Camper taxatie: waarom en wanneer doe je dit?

Door op

Een camper taxatie biedt veel voordelen. Niet alleen als je jouw camper wilt verkopen, maar ook als je het voertuig wilt laten verzekeren of wilt verkopen. Het laten taxeren van een camper is echter niet verplicht. Maar waarom is dit dan wel zinvol om te doen? En als het aankomt op een taxatie van jouw camper, met welke prijzen moet je dan rekening houden?

Wil je meer weten over alle kosten van een camper die jaarlijks terugkomen? Lees dan ons artikel: Wat kost een camper per jaar.

Dagwaarde van de camper of taxatiewaarde: wat is het verschil?

De dagwaarde van campers is wat anders dan het bedrag waarvoor deze wordt getaxeerd. Dat heeft invloed op het bedrag dat je krijgt uitgekeerd. Wat zegt de dagwaarde eigenlijk over je camper?

 • uitvoering van de camper
 • type camper
 • jaar van invoering
 • merk
 • kilometerstand
 • is er sprake geweest van schade
 • is er onderhoud uitgevoerd en hoe vaak

Een camper taxeren zegt wat over de verkoopwaarde van het voertuig. Dus wat is de camper waard als je deze op het moment van taxeren zou willen verkopen, of aankopen natuurlijk.

De waarde die uit de taxatie van de camper naar voren komt is vele malen realistischer. Het zegt wat over de vergoeding die je krijgt uitgekeerd door de verzekeraar. De dagwaarde wordt namelijk geschat.  Het taxatiebedrag wordt gericht bepaald.  

Camper laten taxeren voor de verzekeraar

Een camper kun je ook laten taxeren voor de verzekeraar. Bijvoorbeeld omdat je een camperverzekering wilt afsluiten. Dit heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats omdat de uitkering bij schade zonder een taxatierapport aanzienlijk lager kan uitvallen dan je in eerste instantie dacht. Dat komt omdat meestal wordt uitgegaan van de dagwaarde en niet van de getaxeerde waarde. Mits je een rapport kunt overleggen van een gecertificeerde register taxateur voor de camper. Deze moet zijn aangesloten bij het VRT. 

Wil je meer weten over een verzekering voor een camper? Lees dan ons blogartikel: Veilig op pad met een camper verzekering.

Wat is het VRT?

De afkorting staat voor verenigd Register van Taxateurs (Onafhankelijk VRT). Taxaties voor de verzekeraar of verzekering zijn dus zeker de moeite waard. Dat geldt niet alleen voor de uitkering die je ontvangt bij schade of total loss. Ook als je een verzekering wilt afsluiten kan een taxatierapport in je voordeel werken.

Taxeren van een zelfbouw camper

Ook als je een zelfbouw camper wilt laten verzekeren kun je gebruik maken van taxateurs. Temeer omdat deze campers niet voldoen aan een standaard type of model waardoor het bepalen van de marktwaarde lastig kan zijn. Deze kan dus ook zomaar in jouw nadeel uitvallen. Als je de door jou zelfgebouwde camper WA+ of Allrisk wilt laten verzekeren, zijn deze taxaties bij een verzekeraar vaak ook een vereiste.  

Online camper taxatie of een erkend taxateur voor een campers?

De waarde van jouw camper kun je ook via het internet laten bepalen. Een online camper taxatie is echter niet zo volledig en gedetailleerd zoals een rapport van een erkend taxateur. Daarnaast nemen veel verzekeraars geen genoegen met een online waardebepaling voor een camperverzekering.

Het online laten taxeren van jouw voertuig geeft wel een indicatie. De camper taxeren laat je over aan een erkend taxateur camper. Laat je het voertuig taxeren voor de verzekering? Controleer dan vooral of het taxatierapport van de betreffende taxateur wordt geaccepteerd. Zo voorkom je hoge kosten en vervelende verrassingen achteraf.

Ook gebeurt het wel dat de verzekeraar (een deel van) de kosten voor zijn rekening neemt, informeer hier dan ook naar.

Genieten na een goede camper taxatie
Nadat je de camper hebt laten taxeren, weer genieten van de kleine momentjes.

Voordelen van een camper taxatie en taxatierapport

Ben je benieuwd voor welk bedrag jouw camper wordt getaxeerd? Bijvoorbeeld omdat je een camper wilt kopen, verkopen of verzekeren voor de taxatiewaarde? Dan laat je de waarde bepaling over aan erkende taxateurs. Daarmee profiteer je van deze voordelen:

 • Verkoopwaarde: een camper taxatie geeft voordelen als je jouw voertuig wilt verkopen. In een taxatierapport staat namelijk duidelijk vermeld wat jouw camper precies waard is. Daarmee voorkom je dat je uitgaat van een te hoge of juist ondergewaardeerde vraagprijs. Ook als je een camper wilt kopen is het goed om deze te laten taxeren door onafhankelijke taxateurs. In dat geval betaal jij een eerlijke prijs en ontvangt de verkoper een reëel bedrag. 
 • Verzekering: camper taxatie is ook een aanrader als je de camper wilt laten verzekeren. Zonder een taxatierapport wordt er namelijk uitgegaan van de dagwaarde. In dit geval kan de uitkering behoorlijk lager uitvallen. Taxeren voor een camperverzekering zorgt er ook voor dat het uitkeringsbedrag hoger is. Bijvoorbeeld bij diefstal, schade, totaal verlies (total loss) of brand. Daarmee is jouw voertuig goed verzekerd.

Taxatie van een camper: met welke prijzen rekening houden?

Een camper laat je taxeren door gecertificeerde taxateurs. Het rapport is 3 jaar geldig. De prijzen voor deze waardebepaling lopen nogal uiteen. Dat heeft te maken met verschillende redenen. Voorbeelden daarvan zijn het gewicht, of het om speciaalbouw of zelfbouw campers gaat. Een taxatie kan op locatie worden uitgevoerd door erkende en onafhankelijke taxateurs. De prijzen voor een waardebepaling en officieel taxatierapport lopen uiteen van € 85 tot € 200. Na 3 jaar moet de waarde opnieuw worden bepaald door een taxatie. 

2 gedachten over “Camper taxatie: waarom en wanneer doe je dit?”

 1. Ik ben op zoek naar een camper taxatie voor een Renault trefic van 2018 eerste eigenaar
  Het was een dubbel kabiene de eigenaar heeft hem in 2020 om laten bouwen door een bedrijf gespecialiseerd in camperbouw op zijn verzoek en indeling simpel maar goed voor de R D W staat op camper kenteken
  Ik moet voor de verzekering een taxatie voor de waarde hebben 0p papier
  Kunt u dat en kun u daar ok de kosten voor mijn bepalen
  Ik hoop dat u mijn kan helpen
  Ik heb div prijzen misschien die van u is het misschien ben op zoek groetjes

  Beantwoorden
  • Beste Ap,

   We zijn bij Kampeerwijzer geen taxateur. We geven informatie over kampeermiddelen en kamperen, en daar blijft het bij. Je kunt het beste wellicht aan je nieuwe verzekeraar vragen welke zij adviseren en mogelijk krijg je wat korting als je hun eigen taxateur gebruikt. Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.