APK Camper: wat houdt dit in en wat zijn de kosten?

Door op

Een APK camper keuring is verplicht voor deze voertuigen. Maar wat houdt deze periodieke verplichte keuring eigenlijk in? Op welke punten wordt de camper gekeurd en wat is de prijs? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het apk keuren van jouw camper. 

Wil je meer weten over alle kosten van een camper die jaarlijks terugkomen? Lees dan ons artikel: Kosten camper per jaar.

Wat is een APK keuring voor de camper?

Net zoals dit bij auto’s het geval is, moet ook een camper periodiek worden gekeurd als je ermee wilt rijden. Dit wordt ook wel de verplichte apk keuring genoemd. De afkorting staat voor Algemene Periodieke Keuring (APK) en is wettelijk verplicht. Tijdens de controle wordt het voertuig nagekeken op 3 punten. Dat zijn milieu, registratie en verkeersveiligheid. 

Een geldige apk camper keuring is belangrijk. Zonder de goedkeuring mag de camper officieel niet de openbare weg op. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Als je schade rijdt of een ongeluk veroorzaakt met een camper zonder apk, keert de verzekeraar mogelijk niet uit. 

Reden te meer om de apk voor de camper op orde te hebben dus. Voor nieuwe campers vindt de eerste keuring plaats na 4 jaar. Daarna is het tijdsbestek afhankelijk van verschillende factoren. Voorbeelden zijn het bouwjaar, de datum van de eerste toelating, het gewicht en de soort brandstof.

Een camper laten keuren op basis van de apk categorie

De camper moet in ieder geval gekeurd worden voor de apk vervaldatum. Tijdig een afspraak maken is dus belangrijk. Wanneer en hoe vaak het voertuig gekeurd moet worden hangt af van verschillende factoren. Eén daarvan is de apk categorie. Bij campers wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen lichte voertuigen en zware voertuigen. 

APK Camper - snel rijdende camper
Als alles APK goedgekeurd is kun je weer lekker knallen met je camper

De keuring voor lichte campers met een gewicht tot 3.500 kg wordt ook wel APK 2 genoemd. Voor een zware camper boven de 3.500 kg is dit APK 1. In welke apk categorie jouw camper valt kun je eenvoudig online opvragen bij het RDW. Het juiste gewicht vind je onder voertuigsoort op het kenteken. 

Tip: als de soort wordt aangemerkt als personenauto, staat het gewicht onder massa ledig voertuig. Wordt deze aangeduid als bedrijfsauto, kijk dan bij toegestane maximum massa. 

Wanneer moet een APK Camper keuring plaatsvinden?

Er zijn zoveel uiteenlopende mogelijkheden dat we hieronder een opsomming hebben gemaakt met een handige tabel, zo weet jij wanneer je een APK kunt laten uitvoeren. Weet je niet meer wanneer de APK afloopt? Controleer deze dan op de kentekencheck van RDW onder “Vervaldata en historie” kun je hier je Vervaldatum APK terugvinden. Ook vind je op RDW de volledige tabel van het APK keuringsschema.

GewichtDatum toelatingBrandstofWanneer keuring
Onder 3500kg (APK2)Na 1 jan 2005Benzine
Elektromotor
Eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar​
Na 1 jan 2005Diesel
Gas
​Eerste APK na 3 jaar, daarna elke jaar​
Voor 1 jan 2005Alle soorten​Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Campers 30 jr of ouderAlle soorten​Eens per 2 jaar
Voor 1 jan 1960Alle soortenGeen APK-plicht
Boven 3500kg (APK1)Na 1 jan 1960Alle soortenElk jaar APK​
Voor 1 jan 1960Alle soortenGeen APK-plicht​
APK Keuringsschema 2021

Kosten APK camper: waar moet ik rekening mee houden?

Een afspraak voor een apk keuring voor de camper gaat gepaard met kosten. De prijs voor een de periodieke keuring wordt bepaald aan de hand van de categorie waarin jouw camper valt. Het gewicht, en dus ook de categorie, van het voertuig kun je terugvinden onder de toegestane maximum massa. Gaat het om een lichte voertuigen APK2? Dit zijn voertuigen boven de 3.500 kg. De prijs voor de keuring varieert dan van € 40 tot € 100. 

Heb je een camper die in de categorie zware voertuigen APK1 valt? Dit zijn voertuigen die meer dan 3.500 kg wegen. Deze kun je na afspraak bij de meeste RDW erkende keuringsstations laten keuren vanaf € 100. De prijzen die zijn vermeld gelden natuurlijk alleen voor het uitvoeren van de keuring zelf. De kosten kunnen oplopen als er verplichte onderdelen gerepareerd moeten worden om een goedkeuring mogelijk te maken. Denk daarbij aan de verlichting of de banden. Vraag het keuringsbedrijf om meer informatie.  

Bijkomende kosten die je niet moet vergeten bij een camper zijn o.a. een camper verzekering, camper stalling, wegenbelasting camper en een camper taxatie. Je lees het in allemaal in ons blog jaarlijkse kosten camper terug.

De kosten van de camper apk keuring in de hand houden

Wil je tijdens de apk keuring van de camper niet geconfronteerd worden met een hoge prijs? Dan is het zaak om het voertuig regelmatig te voorzien van een deugdelijk onderhoud. De kosten voor de keuring door een RDW erkend bedrijf kun je tevens in de hand houden door de camper goed voor te bereiden op de keuring. Controleren kun je namelijk zelf!

Mooie reportage van consumentenbond over gesjoemel met APK (in dit voorbeeld voor auto’s)

In de eerste plaats is het belangrijk dat de kentekenpapieren van de camper in orde en compleet zijn. Hoewel je dit vast al hebt gedaan, is het ook raadzaam om te controleren of het chassisnummer op de papieren overeenkomt met die van de camper. Een camper wordt ook apk goedgekeurd of afgekeurd op de verlichting. Niet alleen buiten maar ook binnen. Controleer voor de keuring of je lampjes of zekeringen moet vervangen. Bijvoorbeeld van het knipperlicht of het dashboard. Door dat zelf te doen, kun jij al flink besparen op de prijs. Daarnaast is het ook verstandig om de voorruit na te lopen op schade. 

Een kleine beschadiging of ster mag, mits deze het zicht niet belemmeren. Daarnaast moeten de ruitenwissers intact zijn, de nummerplaat vastzitten en moet de remvloeistof zijn bijgevuld. Met deze voorbereiding op de apk voor de camper bespaar je flink op de kosten. 

Is het verplicht om het keuringsrapport tijdens reizen bij je te hebben?

Als jouw camper is goedgekeurd, ontvang je van het erkende apk bedrijf een keuringsrapport. Het is verstandig om deze tijdens het reizen bij je te hebben. Bewaar het rapport bijvoorbeeld bij de kenteken papieren van het voertuig. In Nederland is dat echter niet verplicht, maar in veel andere Europese landen wel. Daarnaast is het altijd fijn als je aan de hand van een keuringsformulier kunt aantonen dat jouw camper prima in orde is. 

De kosten voor jouw camper apk keuren zijn dus in overeenstemming met die van een auto. Mits je een keuring voor zware voertuigen (apk 1) laat uitvoeren. De prijs kun je wel in de hand houden met een goede voorbereiding op de keuring én een deugdelijk onderhoud. Afgezien van een kostenbesparing, reis je in dat geval ook een stuk veiliger!

Handige informatie bij RDW.nl over APK keuring


Gerelateerde berichten

2 gedachten over “APK Camper: wat houdt dit in en wat zijn de kosten?”

  • Hoi Christ,

   Dank je wel voor je reactie, leuk dat je op kampeerwijzer.nl bent gekomen. Zelf ben ik niet heel bekend in Belgie, maar een grote bekende dealer is Dicar.be, misschien dat je daar meer informatie kunt vinden? Als je nog zelf een site tegenkomt met meer informatie, laat je dat dan weten?

   Gr,

   Hans

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.