Geocaching trackables

Door op

Geoaching is schatzoekspel dat je overal ter wereld kunt spelen. Tijdens een weekendje op de camping, een midweek aan het strand of een dagje in de stad: je kunt op de meest gekke plaatsen schatten vinden. Je kunt geocaching nog avontuurlijker en spannender maken door op zoek te gaan naar geocaching trackables, objecten die je overal tegenkomt. Op events, in caches, in hotels, op auto’s. Kampeerwijzer.nl vertelt je alles over deze objecten.

We hebben ook een artikel met uitleg over geocaching geschreven, misschien wel interessant om even te lezen.

Wat is een geocache trackable

In een geocache tref je vaak meer aan dan alleen een logboek en ruilvoorwerpen. In sommige geocaches kun je namelijk ook geocaching trackables vinden. Geocaching trackables zijn fysieke spelitems die van geocache naar geocache reizen. In 2001 vond Jeremy Iris, medeoprichter van Geoaching, de Travel Bugs uit. Travel bugs zijn trackables en behoren samen met geocoins tot de standaard geocaching trackables. Geocoins zijn munten die een trackable code bevatten. Bij Travel Bugs staat de code op een plaatje. Travel Bugs en geocoins worden vastgemaakt aan een voorwerp zoals een knuffel of sleutelhanger.

Sinds 2001 zijn maar liefst meer dan 2,5 miljoen trackables minimaal een keer verplaatst en hebben de trackables gezamenlijk meer dan 1,3 miljoen keer de aarde rondgereisd!

Voorbeelden van Geocaching trackables (foto: geocachingjangie.com)

Wat kun je ermee

Elke trackable heeft een eigen pagina op de website van geocaching waar je de trackable kunt volgen. Zo kun je zien waar de trackable zich bevindt. Heb je een geocaching trackable gevonden? Gefeliciteerd! Ga snel naar de website van geocaching.com om de trackable te loggen.

De kans is groot dat je een geocaching trackable hotel hebt gevonden, oftewel een Travel Bug Hotel. Dat is een cache op een makkelijk bereikbare plaats waar veel mensen komen. Denk hierbij aan snelwegen, treinstations, restaurants en luchthavens.

Iedere trackable bevat een trackable-nummer. Dit nummer kun je invoeren op de website. Op de website vind je de naam, eigenaar en het doel van de trackable, maar ook informatie om de trackable zijn reis te laten vervolgen. Vervolgens kun je een bericht achterlaten waarin je aangeeft dat je het item hebt gevonden en de plaats waar je het hebt gevonden. Zo kan de reis van de trackable goed worden bijgehouden. Het is nu jouw taak om het item zijn reis te laten vervolgen en op zoek naar de volgende cache! In de cache waar je de trackable hebt gevonden kun je een nieuwe trackable plaatsen, de trackable achterlaten of meenemen, maar je bent niets verplicht.

Hoe maak je ze

Je kunt je eigen geocaching Travel Bug en Geocoin Trackable maken! Er zijn speciale geocaching winkels en webshops waar je trackable items kunt kopen. Heb je een trackable gekocht? Dan maak je een account aan op de website van geocaching. Registreer jouw trackable, dan ontvang je een code. Print vervolgens het trackable label en noteer hierop de naam, trackingcode en referentienummer van de trackable. Jouw trackable is klaar om in een cache te plaatsen!

Hoe plaats je een trackable

Je hebt een eigen geocaching trackable, superleuk! Maar hoe plaats je een trackable bij geocaching? Je kunt een trackable in een cache stoppen. Een trackable wordt pas onderdeel van het spel wanneer deze is geactiveerd. Op de website van geocaching kun je een geoaching trackable activeren door het trackingnummer in te vullen bij ‘activate trackable’ en op activeren te klikken. Nu kun je een persoonlijke pagina voor de trackable opmaken. Op deze pagina vermeld je onder andere de datum, referentiecode (trackingnummer) en log van de trackable. Heeft de trackable een speciaal reisdoel? Dan kun je dat ook opgeven op de pagina.

Officiële blauwe geocache box
Officiële blauwe geocache box

Leukste trackables

Trackables zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals geocoins, travel bugs, sleutelhangers, tatoeages, t-shirts, sierraden en stickers. Zo’n sticker kun je bijvoorbeeld gebruiken op jouw autoruit, zo heb je een geocaching trackable voor jouw auto! De mogelijkheden zijn onbeperkt, waardoor geocaching en trackables je oneindig veel plezier bezorgen!

Heb jij zelf een leuke ervaring met je trackables en hun reizen of ben je van mening dat we nog wat informatie missen op kampeerwijzer.nl? Laat het ons dan weten! Stuur jouw informatie of artikel naar hans@kampeerwijzer.nl en wie weet plaatsen we dit binnenkort.


Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.