Bus tot camper ombouwen – hoe doe je dat precies?

Door op

Waarschijnlijk heb jij er ook wel eens over gedroomd om een Volkswagen busje om te bouwen, je bent namelijk met een reden bij ons op de site gekomen. Het ombouwen van een bus tot een camper is een van de leukste dingen die je maar kunt doen. Het zorgt er niet alleen voor dat je op een unieke manier op vakantie kunt, maar het voorziet je ook nog eens van een camper die tenminste echt bij je past. Aangezien er nog best wel wat komt kijken bij het ombouwen van een oude bus naar een camper hebben we besloten om hieronder alles op een rijtje te zetten wat je moet weten!

Zelf camper bouwen – waarom zou je dit doen? 

Voordat we ingaan op het daadwerkelijk bouwen van een eigen camper is het handig om even te kijken  naar de vraag waarom het ombouwen van een bus zo’n leuke keuze is om te maken. De voornaamste reden om na te denken over het ombouwen van de bus naar een camper is het feit dat je echt je eigen ding kunt doen. Een camper heeft nagenoeg altijd een standaard indeling. Lang niet iedereen zit hierop te wachten. Met een bus kan je echt volledig zelf doen wat jij leuk vindt. Mocht je bijvoorbeeld een raampje willen maken voor bij de keuken dan kan je dit doen, niemand die zegt dat dit niet kan. Je kunt je creativiteit echt de vrije loop laten. 

Het leuke is ook nog eens dat een bus ombouwen naar een camper over het algemeen niet de meest lastige klus is. Hoewel je zeker de handen uit de mouwen zal moeten steken en flink wat moet klussen is het niet zo dat je een monteur hoeft zijn om het te kunnen doen. Het aanbrengen van een keukenblok en het realiseren van een slaapplek is voor veel mensen dan ook mogelijk. Dit maakt het een zeer toegankelijke optie voor de mensen die geen zin hebben in een standaard camping maar die er echt iets eigens van willen maken. Of je nu een student bent die de zomers wilt spenderen met vrienden of dat je optimaal van je pensioen wilt kunnen genieten. Het ombouwen van een oude bus naar een camping is super leuk om te doen. 

Bus ombouwen tot camper kosten

Een bestelbus ombouwen naar camper is natuurlijk niet gratis. Het spreekt voor zich dat je aardig wat in huis zal moeten halen om überhaupt te kunnen beginnen. Het begint natuurlijk allemaal met de bus zelf. De bus zelf kost een flinke duit, al hangt het af van het model wat je kiest. Over het algemeen zal je moeten denken aan een prijs tussen de 2000 en 20000 euro voor een standaard bus. Dat is heel ruim genomen, omdat de leeftijd natuurlijk meespeelt en ook de hoeveelheid kilometers die ermee gereden zijn en de staat van onderhoud.

Naast de bus moet je spullen kopen voor in de bus zelf. Het belangrijkste is het keukenblok. Ook hier hangt de prijs volledig af van wat je wilt. Wanneer je een standaard keukenblok installeert ben je zomaar duizend euro kwijt. Echter kan je ook ruim 5.000 euro uitgeven als je een bijzondere keuken wilt hebben, 

Wij raden je aan om uit te gaan van een totaal bedrag van 1000 tot 1500 euro voor het interieur van je bus. Dit is niet niks, maar dan heb je ook wat. Denk daarnaast aan de systemen voor in de bus. Hier moet je denken aan bijvoorbeeld accu’s, zonnepanelen en watertanks. Door middel van deze systemen ben je niet meer afhankelijk van de camping waar je op verblijft. Hierdoor heb je veel meer vrijheid bij het reizen. Alles bij elkaar zal dit ongeveer 500 tot 1500 euro zijn. Tel hier de prijs van de verf bij op en je weet aan welke prijs je ongeveer moet denken.

Tip: Door je bus te verduurzamen met bijvoorbeeld meer zonnepanelen en warmtetanks ben je in staat om veel geld te besparen op je verblijf op de camping. Dit kan dan ook echt gezien worden als een investering in je bus. Naarmate je meer reist zal je het er al erg snel uit kunnen halen.

Welke bus kun je goed ombouwen tot camper?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten busjes te vinden. Nu is het alleen wel zo dat lang niet iedere bus geschikt is om te verbouwen naar een camper. Er zijn een aantal merken die een stuk beter zijn om te kiezen. Een van de meest voor de hand liggende opties is om een Volkswagen bus om te bouwen. Het grootste voordeel van een Volkswagen busje is dat er relatief veel ruimte te vinden is. Door deze ruimte kan je zonder problemen een keukentje in de bus maken. Dit geldt ook voor een lekker plekje om te zitten. Belangrijk is wel dat dit zeker geen goedkope optie is, de vintage Volkswagen busjes zijn namelijk erg geliefd.

Een goedkopere optie is om een Mercedes bus om te bouwen. Er zijn al oudere modellen die je voor een paar honderd euro kunt kopen. Door deze voordelige prijs  en door het feit dat je deze auto relatief eenvoudig kunt monteren is dit een prima alternatief. Mocht je nu net even wat meer ruimte willen hebben in de bus dan zou je altijd nog kunnen kiezen voor een Ducato bus. Deze bus van het merk Fiat is iets groter en kan ook makkelijk verbouwd worden.

Kay en Esther van byNOMADS hebben een mooi overzicht gemaakt van geschikte bussen.

Welke regels zijn er?

Jij bent van plan om je bus om te bouwen naar een camper? Dan zul je jouw omgebouwde camper moeten laten keuren door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dit is de instantie die ziet op alle campers. We laten je straks meer zien over de vraag waar deze instantie in het bijzonder naar kijkt. Belangrijk is om altijd even telefonisch te overleggen met het RDW als je van plan bent om een camper te bouwen. Het is namelijk zo dat de regels best streng kunnen zijn. Door van tevoren te bellen kan je alles even nalopen om teleurstellingen te voorkomen. Neem ook even een kijkje op de site van de belastingdienst. Hier kan je namelijk meer vinden over de fiscale regels die van toepassing zijn op je nieuwe camper.  

Wat zijn de eisen voor het ombouwen van een bus tot camper?

Ben je van plan om van jouw bus een camper te maken dan is het noodzakelijk om te bekkijken of je auto wel aan de voorwaarden voldoet. We hebben het hier niet over wettelijke regels, maar over technische regels voo je auto. Je auto moet namelijk wel in staat zijn om alles te kunnen dragen. Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder de belangrijkste eisen voor je op een rijtje gezet. 

 • de bus moet beschikken over een laadvloer van minimaal 2 meter
 • de hoogte van de laadvloer moet minimaal 1,5 meter bedragen
 • de bus moet een stahoogte hebben van 1m70 voor optimaal gemak
 • de bus is uitgerust met een kastje, spoel- en kookvoorziening
 • de bus heeft ruimte voor een tafeltje om aan te zitten
 • de bus heeft minimaal 2 zitplekken zonder dat het te krap wordt
 • de bus beschikt over een slaapplek voor 2 personen tijdens het kamperen 

Voorbeelden van websites met uitleg

Nu komt er natuurlijk nog wel wat meer kijken bij het ombouwen van een oude bus naar een camper, veel meer dan wij in dit artikel op kunnen noemen. Gelukkig zijn er nog veel meer sites te vinden die je door kunt nemen als je zelf een camper wilt houden. We hebben hieronder een selectie gemaakt met andere goede websites voor meer info:  

 • By Nomads – op deze website kan je veel meer informatie vinden over mensen die besloten hebben om te gaan reizen. Door deze site dan ook goed door te nemen weet je precies aan welke regels je zal moeten denken. Ook heeft deze site handige overzichten voor winkels met voordelige spulletjes voor in de bus. Daarnaast hebben ze een gratis e-book camper bouwen om te downloaden.
 • Wander Rebel – deze site bevat ook ontzettend veel informatie voor iedereen die van plan is om te reizen. Naast het feit dat je hier info over de regelgeving kunt vinden zijn er ook veel tips te vinden die zien op het daadwerkelijk bouwen van je camper.
 • RDW – zoals we al hebben vermeld zijn er strenge eisen die door de RDW worden gehanteerd voor het ombouwen van een bus naar een camper. Het is dan ook geen verkeerd idee om je eerst even goed in te lezen op de website van de RDW voordat je aan de slag gaat.

Conclusie

Dankzij dit artikel zal ook jij een beter beeld hebben gekregen bij het ombouwen van een bus naar een camper. Hoewel het zeker niet eenvoudig is om te doen, is het wel een van de leukste projecten die je maar onder handen kunt nemen. Met een goede bus zal je ontzettend veel plezier kunnen beleven tijdens jouw vakanties. Aangezien je de volledige vrijheid hebt zal je in staat zijn om een camper te bouwen die tenminste echt bij je past. Van een knalgele camper tot aan een bus met bloemetjes op de zijkant, je hebt het volledig zelf in de hand!


Deze berichten over campers vind je ook vast leuk


Wil je altijd de laatste updates ontvangen?

2 gedachten over “Bus tot camper ombouwen – hoe doe je dat precies?”

 1. Ga nog eens de bedragen checken die je noemt bij de geschatte kosten. Ik heb sterk het idee dat je ergens wat nulletjes bent verloren.

  Beantwoorden
  • Beste Aart,

   Dank je wel voor je reactie. Dit is een ingezonden artikel van een bezoeker van onze website. Nu ik ‘m helemaal nalees ben ik het helemaal eens dat de kosten niet in verhouding met de werkelijkheid staan. Zou je het leuk vinden, als je nu bezig bent in een dergelijk traject, om je bevindingen te beschrijven en met foto’s ook een blog hierover te schrijven?

   Gr,

   Hans

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.