Camper kopen? Wij helpen met je keuze!

Door op

Je bent zover! Je bent je aan het inlezen om meer informatie te verkrijgen over het kopen van een camper. Spannend! Maar ook superleuk, we hebben een aantal onderwerpen behandeld op deze pagina en dat geeft je wat meer duidelijkheid waar je op moet letten. Lees je mee?

Als je wilt weten wat een camper kost per jaar, dan vind je ons nieuwe blog “Wat kost een camper per jaar’ vast interessant.

Waarom een camper kopen?

Op het strand slapen, in de stad of juist middenin de natuur? Als je op reis bent met een camper, kun je gaan en staan waar je wilt. Ook is het aan jou wanneer je vertrekt en wanneer je weer naar huis gaat. De camper staat voor veel reizigers dan ook voor een ultiem gevoel van vrijheid – een onbetaalbaar gevoel! Bovendien biedt een camper tijdens het rijden meer voorzieningen dan een caravan: je hebt al je spullen binnen handbereik, en bijrijders kunnen
tijdens het rijden aan tafel of op de bank plaatsnemen. Dat maakt de reis een stuk comfortabeler. Tot slot ligt de maximumsnelheid voor campers in de meeste landen een stuk hoger dan voor auto’s met een caravan.

Wanneer een camper kopen?

Als je op reis wil met een camper, zijn er twee mogelijkheden. Allereerst kun je een camper huren. Dit heeft als voordeel dat je niet hoeft te betalen voor de stalling en het onderhoud van de camper. Ook kun je makkelijk een jaartje overslaan als je geen tijd of budget hebt voor een vakantie. Als je een camper huurt, ben je echter wel erg afhankelijk van de seizoensprijzen: in het hoogseizoen kunnen de huurprijzen makkelijk verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Erg vervelend als je alleen in de schoolvakanties op pad kunt! 

Een tweede optie is om een camper te kopen. Dit biedt maximale vrijheid: je kunt helemaal zelf weten wanneer je vertrekt en wanneer je naar huis gaat, en je kunt geheel spontaan op pad. Voor deze vrijheid betaal je echter wel een flinke prijs: hoewel de camperprijzen enorm uiteenlopen, ligt de gemiddelde aanschafprijs tussen de €40.000 en €80.000 (bron: vanacht-campers.nl).

Liggen deze prijzen boven je budget? In dat geval kan een camper occasion kopen wellicht interessant zijn. Ook een kleine camper kopen is een optie. Hou er tevens rekening mee dat je naast de aanschafprijs geld kwijt bent aan de stalling, het onderhoud, de wegenbelasting en de verzekering van je camper. Als je meer dan vijf à zes weken per jaar op pad wilt met je camper, is een (gebruikte) camper kopen in de meeste gevallen echter alsnog goedkoper dan het huren van een camper.

Onze tip: koop je camper in de herfst. Aangezien dit het einde is van het kampeerseizoen, worden (zowel nieuwe als tweedehands) campers vaak voor lagere prijzen verkocht.

Welke camper moet ik kopen?

Heb je de knoop doorgehakt en besloten dat je graag een camper wil kopen? Er zijn verschillende soorten campers om uit te kiezen. 

  • Ga je meestal met twee tot vier personen op pad? In dat geval is een campervan kopen misschien een optie. Een campervan (ook wel buscamper genoemd) heeft qua vorm veel weg van een bestelbus. Dit type camper is verkrijgbaar in verschillende maten, maar is over het algemeen een relatief klein type camper. Dit heeft als voordeel dat deze camper erg wendbaar is en op een gewone parkeerplek kan staan. Ook is dit type camper relatief goedkoop. Een nieuwe buscamper kopen kost ongeveer €45.000. Wil je graag een gebruikte camper kopen? In dat geval moet je rekenen op een prijs van ongeveer €8.000 (bron prijzen: goboony.nl).
  • Wil je graag met een wat grotere groep op reis of vind je het prettig om veel opbergruimte te hebben? In dat geval is een alkoof camper misschien wel wat voor jou. Dit type camper kost nieuw zo rond de €55.000. Je kunt echter ook een tweedehands kamper kopen voor zo’n €12.000. (bron prijzen: goboony.nl) Hou er echter wel rekening mee dat een alkoof camper windgevoelig is en over het algemeen een relatief hoog brandstofverbruik heeft.
  • Staat rijcomfort bij jou op één? Ga dan op zoek naar een integraal camper. Dit type camper heeft een ruime cabine. Ook wordt de ruimte in deze camper optimaal benut doordat de cabine geïntegreerd is met het leefgedeelte. Dit type camper is (helaas) relatief duur: een nieuwe integraal camper kost al snel meer dan €100.000, en de prijzen van de luxere modellen kunnen al snel oplopen tot zo’n €200.000. Als je budget dit niet toelaat, is een 2e hands camper kopen raadzaam. Een integraal camper 2e hands is al vanaf ongeveer €20.000 te vinden. (bron prijzen: goboony.nl)

Waar koop ik een camper?

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die een camper kopen in Duitsland. Dit komt doordat de BTW in Duitsland lager ligt, waardoor de camperprijzen bij onze oosterburen lager uitvallen. Er zijn in Duitsland vooral veel betaalbare camper occasions te koop. Er kleven echter wel risico’s aan het kopen van een camper in Duitsland. Als er een probleem is met camper en er een juridisch geschil ontstaat, is namelijk niet het Nederlandse maar het Duitse recht van toepassing. Ook dient te worden bedacht dat er een tijdelijk kenteken moet worden aangevraagd en een eendagsverzekering moet worden afgesloten om de camper thuis te krijgen. Wil je dit soort papieren rompslomp het liefst vermijden? In dat geval is een camper kopen in Nederland wellicht de beste optie. 

Conclusie

Het aanschaffen van een camper is een flinke investering. Het is daarom belangrijk om voor de aanschaf na te denken over je wensen en behoeften. Is huren een optie, of wil je op reis met een camper die helemaal van jou is? Wil je het liefst een nieuwe camper, of sta je ook open voor een tweedehands model? Hoeveel weken ga je gemiddeld per jaar op vakantie, en met hoeveel personen? Het beantwoorden van dergelijke vragen helpt je om de camper te vinden die het best bij jou past. 


Meer lezen over campers?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.