Dit kost een nacht kamperen!

Door op

Overweeg je te gaan kamperen? Misschien in Nederland of in Frankrijk, België of Duitsland? Kamperen is ontzettend leuk, ontspannend en brengt je op plekken waar je anders misschien nooit gekomen was. Maar wat kost een nachtje kamperen nu eigenlijk? Wat zijn de kosten voor kamperen met een tent, caravan of camper? Natuurlijk is het niet exact te bepalen wat jouw kampeervakantie gaat kosten maar in deze blog nemen we je mee op reis langs de gemiddelde kosten voor kamperen in Nederland en het buitenland!

Wat kost kamperen?

Om te kunnen kamperen heb je natuurlijk je uitrusting nodig: een tent, caravan of camper, maar ook kampeerspullen zoals tafeltjes, stoeltjes etc. Gelukkig gaan deze jarenlang mee en zijn dit eigenlijk dan ook eenmalige kosten. De variabele kosten voor kamperen, die ook iedere keer weer terugkomen, zitten in de kampeerplek waar je per nacht of per week voor betaald, en dat is dan ook waar wij, in dit artikel, dieper op ingaan.

Kosten voor een staanplaats op een camping

De kosten voor kamperen hangen samen met de luxe die je zoekt: ga je wildkamperen met een tentje, wat overigens niet in alle landen is toegestaan, dan ben je natuurlijk heel goedkoop uit. Je kan ook kiezen voor meer luxe en faciliteiten, maar uiteraard kost dit dan ook iets meer.

Wildkamperen: de goedkoopste optie om te kamperen

Als je gaat wildkamperen kost een gemiddelde nacht kamperen je helemaal niets. Er zijn dan ook geen faciliteiten: geen toiletten, geen douches en geen stroom. Wildkamperen met een caravan camper of vouwwagen is vaak wat moeilijker maar het kan wel. De regels voor een overnachting zonder kosten, ergens in het wild dus, zijn per land verschillend. Controleer altijd vóór vertrek of je wild mag kamperen en waar dat in jouw vakantieland allemaal mag.

Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan is wildkamperen de goedkoopste optie. Wildkamperen is met kinderen vaak wat lastiger. Je kan dan beter kiezen voor bijvoorbeeld een boerderijcamping of natuurlijk een natuurkampeerterrein.

Kamperen bij de boer: leuk en betaalbaar

Wil je iets meer luxe en ga je in het hoogseizoen met vakantie? Dan kun je kiezen voor een staanplaats op de camping bij een boer. Veel boeren bieden tegenwoordig een kleinschalige camping met faciliteiten zoals toiletten, douches en stroompunten. Wanneer je met z’n tweetjes een tentje op wil zetten op de boerderijcamping, dan zijn de kosten tussen de 12,50 euro en 20 euro per overnachting.

De kosten voor kamperen bij de boer met een caravan en twee volwassenen zijn 20 euro per nacht. Daarbij zitten dan ook de kosten voor elektriciteit, je auto en caravan inbegrepen. Zie ook ons blogartikel

Wil je met een camper, twee volwassenen en 3 kinderen naar de boerencamping, dan zijn de kosten rond de 33 euro per nacht, exclusief toeristenbelasting.

Kamperen met meer ruimte? Een luxere vorm van kamperen? Dan kies je voor een comfortplaats. Afhankelijk van de camping heb je dan meer faciliteiten en / of meer ruimte om je heen. Ideaal als je met drie kinderen en de camper op pad gaat!

Zie ook ons blogartikel over boerencampings als inspiratie: Boerencamping in Zeeland

Kamperen op een luxe camping: leuk, veel faciliteiten en luxe

Ben je op zoek naar een camping met een animatieteam, zwembad en speeltuintjes voor de kinderen, dan zijn de kosten ongeveer 40 euro per overnachting voor een caravan en auto of camper. Dat is een gemiddelde prijs. Dat is wel inclusief de belangrijkste verplichte bijkomende kosten zoals elektriciteit, warme douches en toeristenbelasting. Sommige campings rekenen elektriciteit per verbruik af.

De kosten voor kamperen op een campingplaats met een tentje en twee volwassenen zijn ongeveer 35 euro per nacht. Dit hangt wel samen met het formaat van je tent. Kom je met een klein tentje dan zijn de kosten soms lager. Voor een grote tent zijn de kosten vaak gelijk aan de kosten voor een kampeerplek voor je camper of caravan en auto.

Nederlandse camping tarieven vergeleken met prijzen in de rest van heel Europa

Nederland valt qua kosten voor kamperen niet extreem op. De kosten voor een staanplaats of kampeerplek zijn alleszins vergelijkbaar met andere landen in Europa. Duitsland is gemiddeld het goedkoopst voor een kampeervakantie en Italië is het duurste land om een weekje op een camping door te brengen. Shop dus rond voor een kampeerplek in europa.

De gemiddelde kosten voor een kampeerplek in europa zeggen overigens niet altijd iets over de kwaliteit van de camping. Een heel betaalbare camping kan je soms zeer positief verrassen!

Kosten camping Frankrijk

De kosten voor een kampeervakantie in Frankrijk in het hoogseizoen zijn redelijk vergelijkbaar met de kosten van een vakantie in Nederland. Natuurlijk is Frankrijk wel een stukje rijden dus houd wel rekening met extra kosten voor brandstof en eventueel de péage.

Wil je met een gezin van 2 volwassenen, 3 kinderen en een camper op vakantie dan kost een staanplek op een camping ongeveer 45 euro per nacht. Natuurlijk weer inclusief verplichte kosten zoals stroom en water. Één nacht met een tentje en twee volwassenen is wat goedkoper. De kosten voor een camping in Frankrijk zijn dan gemiddeld 37 euro. Wil je meer comfort, dan kun je steeds vaker kiezen voor privé sanitair. De kosten voor een staanplek met privé sanitair verschillen sterk per camping en beginnen bij 10 euro extra per nacht naast de kosten van je staanplaats. In Frankrijk zijn er ook een aantal gratis camperplaatsen beschikbaar, vaak met minimale faciliteiten, maar kan voor onderweg een goede optie zijn.

Lees ook ons blogartikel: Camping met prive sanitair

Kosten camping Italië per nacht

Italië is, helaas, een van de duurste landen om te gaan kamperen of met de camper heen te reizen. Kost een kampeerplek in Duitsland je gemiddeld maar 32 euro, in Italië mag je daar gemiddeld 53 euro voor betalen en vaak kosten kinderen nog extra.

Je tentje opzetten op een camping in Italië kost al snel 40 euro per nacht maar dan heb je vaak wel toegang tot een zwembad. En met kinderen is dat wel zeker een goede optie.

Dit kost kamperen met caravan camper of vouwwagen

In een overzicht zijn dit de gemiddelde kosten per nacht. Ik heb ze niet per jaar uitgerekend want ik ga ervanuit dat je zelf kunt rekenen als je 2 weken wilt boeken.

Soort campingPrijs per nacht vanafPrijs per nacht max
Wildkamperen€ 0€ 0
Kamperen bij de boer€ 12,50€ 33,-
Luxe camping€ 30€ 60
Camping Frankrijk€ 37€ 45
Camping Duitsland€ 32
Camping Italie€ 40€ 60
Overzicht gemiddelde prijzen kosten kamperen in Europa

Conclusie

Op vakantie met de tent, camper of caravan kan je dus zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Zeker in Nederland zijn de gemiddelde kosten per overnachting niet al te hoog. Kies je echter voor een land als Italië, dan kunnen de gemiddelde kosten voor een kampeerplek flink oplopen. Daarnaast is het vaak zo dat de ruimte van de kampeerplek zelf in Italie weer heel erg klein is. We hebben met dit blog artikel een antwoord proberen te geven op de vraag “Wat kost een overnachting?”. Welke keuze je ook maakt, laat je ons weten wat het uiteindelijk is geworden?


Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

2 gedachten over “Dit kost een nacht kamperen!”

 1. Met deze prijzen ben ik het helemaal niet mee eens. Als je een beetje gaat zoeken op internet kun je veel goedkoper kamperen.

  Beantwoorden
  • Beste Reinder,

   Dank je wel voor je reactie!

   Natuurlijk is er van alles te vinden en kun je soms ook zonder kosten overnachten. Dit artikel gaat over de gemiddelde prijzen. Het is misschien wel leuk om een artikel te maken over de kosten, waarbij je zo min mogelijk betaalt maar nog wel enigszins wat gemak en comfort krijgt.

   Heb je daarvoor tips? Dan neem ik die meteen mee.

   Gr,

   Hans

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.