Veilig op pad met een camper verzekering

Door op

Wil je er dit jaar lekker onbezorgd op uit met je camper? Een goede voorbereiding is het halve werk! Zo is het verstandig om voordat je op pad gaat je route te bepalen en te checken welke camperplaatsen of campings de moeite waard zijn. Controleer je vloeistoffen, elektra, gasflessen, drinkwater- en afvalwatertanks enzovoorts, zodat je niet onderweg voor problemen komt te staan.

Naast dit soort praktische zaken is het van belang om goed verzekerd op pad te gaan. Daar gaan we het over hebben in dit blogartikel.

Wil je meer weten over alle kosten van een camper die jaarlijks terugkomen? Lees dan ons artikel: Kosten camper per jaar.

Zowel bij nieuwe als gebruikte voertuigen is een camper verzekering verplicht, maar je hebt zelf de keuze voor welke (aanvullende) dekking je gaat. Heb je aan WA genoeg, of wens je toch wat meer zekerheid? Hierna laten we zien waar je op moet letten bij het kiezen en afsluiten van een camper verzekering. Zo ga je goed voorbereid de weg op en kun je je focussen op het belangrijkste: vakantie vieren en ontspannen!

Ben je benieuwd wat alle camper kosten zijn in een jaar tijd? Daar hebben we een leuk blogartikel over geschreven: camper kosten per jaar.

Verschillende soorten camper verzekeringen

Net als bij normale personenauto’s bestaan er ook voor campers verschillende verzekeringen. Die zijn grofweg in drie categorieën in te delen:

  • Wettelijke aansprakelijkheid (WA): als camperbezitter ben je verplicht om je voertuig te verzekeren, minimaal tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Dit is de goedkoopste manier om je camper te verzekeren met als voordeel een lage premie. Er kleven ook wat nadelen aan. De schade die je met je camper veroorzaakt aan derden wordt vergoed, maar niet de schade aan je eigen voertuig. Ook schade door bijvoorbeeld diefstal, brand of natuurrampen wordt niet gedekt. Is je schade veroorzaakt door een ander, dan kun je natuurlijk wel het schadebedrag verhalen op de aansprakelijke voor jouw schade. Let wel: je verzekeraar helpt je daar niet bij. Het bedrag dat de verzekeraar uitkeert, hangt af van de situatie. Het kan om blikschade gaan van enkele honderden euro’s, maar bij een ernstig ongeval kan de letselschade in de miljoenen euro’s lopen. De kans hierop is klein, maar niet uit te sluiten. Het is dan ook niet gek dat een WA verzekering voor campers verplicht is in ons land.
  • WA + Beperkt Casco: Als gezegd keert een WA verzekering geen geld uit voor eigen schade. Ook voor zaken als diefstal, ruitbreuk en stormschade hoef je niet bij je verzekeraar aan te kloppen. Bij een WA + Beperkt Casco verzekering zijn dit soort schades wel gedekt. In de poliswaarden van de verzekering lees je welke (veelvoorkomende) schadeoorzaken gedekt worden. Vaak wordt bij WA + Beperkt Casco ook schade door blikseminslag, hagel, brand en ontploffing gedekt. Ook als je camper gestolen wordt, kun je bij je verzekeraar geld terugkrijgen. Hetzelfde geldt als er schade aan je camper is veroorzaakt door een aanrijding met loslopende dieren. Heb je een voertuig dat al een paar jaar oud is, maar nog steeds een hoge waarde vertegenwoordigt, dan is dit de beste verzekering om te kiezen. Is de dagwaarde van je voertuig laag, dan is een goedkopere WA verzekering het overwegen waard.
  • WA + Volledig Casco (all-risk): De camper verzekering met de hoogste premie en de meest uitgebreide dekking is WA + Volledig Casco, die ook wel bekendstaat als de all-risk verzekering. Heb je een hagelnieuwe camper, dan is dit de beste verzekering die je kunt afsluiten. Je voertuig vertegenwoordigt een flinke waarde en je wilt waarschijnlijk geen risico lopen door te beknibbelen op je verzekering. Ook voor klassiekers die nog steeds veel waard zijn (bijvoorbeeld een Volkswagen T1 Westfalia in goede staat) is een all-risk verzekering een verstandige keuze. Mocht het voertuig worden gestolen of veroorzaak je zelf een ongeval, dan heb je met deze verzekering recht op een flink schadebedrag. Met alleen een WA verzekering loop je het risico dat je met niets achterblijft. Wat er bij een all-risk camper verzekering precies gedekt wordt, vind je in de polisvoorwaarden. Doorgaans komt het neer op schade aan anderen, schade door een aanrijding (ook door eigen schuld), schade door brand/storm/hagel/kortsluiting of een botsing met dieren, (poging tot) diefstal, joyriding, vandalisme en ruitbreuk. Sommige verzekeringen bieden een (gratis) vervangende camper en pechhulp onderweg. Logischerwijs betaal je hier een hogere premie voor, maar daar krijg je veel gemoedsrust voor terug.  

Aanvullende camper verzekeringen

Verder heb je nog de keuze uit aanvullende dekkingen, zoals een inzittendenverzekering. Die dekt letselschade voor inzittenden, zoals vergoedingen voor medische behandelingen. Ook kun je een verzekering afsluiten voor je inventaris, rechtsbijstand en aanschafwaardedekking. Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar soms wel het overwegen waard.

Hoe zit het met schadevrije jaren en no-claim korting?

Hoe meer schadevrije jaren je verzamelt, des te hoger de no-claimkorting. Dit is de korting op de premie wanneer je geen schade claimt. Meestal is het zo dat je vijf schadevrije jaren verliest als je een autoschade claimt die je zelf hebt veroorzaakt. Het gevolg is dat de premie van je verzekering omhoog gaat. Bij WA + Beperkt Casco hebben de schades die verzekerd zijn onder de beperkt casco geen invloed op het aantal schadevrije jaren. Denk aan bijvoorbeeld hagel- of stormschade. Bij een claim op het WA deel van de verzekering ga je wel terug in schadevrije jaren. Bij all-risk krijg je de meeste schades vergoed zonder dat je later meer premie hoeft te betalen. Check voor de zekerheid de polisvoorwaarden van de verzekering die je overweegt af te sluiten.

Moet ik de camper laten taxeren?

Het ligt aan het type camper, bouwjaar en huidige geschatte waarde. De. verzekeraar zelf zal hier een bepaalde eis in stellen. Vraag er naar en probeer ook meteen te achterhalen of je zelf voor deze taxatie kosten op moet draaien. Wil je meer weten hierover, lees dan ons blogartikel: Camper Taxatie waarom en wanneer doe je dit?

Hoe kies ik de beste camperverzekering?

Zoals je ziet, zijn er diverse zaken om in gedachten te houden bij het afsluiten van een verzekering voor je camper. Allereerst hangt het af van de waarde van je camper en de mate waarin je zelf zekerheid wenst. Je wilt natuurlijk een brede dekking tegen een redelijke premie. Meestal biedt WA + Beperkt Casco de beste combinatie van dekking en premie. Is je camper nieuw, ga dan altijd voor WA + Volledig Casco (all-risk). Bij een camper met een geringe dagwaarde die nauwelijks wordt gebruikt, is WA een goede optie.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.