Geocaching, een geweldige manier om natuur en omgeving te ontdekken

Door op

Je ziet het wereldwijd: mensen die met mobiele telefoons of gps-apparaten in de buitenwereld op de meest vreemde plekken zoeken naar caches. Geoaching is ontzettend populair en een geweldige manier om de natuur en omgeving van jouw camping te ontdekken tijdens een kampeervakantie. In dit artikel leggen we uit wat geocaching is, wat ervoor nodig is en hoe geocaching nu precies werkt.

Geocaching uitleg – wat is geocaching

Geocaching wordt al ruim 20 jaar wereldwijd gespeeld en kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten. In 2000 verstopte Dave Ulmer een emmer met een ‘schat’ en publiceerde de coördinaten van deze ‘schat’ op internet door de exacte positie te melden. Een dag later werd de schat teruggevonden. De vinder tekende het logboek, nam de inhoud uit de cache mee en legde er ruilmiddel voor in de plaats terug. Twee dagen later werd de ‘schat’ opnieuw gevonden.

Geocaching is een schatzoektocht op basis van gps-coördinaten. Er liggen wereldwijd maar liefst 6 milioen caches verstopt, waarvan 36.000 in Nederland. Of je nu op het strand van Scheveningen, in de binnenstad van Amsterdam of op de camping in het Zuid-Limburgse Heuvelland verblijft: geocaching kun je overal spelen. Van jong tot oud en van ervaren tot onervaren spelers: met jaarlijks meer dan 3 miljoen actieve deelnemers is geocaching een avontuurlijk spel voor iedereen.

Twee vrienden geocachen in het bos met een gps
Twee vrienden geocachen in het bos met een gps

Maar wat maakt geocaching nu zo leuk? Het geeft een nieuwe dimensie aan wandelen. Wandelen wordt leuker met geocaching. Je bent op zoek naar iets onbekend en gaat op een avontuur waarvan je niet weet waar het je naartoe leidt. Je bent in de natuur, ontdekt de prachtige omgeving en onbekende plaatsen.

Wij willen je waarschuwen: heb je eenmaal jouw eerste schat gevonden en de smaak te pakken, dan is geocaching echt verslavend!

Wat is een geocache

Een geocache is een schat en niet veel meer dan een kistje. Heb je de cache gevonden? Gefeliciteerd! In de cache zit een logboekje waarop je jouw naam kunt schrijven. Deze cache wordt ook wel een traditionele cache genoemd. Naast traditionele caches zijn caches onder te verdelen in multi caches en mystery caches.

Bij een multi cache vind je informatie die je nodig hebt om de volgende locatie te vinden en dit gaat net zo lang door tot je bij de eind coördinaat uitkomt waar de cache ligt. Multi caches vormen vaak een mooie wandeling of fietstocht door een omgeving.

Een mystery cache is een cache die je kunt vinden nadat je een puzzel hebt opgelost.

Groep kinderen geocachen in het bos
Groep kinderen geocachen in het bos

Een van de leukste dingen aan de caches is dat er in sommige caches spullen zitten. Je mag altijd een speeltje meenemen. De tegenprestatie is heel eenvoudig: neem je iets mee uit een cache, dan laat je ook iets achter. Zorg er dus voor dat je altijd leuke ruilitems op zak hebt op het moment dat je aan geocaching doet.

Tevens zijn er speciale geocaches voor kinderen. Tijdens de zoektocht naar de cache moeten kinderen speuren, rekenen en analytisch denken. Een leerzaam avontuur!

Geocache trackables

In een geocache tref je vaak meer aan dan alleen een logboek en ruilvoorwerpen. In sommige geocaches kun je namelijk ook geocaching trackables vinden. Geocaching trackables zijn fysieke spelitems die van geocache naar geocache reizen.

We hebben een apart artikel geschreven over Geocaching trackables.

Hoe werkt geocaching?

Het spelen van geocaching is gratis. Wel zal je eerst een account moeten aanmaken op Geocaching.com om zelf mee te spelen. Is het aanmaken van het account gelukt? Dan kan je avontuur beginnen!

Maar hoe werkt geocaching nu precies? Op de website van geocaching kun je een geschikte cache uitzoeken. Je krijgt een kaart te zien van caches en terreinen die bij jou in de buurt liggen. Je kunt met de zoekfunctie dus ook zoeken naar een andere locatie, bijvoorbeeld je vakantieadres.

De caches zijn onderverdeeld in een moeilijkheidsgraad op een schaal van 1 t/m 5 en zijn voorzien van een icoontje met een omschrijving van de geocache.

Wij adviseren je om als eerste cache te kiezen voor moeilijkheidsgraad 1.

De locaties waar de caches liggen, kunnen heel variërend zijn. Zo kan de cache onder meer verstopt zijn achter een verkeersbord, houten paaltje, in een rivier, onder de top van een struikgewas of in de top van een boom. De plaats van de cache wijkt wat dat betreft af van een ‘echte’ schat. De regel is dat geocachers de cache direct onder het oppervlak of bovengrond moeten verstoppen.

Geocache verstopt in het bos
Geocache verstopt in het bos

Op het moment dat je de cache gevonden hebt, kun je jouw naam in het logboekje schrijven als bewijs dat je de geocache hebt gevonden. Verstop de cache weer voor de volgende. Ga vervolgens naar de website of app en registreer jouw bezoek aan de cache. Zo weet de eigenaar van de cache dat je er geweest bent en weten andere geocachers zeker dat de geocache er nog ligt.

Nu is het tijd om op naar je tweede cache of om te besluiten om er zelf een te verstoppen. Vergeet in dat laatste geval niet om de exacte locatie op de website te vermelden.

Wat heb je ervoor nodig?

Zeg maar vaarwel tegen die oude verkreukelde schatkaart! Met behulp van jouw account op geocaching.com en een smartphone of gps-tracker kun je eenvoudig beginnen met geocaching en navigeren naar een cache. Heb je geen geocaching gps? Niet getreurd, je kunt ook starten met de geocaching app.

Vaakgestelde vragen

Wat is geocaching

Geocaching is een schatzoektocht op basis van gps-coördinaten. Met een app of speciaal GPS apparaat ga je op zoek naar een plek waar een ‘schat’ is begraven. Deze kunnen verstopt zijn bij een boom of vermomd als paddestoel in een bos staan.

Geoaching Nederland

Ook in Nederland is gecoaching een enorm populaire activiteit. Het brengt je naar mooie plaatsen en is een unieke manier om natuur en omgeving te ontdekken. Over het hele land liggen duizenden geocaches verborgen, met als populairste cache de ‘Kluis tot Kookhuis’. In de app ontdek je de leukste plekken in Nederland. Geocachers met een premium account hebben een favorietenlijst gemaakt met de mooiste plekken.

Ook zin om te geocachen en kun je niet wachten tot je vakantie? Je kunt alvast in de app kijken welke caches er bij jouw favoriete camping verstopt liggen. Voor nu kun je starten met een geocache bij jou in de buurt, succes!

Heb je zelf een leuke kampeerervaring of ben je van mening dat we nog wat informatie missen op kampeerwijzer? Laat het ons dan weten! Stuur jouw informatie of artikel naar hans@kampeerwijzer.nl en wie weet plaatsen we dit binnenkort.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.