Camper schorsen

Door op

Wat is precies een camper schorsen en wanneer kun je dit doen? Een camper schorsen kan handig zijn als je een tijdje niet met de camper op de openbare weg wil rijden.

Wat er dan in feite moet gebeuren is het kenteken ongeldig maken. De voordelen hiervan zijn dat je de camper niet APK hoeft te keuren, niet WA hoeft te verzekeren en dat er geen wegenbelasting meer betaald hoeft te worden.

Wat weer voordelig is voor de portemonnee. Als je toch niet van plan bent om de camper te gebruiken gedurende een bepaalde tijd.

Dus een camper schorsen is eigenlijk tijdelijk je kenteken ongeldig verklaren wat geld bespaard. Je kan je camper bijvoorbeeld schorsen als je hem gaat stallen. Als je jouw camper gaat stallen dan wordt je camper een geschorst voertuig.

Wat is de lengte van een schorsingsperiode?

Bij het schorsen van je camper heb je de keus tussen 1 jaar, 2 jaar en 3 jaar schorsen. Stel je kiest voor 1 jaar schorsen en is het jaar voorbij?

Dan wordt de schorsing automatisch beëindigd. Maar voordat de schorsing afloopt, krijg je eerst nog een herinnering. Han-dig.

Kun je een schorsing tussentijds beëindigen? 

Ja, het is mogelijk om tussentijds een schorsing op te heffen. Heb je jouw camper voor 1 jaar geschorst? En wil je hem weer gebruiken na 6 maanden? Dit is mogelijk.

Zorg er dan te allen tijde voor dat, voordat je weer gaat rijden met je camper, je jouw zaken regelt. Je moet de schorsing opheffen. Dit is geheel kosteloos en dus een kleine moeite met veel plezier. 

Na het schorsen mag je er niet meer de weg mee op
Na het schorsen mag je er niet meer de weg mee op

Zou je binnen 1 maand na aanvragen van de schorsing de schorsing alweer op willen zeggen? Dan valt het voordeel van geen wegenbelasting weg en moet je voor deze maand toch wel wegenbelasting betalen.

Waar kun je jouw schorsing opheffen?

Je kunt jouw schorsing opzeggen op de plek waar je ook jouw schorsing hebt aangevraagd. Dus heb je jouw camper direct geschorst bij RDW? Dan kan je de schorsing geheel gratis weer stopzetten bij RDW.

Dit kan je online doen of bij een RDW loket. Zorg zowel bij het schorsen van je camper als het opheffen van je schorsing voor een geldig legitimatiebewijs.

Kosten kenteken kampeerauto schorsen

De tarieven van het schorsen van het kenteken van een kampeerauto in 2022 zijn als volgt: Voor een geschorste camper die niet ouder is dan 15 jaar oud bedraagt het tarief het normaaltarief van € 75,65. 

Is de geschorste camper ouder dan 15 jaar? Dan is er sprake van het laagtarief, dat bedraagt in 2022 € 24,95. Ook als de camper als bedrijfsauto op het kenteken staat en de camper een maximaal veroorloofde massa van boven de 3500 kg heeft.

Ook dan is er sprake van het laagtarief van € 24,95.

Zoals eerder aangegeven is het beëindigen van de schorsing geheel gratis.

Hieronder volgt een tabel met de kosten van een camper schorsen onder elkaar.

Leeftijd kampeerautoKosten schorsing
Kampeerauto niet ouder dan 15 jaar€ 75,65
Kampeerauto ouder dan 15 jaar€ 24,95
Tabel met kosten van een camper schorsen

Wat als de APK vervaldatum valt in de schorsingsperiode?

Mocht het zo zijn dat je APK keuring vervalt terwijl je in je schorsingsperiode zit, dan is het belangrijk dat je camper weer een geldige APK heeft aan het einde van de schorsing.

Dit zodat je weer de weg op kan. Anders moet je jouw schorsing verlengen of kan je mogelijk een boete krijgen.

Het is mogelijk om tijdens de schorsing een APK keuring uit te laten voeren, maar houd dan rekening met de volgende zaken: je mag de camper rijden naar het APK keuringsstation, maar dan moet de camper voor deze dag wel WA verzekerd zijn.

Het is alleen mogelijk om te rijden rond de tijden van de APK afspraak. Het is belangrijk dat je direct vanaf de locatie van de camper naar de APK garage rijd. Dus dat de snelste route gereden wordt naar de garage. 

Zorg dat je camper een geldige APK heeft aan het einde van de schorsing
Zorg dat je camper een geldige APK heeft aan het einde van de schorsing
(foto: autobedrijf Geerts)

Vergeet je APK afspraakbevestiging niet

Als je bezig bent met deze rit is het uitermate belangrijk om de APK afspraakbevestiging op zak te hebben. Deze afspraakbevestiging vermeld de tijd van de afspraak. Dit is gedaan zodat er nagegaan kan worden of er op het juiste tijdstip met de camper gereden is. 

Na de keuring is het belangrijk om een APK-rapport te krijgen. Daarin staat of de camper goedgekeurd is of afgekeurd. Mocht je zonder toegestane APK toch de weg op gaan dan is er de mogelijkheid dat je een boete ontvangt en dat wil je natuurlijk niet.

Het APK bedrijf moet ook nog op de dag van de keuring melding maken dat de camper gekeurd wordt.

Is het slim om je WA-verzekering stop te zetten?

Allereerst vraag na bij je verzekering of het mogelijk is om de verzekering op te schorten of te beëindigen.

De optie bestaat om je WA-verzekering op te zeggen, want je gaat namelijk niet op pad als je kampeerauto geschorst is. Daarom is het de overweging waard.

Maar als je de verzekering opzegt dan bied de verzekering geen dekking meer voor schade die veroorzaakt wordt in de stalling.

Daarom is het verstandig om de camper als die in een stalling staat wel te verzekeren voor de volgende punten. 

  • Beschadiging
  • Diefstal
  • Brand 
Kijk ook naar je verzekering als je camper geschorst is
Kijk ook naar je verzekering als je camper geschorst is

Daarom is het slim om de camper wanneer die geschorst is niet all risk te verzekeren, maar bijvoorbeeld WA+.

Dan dekt de verzekering namelijk wel de kosten van een diefstal of autoruit schade. 

Met een WA+ verzekering betaal je niet het volle bedrag voor een WA-verzekering, zoals je bij een all risk verzekering wel doet.

Met een WA+ verzekering wordt je camper toch voor de belangrijkste aspecten gedekt zoals diefstal. Dit terwijl je camper geschorst staat in een stalling voor een bepaalde tijd.

Camperverzekering schorsen

Het is fijn om te weten dat je jouw camperverzekering alleen kan schorsen als je jouw camper schorst. Anders is het niet mogelijk om de camperverzekering te schorsen.

Dus wil jij je camperverzekering schorsen is het belangrijk dat je eerst jouw camper zelf schorst. Anders is het niet mogelijk.

Belangrijk om te weten

Wat dus belangrijk is om te weten is dat je een camper kan schorsen voor 1, 2 of 3 jaar en je dit kosteloos tussentijds kan opzeggen.

De kosten van het schorsen variëren van € 24,95 voor het laagtarief tot € 75,65 voor normaaltarief.

Het is ook belangrijk om een APK gekeurde camper te hebben als de schorsing beëindigd wordt. Doe dit dus op de laatste dag van de schorsing of ergens tussentijds.

Denk ook goed na wat je wil doen met je WA-verzekering. Laat je jouw verzekering hoe die is of wil je hem opzeggen of niet meer all risk verzekeren. Het is goed om daar over na te denken.

Je kan de schorsing van de camper dus opheffen op de locatie waar je ook jouw schorsing hebt aangevraagd. Denk bijvoorbeeld aan het loket van RDW of online op de website van RDW. Je kan een schorsing bij RDW aanvragen en dus ook weer opzeggen.

je kan je camperverzekering alleen maar schorsen als je eerder al je camper geschorst hebt.

Vaakgestelde vragen

Hoe duur is een camper schorsen?

Voor een geschorste camper die niet ouder is dan 15 jaar oud bedraagt het tarief € 75,65. Is de geschorste camper ouder dan 15 jaar? Dan is er sprake van het laagtarief, dat bedraagt € 24,95.

Hoe werkt het schorsen van een camper?

Dit werkt gemakkelijk online via de website van het RDW. Het enige wat je nodig hebt is je DIGID login en je kentekenkaart. Na deze stappen is je kenteken gelijk geschorst. Je krijgt dan alleen nog een bevestigingsmail.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.