elektrische aandrijving is. In quasi elk geval heb je de groene sticker nodig, alleen in Neu Ulm kun je nog de gele gebruiken. De rode is niet meer geldig.

Milieusticker Duitsland kopen

De milieusticker voor Duitsland kun je op verschillende plaatsen kopen. Een duitse milieusticker kun je zowel online kopen als bij sommige handelaars en reisagentschappen. Het best bestel je deze op tijd en enkele werkdagen voor je op reis gaat naar Duitsland. Als je vertrekt zonder, kan dit je een boete van rond de 80 euro opleveren. Zorg er ook voor dat je de juiste sticker gebruikt. Een gele sticker gebruiken in plaats van een groene sticker of een rode sticker levert je ook een boete op. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om de foute sticker te gebruiken. De gele sticker wordt alleen nog gebruikt in Neu-Ulm en de rode sticker is niet meer verkrijgbaar. Je wagen moet dus euro 4 zijn om de milieusticker van Duitsland te krijgen.

Vrijstellingen

Voor je een groene milieusticker koopt is het handig om te kijken als je voor een vrijstelling in aanmerking komt. Zo is het mogelijk dat je door een milieuzone rijdt zonder een milieusticker aan te hoeven schaffen. Rijdt je enkel op autosnelwegen, ook al gaan die door de milieuzones, hoef je geen groene milieusticker aan te brengen .

Niet voor alle voertuigen

De sticker is ook niet verplicht voor elk type voertuigen in Duitsland. Motoren, brom- en snorfietsen zijn niet verplicht om een groene milieusticker te hebben.

Er is ook een vrijstelling voor oldtimers. Hier is het kenteken belangrijk. Oldtimers met een Duits kenteken hebben geen verplichte milieusticker. Qua groene milieusticker van Duitsland is er ook een vrijstelling voor oldtimers met een buitenlands kenteken. Meer informatie rond oldtimers, en welke kentekens deze moeten hebben en wie in aanmerking komt voor vrijstelling van de milieusticker in milieuzones en steden vind je hier [https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/oldtimer-youngtimer/recht-tipps/oldtimer-umweltzone/]

ANWB Milieusticker Duitsland

De makkelijkste manier om aan de juiste sticker voor Duitsland haar Umweltzones te geraken is op de milieusticker.shop de milieusticker Duitsland te kopen. De groene milieusticker Duitsland kost 12,50 euro inclusief verzendkosten. Voor het aanvragen van een sticker is een bewijs van het kenteken nodig. Je moet een kopie van je kenteken voorleggen om de groene milieusticker Duitsland aan te vragen. Vergeet niet, enkel wanneer je in Neu Ulm moet rondrijden kun je nog gebruik maken van de gele sticker, en nergens anders. Enkel diesel wagens met minimaal euro 4 kenteken kunnen de groene verkrijgen, de gele kun je enkel aanvragen als je minstens een euro 3 diesel wagen hebt.

Wanneer je de sticker online is besteld is de levertijd ongeveer 5 werkdagen. Bestel deze dus op tijd, je kunt ‘m eenvoudig bestellen door naar de webshop te gaan.

Milieusticker duitsland ter plaatse kopen

Wanneer je niet online wilt bestellen -of je was het gewoon vergeten- dan is de prijs moeilijker te bepalen. Je kunt deze ook meteen in Duitsland milieustickers kopen bij garages, steden, en TÜV-keuringsstations. De kosten van een sticker hangen dan volledig af van de plaats waar je deze koopt. Sommige steden rekenen tot wel bijna 50 euro. De prijs verschilt niet als je elektrische aandrijving of een brandstofcel hebt die hybride is. In ieder geval heb je voor alle voertuigen waar je de milieuzones mee gaat bezoeken het kenteken nodig.

Belangrijke vragen nog eens op een rijtje

In welke Duitse steden heb ik een milieusticker Duitsland nodig?

De milieusticker is niet verplicht in alle steden. Er zijn meerdere Duitse steden met een Umweltzone waar een milieusticker voor verplicht is. De meest actuele umweltzones en alle steden waar de sticker verplicht is en voor welke voertuigen vind je hier in dit overzicht.

Is een milieusticker verplicht in Duitsland?

Vanaf 1 januari 2006 werd de groene milieusticker ingevoerd. Als en wanneer je deze moet gebruiken hangt af van waar je gaat rijden. Als je gebruik maakt van alleen de snelweg in de Umweltzones en niet in de steden binnenkomt zul je waarschijnlijk geen Umweltplakette moeten hebben. Rijd je door Duitse steden tijdens je vakantie dan heb je schijnbaar zeker weten een milieusticker nodig.

Waar kan ik een milieusticker voor Duitsland kopen?

De milieusticker voor Duitsland kun je op verschillende plaatsen kopen. Je kunt zowel in Duitsland zelf bij gemeentes of garages een kopen, of online. Let echter op wanneer je in Duitsland zelf een sticker koopt: de prijs kan oplopen tot wel 50 euro.

Wanneer is een milieusticker nodig in Duitsland?

De milieusticker is nodig wanneer je in Duitse gebieden of steden wil rijden die in een Umweltzone liggen. Deze milieuzones vereisen quasi voor elke type van voertuigen de groene sticker. Er zijn wel enkel vrijstellingen. De belangrijkste is voor oldtimers met een Duits of buitenlands kenteken.

Wat als ik geen Duitse milieusticker koop?

Als je een lage-emissiezone binnengaat zonder Duitse milieustickers, krijg je een boete van 80 euro. Indien je een verkeerde sticker hebt in de Umweltezones krijg je eveneens een boete. Als je auto een gele sticker heeft en je komt in een zone waar een groene sticker nodig is, krijg je ook een boete van € 80.

Wanneer heb ik geen milieusticker nodig?

De milieusticker voor Duitsland is niet nodig als je niet in Duitse milieuzones gaat rijden. Een actueel overzicht van Duitse milieuzones waar Umweltplakette voor nodig zijn vindt je hier in dit overzicht. Het is ook mogelijk dat je voertuig van een vrijstelling geniet.

Milieusticker Duitsland – Waar te bevestigen

Je bevestigt deze rechtsonder op de binnenkant van de voorruit. Zorg ervoor dat deze duidelijk zichtbaar is. Waar je hem bevestigd is even belangrijk als welke milieusticker je gebruikt. Want ook hier staat een boete van 80 euro op.

Conclusie

Tof dat je er nog steeds bent en meeleest 🙂 Inmiddels weet je alles over de duitse milieusticker en weet je hoe je ‘m kunt kopen, waar je ‘m moet bevestigen en ben je klaar voor je reis naar Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.