Camper of caravan? De voordelen en nadelen uitgelegd

Door op

De vrijheid hebben om spontaan op reis te gaan en zelf te beslissen waar je heen gaat, waar je slaapt en hoelang je reis duurt… Lijkt dat je wel wat? Een caravan of camper geeft je maximale vrijheid op reis. Je beslist zelf waar je je kleine huisje op wielen neerzet en je hebt altijd al je spullen binnen handbereik. Bovendien heb je geen gedoe met bagagelimieten, vertraagde vluchten of prijzige hotelkamers.

Caravan of camper kopen

De perfecte keuze voor reizigers die op vakantie het liefst hun eigen plan trekken en het leuk vinden om spontaan op pad te gaan. Er zijn echter wel wat belangrijke verschillen tussen campers en caravans. Op deze pagina zetten we alle voor- en nadelen van campers en caravans voor je op een rijtje. Zo kun je bepalen welk kampeermiddel het best bij jou past en op zoek gaan naar jouw droomcamper of -caravan. 

Keuze caravan of camper

Om te kunnen beslissen of een caravan of camper het best bij jou past, is het allereerst van belang om te weten wat precies het verschil is tussen deze kampeermiddelen. Een caravan is een losse trailer die je aan je auto bevestigt. Er rijden ongeveer 450.000 caravans rond in Nederland. Een camper is een trailer en een auto in één. Hier rijden er ongeveer 100.000 van rond in ons land – een stuk minder dus. Dat komt voornamelijk doordat een camper over het algemeen duurder is dan een caravan. Dat betekent echter niet dat je een camper meteen moet afschrijven: campers en caravans hebben elk hun eigen voor- en nadelen, en het is afhankelijk van je reisbehoeften welk kampeermiddel het best bij jou past. 

Camper of caravan: voordelen en nadelen

De voor- en nadelen van een camper

Een camper heeft verschillende voordelen. Als je op de camping arriveert, kun je na het parkeren van je camper meteen ontspannen, terwijl het ontkoppelen en neerzetten van een caravan heel wat tijd kan kosten. Ook kun je met een camper niet alleen op een camping staan, maar ook op camperplaatsen. Deze staplaatsen kosten vaak maar een paar euro per nacht, en zijn soms zelfs helemaal gratis! Op deze camperplaatsen ben je vaak niet gebonden aan aankomst- of vertrektijden. Ten slotte zit je in een camper een stuk hoger achter het stuur dan in een personenauto. Hierdoor heb je meer overzicht over de weg. 

Een camper heeft echter ook een aantal nadelen. Als je eenmaal op een camping staat en de omgeving wil verkennen, is een camper iets minder handig dan een caravan. Als je met een camper op pad bent, zal je namelijk je hele ‘huisje’ mee moeten nemen als je een dagje naar het strand wilt. Dit probleem kun je echter makkelijk oplossen door je fiets mee te nemen op reis of door gebruik te maken van het plaatselijke openbaar vervoer. Een ander nadeel van een camper is dat deze over het algemeen een hogere aanschafprijs heeft dan een caravan. 

De voor- en nadelen van een caravan

Er zijn veel voordelen caravan. Allereerst heeft een caravan een lagere aanschafprijs dan een camper. Ook de bijkomende kosten caravan zijn een stuk lager dan bij een camper. Je betaalt namelijk geen wegenbelasting, en een APK is niet verplicht (al raden we dit wel aan). Ook kun je met een caravan gemakkelijk de omgeving rondom de camping verkennen: als je caravan eenmaal op zijn plek staat, kun je met de auto op pad. Ten slotte heeft een caravan als voordeel dat je lekker in je eigen auto de weg op kan, en niet hoeft te wennen aan een nieuw voertuig – al vergt het rijden met een caravan achter je auto wel wat oefening.

Een nadeel van het rijden met een caravan is dat de maximale toegestane snelheid van een auto met caravan in de meeste landen een stuk lager ligt dan de maximumsnelheid van een camper. Staat er een vakantie in een heuvel- of bergachtig gebied op de planning? Hou er dan tevens rekening mee dat je een stevige auto met een hoge trekkracht nodig hebt. Hoe zwaarder en groter de caravan, hoe hoger de trekkracht moet zijn. Ten slotte is van belang dat het wat tijd zal kosten om een caravan te ontkoppelen en op de juiste plek op de camping neer te zetten. 

Conclusie

Camper, caravan: wat heeft jouw voorkeur? Eén ding is duidelijk: beide kampeermiddelen hebben zo hun voor- en nadelen. Ga bij jezelf na wat je belangrijk vindt en welk kampeermiddel hier het beste bij aansluit. Als je het moeilijk vindt om te kiezen, is het misschien het overwegen waard om een dagje een camper en/of caravan uit te proberen. Dit kun je doen door een caravan of camper te huren of er een te lenen van een bekende. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Kun je echt niet kiezen? Dan is er altijd nog een derde optie: een caravan achter camper! 


Dit vind je ook vast interessant:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.