Alkoof Camper – De gezinscamper bij uitstek

Door op

Alles over de alkoof camper

Waar komt het woord Alkoof vandaan?

Een alkoof is een nis zonder ramen in een gebouw. Over het algemeen is een alkoof gekoppeld aan een grotere ruimte en heeft de alkoof een specifieke functie zoals een rustruimte (bron: Wikipedia).

Bij de camper heeft het de betekenis van de slaapruimte boven de bestuurderscabine gekregen.

Wat is een alkoof camper

Zoals ik hierboven uitlegde is het meest herkenbare van een alkoof camper de slaapruimte boven de bestuurderscabine. Die gekke puist die je altijd bovenop ziet zitten. Het zijn vaak niet de meest mooie campers om te zien, alhoewel er wel degelijk uitzonderingen zijn zoals de mooie Adria 660DP Sport die ik met mijn gezin heb. Zie de foto hieronder, de alkoof is iets strakker van vorm en geeft een wat sportiever uiterlijk.

Waarom een alkoof camper

Een alkoof camper kies je meestal uit als je op zoekt bent naar een hoop ruimte, tegen een betaalbare prijs. Vandaag de dag zijn er veel mensen die met pensioen zijn en graag ook met de camper op stap gaan. Zij komen meestal uit bij een half-integraal of een volledige integraal. Hierdoor zijn de alkoof campers wat minder populair geworden.

Voor een doorsnee gezin met 2 kinderen kun je heel fijn uit de voeten met een alkoof. Doordat je boven de bestuurderscabine een vast hebt voor 2 personen, kun je daar handig je kinderen laten slapen. Bijkomend voordeel is dat je kinderen het nog eens superleuk ook vinden. Op de vraag of het niet eng is omdat ze naar beneden kunnen vallen? Nee, daar hebben een handig hekje voor gemaakt dat je ervoor kunt schuiven.

Zelf ga je dan meestal slapen op het dwars of lengtebed achterin. Je hoeft natuurlijk op deze manier niets te verbouwen en terwijl de kinderen slapen, kun jij nog makkelijk aan de dinette/eettafel zitten.

Naast het kenmerkende bed boven de stuurhut zijn er nog een aantal variaties van de indeling, wat echt neerkomt op een persoonlijk voorkeur.

Als je een gezin bent met 2 kinderen, dan kun je ook uit de voeten met een half-integraal of integraal camper.

Heb je echter 3 kinderen of meer? Dan is een alkoof bijna de enige echt fijne optie om een camper te kopen. Ook ik was hier eigenwijs in, maar het is echt de enige ‘fijne’ keus.

Indeling Alkoof Camper

Als je zover bent (lees ook onze blog: een Camper kopen) dat je weet dat een alkoof een serieuze optie is, dan zul je erachter komen dat er binnen deze categorie nog eens allerlei verschillende indelingen zijn. En elk merk heeft dan ook nog eens allerlei lastige type nummers en weet ook lang niet iedereen welk nummer nu voor welke indeling staat. Dat is op zijn minst toch wel interessant te noemen.

Om het makkelijk te maken is ook dit weer eigenlijk eenvoudig in te delen, waar je rekening mee moet houden is dat elke optie die je voorkeur heeft, vaak weer een beperking ergens anders oplevert.

Dwarsbed achter

Laten we achterin de camper beginnen. Je weet misschien nu nog niet wat een dwarsbed is. Het is niets anders dan een bed wat dwars in de camper is geplaatst. Zie onderstaande illustratie ter verduidelijking.

Illustratie van een Alkoof Camper met dwarsbed
Indeling Adria Coral 660SP – Dwarsbed achterin, meedraaiende voorstoelen

Je slaapt dus dwars op de rijrichting van de camper. Het voordeel hiervan is dat je meestal een vrij lang bed krijgt (minimaal 2 meter) en de lengte van de camper niet volledig ingenomen word.

Vaak zie je dat als er een dwarsbed word gebruikt, er genoeg ruimte is voor een dinette en een extra zitje. Deze dinette kun je vervolgens weer ombouwen voor een extra 2-persoons bed. Hou er wel rekening mee dat dit soort bedden vaak wat smaller en minder lang is.

In dit voorbeeld zie je ook dat de dinette alleen een bank heeft in de rijrichting en je de rijstoelen kunt omdraaien, zodat ze deel gaan uitmaken van de leefruimte. Deze bank heeft vaak volledige gordels. Hou er wel rekening mee dat als je 3 of meer kinderen hebt, ze dus niet tijdens het rijden een spelletje kunnen spelen.

Als je 3 kinderen of meer hebt, dan zit in dit voorbeeld het 3e kind automatisch ook zijwaarts. Dit kan soms met een heupgordel zijn, soms moet het kind achterwaarts rijden.

Wat kost een alkoof camper

Net zoals een auto spelen er diverse factoren mee die de prijs van de camper bepalen. De belangrijkste zijn wel:

  • Leeftijd
  • Kilometerstand
  • Merk

En onthou dat je een camper letterlijk zo duur kunt maken als je zelf wilt. Gemiddeld genomen betaal je voor een tweedehands alkoof camper al gauw minimaal 15.000 euro en dat kan oplopen naarmate je een steeds jonger, hipper model wilt met minder kilometers.

Ga je voor de middenweg, dan moet je rekening houden met zo’n 25.000 tot 30.000 euro. Je krijgt dan in de regel een goed onderhouden camper van zo’n 8 a 10 jaar oud met 100.000km op de teller op een goed onderstel. Geschrokken? Volgens de statistieken is er elk jaar meer vraag naar campers en zullen die prijzen niet gaan dalen de komende tijd.

In een ander blogartikel is het leuk om eens alle kosten uit te gaan rekenen die nog meer bij komen kijken, denk daarbij aan verzekering, APK, onderhoud en stalling.

Alle kosten en vragen overzichtelijk op een rij

Wat kost een verzekering voor een camper?

We hebben hier recent een artikel voor geschreven met een heldere uitleg. Maar hou rekening met een bedrag van zo’n 500 tot 1500 euro per jaar. Wil je weten waar je op moet letten met een camper verzekering? Lees dan ons blog “Veilig op pad met een camper verzekering“.

Wat zijn de jaarlijkse kosten van een camper?

Goede vraag waar eigenlijk niet meteen en helder een eenduidig antwoord op te geven is. Voor een tweedehands alkoof camper moet je rekening houden dat de kosten uiteenlopen van 3000 tot 7000 euro per jaar. Lees er meer over op: “Wat zijn de jaarlijkse kosten van een camper“.

Hoeveel gas verbruikt een camper?

We kregen deze vraag wel vaker en alles hangt af in welke seizoen je deze vraag stelt. Gemiddeld genomen heb je in de zomer genoeg aan een grote gasfles, dan ben je zo’n 30 euro kwijt. Lees er meer over op ons blog artikel “Gasverbruik camper op de camping“.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel ben je een stuk wijzer geworden en weet je meer over alkoof campers. Heb je toch een vraag die er niet bij stond en denk je dat ik je erbij kan helpen? Stuur een mail of laat een comment achter.


Ook leuk om te lezen:

Ga terug naar Campers.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.