Kamperen met kinderen? Checklist voor een onvergetelijke vakantie

Door op

Kamperen met jonge kinderen is het leukste wat er is. Mits je goed voorbereid bent natuurlijk. De vakantie checklist van jouw kleintje ziet er namelijk nét wat anders uit. Want als je een nachtje gaat kamperen met kindjes van 2 tot 4 jaar, heb je meer nodig dan alleen een slaapzak en een kleurboek.

Met de onderstaande inpaklijst vergeet je geen essentiële zaken, maar voorkom je ook een complete volksverhuizing. Zo wordt kamperen met kinderen echt genieten. In Nederland, maar natuurlijk ook over onze landsgrens.

Heb je al oudere kinderen? Let er dan op dat je goede WiFi hebt en hoe je dat kunt krijgen. We hebben er een heel artikel over geschreven: Wifi op de camping.

Nachtje kamperen met jonge kinderen in Nederland

Als je met kleine kindjes van 2 jaar of 3 jaar gaat kamperen, dan verandert er qua kampeeruitrusting vrijwel niets aan de basis. Natuurlijk heb je ook nu een deugdelijk gasstel of barbecue nodig. Evenals pannen, bestek en ander huishoudelijk gerei. Ook denk je aan de slaapplaatsen. Inclusief het beddengoed natuurlijk. De onderstaande checklist laat zien wat je écht niet mag vergeten als je een nachtje gaat kamperen met kinderen.

Checklist nachtje kamperen met kleine kindjes

Persoonlijke documenten en veiligheid

 • Paspoort: ook kinderen van 2 tot en met 4 jaar hebben een eigen paspoort of identiteitsbewijs. Deze persoonlijke spulletjes worden nog wel eens vergeten maar zijn toch heel belangrijk. Op de camping in Nederland, maar zeker ook in het buitenland.
 • Zorgpas: ga je een nachtje kamperen in het buitenland of zijn jullie op doorreis? Vergeet de zorgverzekeringspas van jouw kindje dan zeker niet. Deze moet je bijvoorbeeld kunnen overleggen als je onverhoopt een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis moet brengen.
 • SOS-bandje of tracker: een sos-bandje is een must. Niet alleen op de camping, maar ook onderweg. Deze bandjes zijn voorzien van jouw gegevens. Verlies je jouw kindje toch even uit het oog, dan weet iedereen waar en hoe ze je kunnen bereiken.

Ook een tracker is een prima idee als je gaat kamperen met jonge kinderen. Bijvoorbeeld in de vorm van een horloge. Deze zijn uitgerust met gps en maken verbinding met jouw telefoon. Je ziet dus altijd waar jouw avonturier zich bevindt.

Tijdens het slapen

 • Knuffeldier: slapen in een vreemd bedje of in een tent kan voor kindjes best spannend zijn. Het favoriete knuffeldier biedt troost en is dan ook echt onmisbaar in deze checklist.
 • Babyfoon: als je gaat kamperen met kleine kinderen, dan wil je misschien nog even lekker buiten zitten zodra ze liggen te slapen. Even snel naar het sanitaire gebouw? Met een babyfoon houd je jouw handen vrij én houd je jouw kleintjes in de gaten.
 • Klamboe: Kamperen in Nederland of het buitenland betekent vaak ook muggen. Met een klamboe houd je deze op afstand. Dat scheelt een hoop nachtelijke rompslomp en jeuk.
 • Campingbedje: een goede slaapplaats is natuurlijk belangrijk. Kleine kindjes slapen het meest veilig in een campingbedje. Een goed matras hoort daar natuurlijk ook bij.
 • Verschillende slaapzakken: als je wilt kamperen met kinderen in Nederland of in het buitenland, dan kan het in de nachten nog flink afkoelen. Neem daarom slaapzakken of dekbedden mee van verschillende diktes. Voor de koude én tropische nachten.

Eten en drinken op de camping

 • Kinderstoeltje: een kinderstoeltje is voor jonge kinderen van 2 jaar of 3 jaar een must. Zeker op de camping. Daarin kunnen ze niet alleen veilig en comfortabel zitten, maar genieten jullie samen ook in alle rust van een lekkere maaltijd.
 • Kinderbestek: vergeet niet om het favoriete bestek of het bordje van jouw kindje in te pakken als je een nachtje wilt kamperen. Eten van een plastic bordje of met “grote mensen” bestek kan zomaar eens een flinke issue worden als je kleintje dit niet gewend is. Dat geldt uiteraard ook voor bekers en flesjes.

Kleding en zonbescherming voor jonge kinderen

 • Regenkleding: denk aan regenlaarzen, een regenbroek, muts en een regenjas. Ook als je met de kinderen gaat kamperen zijn de weergoden je niet altijd gunstig gezind.
 • Warme en luchtige kleding: pak voldoende warme en luchtige kleding in. Vergeet vooral geen sandaaltjes of slippertjes. Ook T-shirts, warme vesten en lange broeken zijn een must.
 • Zonbescherming: natuurlijk pak je ook zonnebrandcrème in met een hoge factor. Vergeet ook niet om een kleine parasol mee te nemen. Handig voor onderweg of op het strand.
Strand bij een camping voor kinderen

Speelgoed voor kindjes op de camping

 • Opblaaszwembadje: als je gaat kamperen met kinderen van 2 tot 4 jaar, dan wil je niet altijd naar het strand of het zwembad. Neem dus een klein opblaasbaar zwembadje mee voor de nodige verkoeling tijdens warme dagen. Ook emmers voor het vullen zijn dus belangrijk.
 • Zwembandjes: ga je toch naar het zwembad of het strand? Vergeet dan niet om goede zwembandjes of een zwemvest in te pakken. Veilig voor jouw kindje en rustgevend voor jou.
 • Speelgoed: lekker spelen bij de tent of de camper doen ze toch het liefst met hun eigen speelgoed. Laat je kindje eventueel zelf kiezen maar blijf wel selectief. Op een camping is er vaak zoveel te beleven dat er weinig tijd overblijft om te spelen met hun eigen speelgoed.

We zullen daar ook in de toekomst nog een blog schrijven over hoe het gaat met een baby of een handige checklist maken. Voor nu hebben we een leuk artikel gevonden op Habla Mama: Kamperen met baby.

Kamperen met kleine kindjes is natuurlijk ook vooral genieten

Een nachtje kamperen is voor kleine kindjes echt een avontuur. Midden in de natuur, vlakbij het strand of op een kindercamping. Als je de basisuitrusting aanvult met de items uit de bovenstaande checklist, doe je dat ook nog eens veilig en comfortabel. De lijst kun je natuurlijk altijd uitbreiden. Bijvoorbeeld met dingen die voor jouw kindje heel belangrijk zijn. Daarnaast is het ook handig om vooraf wat onderzoek te doen naar de omgeving. Waar is de dichtstbijzijnde apotheek of supermarkt? Bovenal is kamperen met jonge kinderen natuurlijk ook echt genieten. Op een camping in Nederland of het buitenland.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.